Kızamık nasıl bulaşır? Kızamık belirtileri neler?

Kızamık nasıl bulaşır? Kızamık belirtileri neler?

Son günlerde kızamık salgınının giderek artmasıyla aileler çocukları için endişeli. Peki, kızamık nasıl bulaşır? Kızamık belirtileri neler?

Son zamanlarda kızamık hastalığından pek çok aile muzdarip. Türkiye'de bu yılın sadece ilk 2 ayında 343 kızamık vakasına rastlandı. Kızamık nedeniyle 2 çocuk ise hayatını kaybetti. Öte yandan vakaların Ankara'ya sıçradığı Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol tarafından açıklandı. Şenol salgının en büyük nedeninin ise aşı karşıtlığı olduğunu ifade etti.

ekran-goruntusu-2023-06-17-092837.png

Son günlerde kızamık salgınının giderek artmasına ilişkin haberler artmaya başlarken, aileler de çocukları için bir hayli endişeli. Peki, kızamık hastalığı nasıl bulaşır? Kızamık belirtileri neler? Çocuklar kızamıktan nasıl korunur? İşte yanıtı...

ekran-goruntusu-2023-06-17-092924.png

KIZAMIK NEDİR?

 

Kızamık bilhassa çocukluk çağında sıkça görülen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Vücut direncini düşürdüğü için çocuk zatürre, orta kulak iltihabı, menenjite kadar ilerleyebilir. Bu nedenle tüm dünyada yaygın olan ve ciddi riskleri barındıran bu tehditkar hastalığa karşı, aşılama yapılması hayati önem taşır. Zira aşının yaygın olarak kullanılmasından sonra, hastalığın görülme sıklığında %95'lik bir azalma olmuştur.

ekran-goruntusu-2023-06-17-092905.png

KIZAMIK NASIL BULAŞIR?

Kızamık, direkt temasla ya da solunum yoluyla hızla bulaşabilir. Bu virüsler oda havasında bir saatten fazla kalabilir ve bu havanın solunmasıyla da bulaşabilir. Hastalar döküntü başlamadan önceki 4 gün ve başladıktan sonraki 4 gün hastalığı çevredekilere bulaştırabilir. Bulaştırıcılığın en yoğun olduğu süreç ateş, öksürük gibi ilk belirtilerin ortaya çıktığı dönemdir. Kızamık olan kişiyle temastan 8-12 gün sonra kızamık belirtileri görülür. Döküntüler ise 14 gün sonra ortaya çıkar.  Kızamığı bir kez geçirmek hastalığa yaşam boyu bağışıklık sağlar.

ekran-goruntusu-2023-06-17-092908.png

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELER?

Kızamık, önce nezle veya grip gibi başlar. Ardından çocukta şu belirtiler görülür:

  • Ateş,
  • Kesik kesik ve ısrarcı öksürük,
  • Burun akıntısı,
  • Gözlerde kızarıklık,  
  • Işığa bakamama
  • Akıntılı olmayan konjonktivit (gözde kaşınma, kızarıklık ve yaşarma) 

ekran-goruntusu-2023-06-17-092913.png

Döküntü oluşmadan 2 gün önce yanak içinde, alt azı dişler hizasında etrafı pembe-kırmızı bir halka ile çevrili, mavi-beyaz renkli 1 mm’lik lekeler oluşur. Bu lekeler bazen ağzın başka yerlerine de yayılabilir.

Kızamığın belirtilerinden 2-3 gün sonra yüz ve saç çizgisinde döküntüler oluşur. 3 gün içinde kol-bacaklara ve gövdeye yayılır. Yüz ve boyundaki döküntüler birleşebilir.

Deri, ödemli bir hal alır ve yüz şişer. Döküntüler bazen avuç içi ve ayak tabanlarında da görülebilir.  Hastalığın şiddeti genellikle döküntülerin yaygınlığı ile orantılıdır.

Üçüncü günden sonra döküntüler esmerleşir ve kaybolur. Değişim yine kafadan ayaklara doğru ilerler. Deri artık pullanmaya başlar.

ekran-goruntusu-2023-06-17-092921.png

Döküntüler çıkarken ateş en yüksek seviyeye çıkar. Bununla birlikte iştahsızlık, kırıklık, lenf bezlerinde şişmeler görülebilir.

Döküntülerin 3’üncü gününden sonra ateş hala düşmüyorsa; komplikasyon oluşabilir. Nadiren de olsa ani ateş ve nöbetle gelen, kanamalı döküntülerle seyreden ağır ‘kara kızamık’; yani ‘hemorajik kızamık’ genellikle ölümlere neden olur.

Hastalığın 15.-17. gününde vücut virüsle çatışarak kızamığı kontrol altına alır. Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmadığı kişilerde vücudun gerekli antikorları üretememesi nedeniyle kızamık ciddi komplikasyonlara neden olabilir.