Canan Karatay ısrarla önerdi: ABD'de marketlerde de satılıyor

Canan Karatay ısrarla önerdi: ABD'de marketlerde de satılıyor

Canan Karatay tarafından önerilen **kemik suyu** Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Karatay'ın önerdiği kemik suyu, ABD'de marketlerde bile satılıyor

Kemik suyu, uzun bir geçmişe sahip olan ve son zamanlarda tekrar popülerlik kazanan bir besindir. Kemik suyunun vücuda birçok faydası bulunmaktadır. İşte kemik suyunun sağlık üzerindeki olumlu etkileri:

1. Eklem Sağlığını Destekler: Kemik suyu, eklem sağlığını destekleyen kıkırdak ve bağ dokusunu güçlendiren kolajen ve diğer besin maddelerini içerir.

2. Sindirime Yardımcı Olur: İçerdiği jelatin, sindirim sistemi sağlığını destekler ve sindirim sorunlarına iyi gelir.

3. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kemik suyu, bağışıklık sistemini güçlendiren amino asitler ve mineraller içerir. Bu da vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.

4. Cilt Sağlığını Destekler: Kolajen içeriği sayesinde kemik suyu, cilt sağlığını destekler ve cildin nem dengesini korur.

5. Metabolizmayı Hızlandırır: İçerdiği besin maddeleri sayesinde kemik suyu, metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

maxresdefault.jpg

KEMİK SUYU TARİFİ

Nefisyemektarifleri.com sitesinde gerçek kemik suyunun tarifi paylaşıldı. İşte o tarif

  • İlk tercihimiz kesinlikle kuzu, keçi, oğlak kemiği. Sonrasında koyun veya dana kemiği. İlikli kemikler ve eklem kemikleri yine ilk tercihimiz olsun.
  • Büyük bir tencere
  • İsteğe göre soğan, sarımsak, zencefil dilimleri, tane yada toz karabiber, hardal tanesi, zerdeçal, kereviz sapı, kaya tuzu, Acı istenirse kurutulmuş acı biber.
  • Gerçek sirke (Tercihen elma sirkesi)

maxresdefault-001.jpg

KEMİK SUYUNUN HAZIRLANIŞI

  1. Kemikleri uzun uzun güzelce yıkayalım. Kemikler bir bütün halindeyse 2-3 parçaya ayıralım. Sonrasında bu kemikleri 2-3 saat sirkeli suda bekletelim.
  2. Ardından kemikleri tenceremize alıp üzerine geçecek kadar su ilave edip, en yüksek ateşte hızlıca ısıtıp tam kaynamaya yakın ocağı ateşten alıp suyunu süzerek döküyoruz. Burada önemli olan kemikleri kaynatmamaktır.
  3. Buraya kadar ki işlem hijyen amaçlıdır, şimdi pişirmeye başlayabiliriz.
  4. Kemikleri geniş ve derin bir tencereye alalım. 1 kg kemiğe yaklaşık olarak 1, 5 kg su olacak şekilde canlı su (Çeşme suyunun havalandırılarak klorunun uçması sağlanır, sonrasında su kaynatılır ve oda ısısına gelmesi beklenir) ile dolduralım.
  5. Sonrasında 1 kg kemiğe 2 yemek kaşığı olacak şekilde sirke ilave edelim.
  6. Sonrasında ocağın altını yakalım. Tam kaynamaya başlayacakken ocağın en kısık ateşine getirelim. (mum ateşi kıvamında bir ayar)
  7. Kemikleri tenceremizde tam 24 saat boyunca kaynatmadan ve sadece kenarlarından minik minik baloncuklar çıkacak şekilde pişirelim. Böylece istenilen seviyede kolajen elde etmiş oluruz. Eğer kaynatırsak bunu elde edemeyiz.
  8. Soğan, sarımsak ve baharatlarımızı pişmesine 6-8 saat kala ekleyelim.
  9. Daha öncesinde eklediğimizde yanık tadı verebilir.Eğer kereviz yada maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeleri ekleyeceksek pişmenin tamamlanmasına 1 saat kala ekleyelim.24 saatten sonra altını kapatıp ılımasını bekleyelim ve içindeki tüm katı malzemesi alalım. (Tane baharatlar kalabilir)
  10. İçine kaya tuzumuzu ekledikten sonra ilaç niteliğindeki bu suyu cam kavanoza alıp buzdolabına kaldırıyoruz.Buzdolabında 4-5 günBuzlukta 2-3 ay saklayabilirsiniz

Kaynaklar: Kisadalga.net, Nefisyemektarifleri.com

İlgili Haberler