Meğer hep yanlış yapmışız. Köylülerin kaya gibi yoğurt mayalama tekniği...

Meğer hep yanlış yapmışız. Köylülerin kaya gibi yoğurt mayalama tekniği...

Doğru tekniklerle yapılan yoğurt, hem sağlıklı hem de lezzetli bir tat sunar. Bu nedenle, yoğurt yaparken sizlerle paylaşacağımız bu tüyolara dikkat ederek, enfes bir yoğurt elde edebilirsiniz. İşte köylülerin sır gibi sakladığı yoğurt mayalama tekniği...

Yoğurt, Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biridir. Ancak, yoğurt yapmanın doğru teknikleri vardır ve bu tekniklerin bilinmemesi, yanlış yapılması sonucu lezzetli bir yoğurt yerine, mayalanmamış ya da ekşi bir yoğurtla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, köylülerin kaya gibi yoğurt mayalama tekniği gibi yanlış yöntemlerden uzak durmak gerekmektedir.

Yoğurt yaparken dikkat edilmesi gereken 4 önemli tüyo şunlardır:

1. Sütün Kalitesi:

Yoğurt yapmak için kullanacağınız sütün kalitesi oldukça önemlidir. Taze ve doğal süt tercih edilmelidir. Ayrıca, sütün pastörize edilmemiş olması da yoğurdunuzun daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

maxresdefault-002.jpg

2. Sıcaklık:

Yoğurt yaparken sıcaklık oldukça önemlidir. Sütü kaynatmadan önce ısısını kontrol etmek gerekmektedir. Sütün sıcaklığı 40-45 derece arasında olmalıdır. Ayrıca, yoğurt mayalamak için kullanacağınız kap da sıcaklığı koruyacak nitelikte olmalıdır.

3. Yoğurt Mayası:

Yoğurt mayalamak için kullanacağınız yoğurt mayasının kaliteli olması oldukça önemlidir. Yoğurt mayası olarak marketlerde satılan hazır yoğurtlar yerine, doğal yoğurt mayası tercih edilmelidir. Ayrıca, yoğurt mayasını sütün içine karıştırmadan önce oda sıcaklığına getirmek de önemlidir.

maxresdefault-003.jpg

4. Mayalama Süresi:

Yoğurt mayalama süresi de lezzetli bir yoğurt elde etmek için oldukça önemlidir. Yoğurt mayalama süresi en az 6 saat olmalıdır. Ancak, yoğurdun daha koyu ve ekşi olmasını istiyorsanız, mayalama süresini uzatabilirsiniz.

KÖY YOĞURDUNUN TARİFİ

lezzet.com.tr sitesinde yer alan içerikte; Köy yoğurdunun tarifi paylaşıldı. İşte bilmeniz gereken o tarif

Malzemeler

1 litre süt
2 yemek kaşığı yoğurt
Ev Yapımı Yoğurt

Nasıl Yapılır?


Sütü derin bir tencere içerisine alın ve orta ateşte kaynatın.
Sütün üzerinde köpükler oluşmaya başladığında tahta kaşık ile sütü karıştırın ve havalanmasını sağlayın.
Süt kaynama noktasına geldiğinde kısık ateşe alın ve 10 dakika daha pişirin.
Cam veya seramik bir kabı masa örtüsünün ortasına alın. Kaynayan sütü kabın içerisine dökün ve ılıması için bekleyin.
Sütün uygun sıcaklığına gelip gelmediğini anlamak için, serçe parmağınızın ucunu süte batırın ve içinizden 10'a kadar sayın. Parmağınız bu süre boyunca sıcaklığa dayanabiliyorsa, süt uygun sıcaklığa gelmiş demektir.
Küçük bir kase içine bir miktar ılık süt alın. Sütün üzerine 2 yemek kaşığı yoğurdu ekleyin ve tahta kaşık ile karıştırın. Ardından bu karışımı ılınan süte ilave ederek karıştırın.
Sütlü karışımı koyduğunuz kabı temiz bir tülbent ile örtün. Sütün mayalanması için örtü ile alt ve üst kısımlarını örtün.
Yaklaşık 6 saat sonra mayalanan sütün üzerini açın ve tencereyi buzdolabına koyun.
Kıvamın tutması için hazırladığınız yoğurdu 1 gece dinlendirin. Afiyet olsun.

Fotoğraflar: youtube.com - Kaynaklar: yurtgazetesi.com.tr, lezzet.com.tr

İlgili Haberler