
Kerahat vaktinde ikindi namazı kılınır mı? İkindi namazı en son ne zaman kılınır?
Kerahat vakti namaz kılınır mı? Kerahat vakti ikindi namazı farzı kılınabilir mi? soruları Google araştırmalarda en çok merak edilen konulardan biri oldu.
Kerahet vaktinde ikindi namazı kılınır mı? İkindi namazı en son ne zamana kadar kılınabilir?
İslam dinine göre yapılması ve yapılmaması gerekenler açık bir biçimde ifade edilmiştir. Belirtilen kuralların dinin gereğince uygulanması gerekmektedir. Peki, kerahat vakti ve namaz kıla konusunda hangi püf noktaları bilmek gerekiyor?
KERAHAT VAKTİ NAMAZ KILINIR MI?
Kerahat vaktinde namaz kılınması İslam dinine göre caiz değildir. Güneşin doğduğu ve battığı esnada namazın kılınması doğru bulunmamaktadır. Bu vakitler esnasında namaz yerine farklı ibadetlerin yapılması daha doğru olacaktır. Böyle durumlarda güneş çıkmaya ve batmaya yakın namazın hemen farzı kılınması ve böylelikle bitirilmesinin daha doğru olduğu söylenmektedir. Bu yüzden kerahat vakti olduğunda namazın kılınması İslam dininin Hanefi mezhebine göre doğru bulunmamaktadır.
KERAHAT VAKTİNDE İKİNDİ NAMAZ FARZI KILINABİLİR Mİ?
Namazın herhangi farzları ve tamamını da kılmak kerahat vaktinde doğru olmamaktadır. Bu vakit girmeden önce namazın tamamının veya farzının güneş doğmadan veya batmadan önce kılınması gerekmektedir. Bunun dışında kılınan namazların farzı veya tamamını kılmak dinimizce mekruh olarak sayılmaktadır. Namaz ibadetinden başka ibadetlerin bu zaman diliminde yapılması daha doğru olarak görülmektedir. Kerahat vakti namaz kılınması doğru değildir.
Bu konuda sorularlaislamiyet.com'daki bilgiler ise şöyle:
Farz - Nafile Bütün Namazların Kılınmasının Mekruh Olduğu Vakitler Üçtür:
1. Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahet zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır.
2. İkinci kerahet vakti, istiva vakti ile zeval vakti arasıdır. Yani güneşin göğün tam ortasına dikilmesi ânından batı tarafına doğru açılmaya başladığı ana kadar geçen süredir.
3. İkindiden sonra, güneşin sarararak göz kamaştırmaz duruma geldiği andan başlayıp, güneş batıncaya kadar süren vakit de kerahet vaktidir. Demek oluyor ki ikindi namazını güneş ışınlarının sararmakta olduğu sıralara kadar geciktirmemeli, kerahet vaktine bırakmamalıdır.
* İkindi namazı kerahet vaktine kadar geciktirilmişse, namaz kazaya bırakılmaz, sünneti terkedilerek sadece farzı kılınır. Hatta güneş batmadan evvel iftitah tekbiri alınarak ikindinin farzına durulsa, namazda iken güneş batsa, bu bile sahih olur. Namaz kazaya kalmış olmaz, vaktinde edâ edilmiş sayılır. Bu ikindi namazına has bir durumdur.
* Bu üç vaktin kerahet vakti olma hikmeti, ateşperestlerin ibâdet zamanı olmasıdır.
* Bu üç vakitte salâvat getirmek, dua ve tesbihte bulunmak, Kur'an okumaktan efdaldir.