Mide ağrısı nasıl geçer?

Mide ağrısı nasıl geçer?

Mide ağrısı zaman zaman herkes tarafından yaşanan bir şikayettir. Hafif mide ağrıları genellikle hazımsızlık nedeniyle olur. Mide ağrınızın zararsız bir nedenden olduğunu tahmin ediyorsanız, evde uygulayacağınız birtakım yöntemlerle atlatmanız mümkündür.

 

Mide ağrısı nedenleri nelerdir?
MedicalPark'ın haberine göre, mide ağrısının hafif bir hazımsızlıktan ciddi bir ülsere kadar birçok nedeni olabilmekte. Mide ağrınız olduğunda, kendinize ağrınızın ne kadar şiddetli olduğunu ve yanında diğer ne gibi belirtiler gözlediğinizi sormanız gerekir. Mide ağrısına neden olabilecek hastalık ve durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

Gastroözofageal reflü: Mide ağrısı yanı sıra, mide ekşimesi, göğüs bölgesinde yanma, yutkunma güçlüğü ve kuru öksürük gibi şikayetler de gözlenir. Belirli gıdalar yenildikten sonra ya da uzanıldığında semptomlarda artış yaşanmaktadır.


Gastrit: Bu hastalıkta, hasta aynı zamanda bulantı, yemek sonrası şişkinlik hisseder. Gastrit tedavi edilmediğinde ülsere dönüşmektedir.


H. pylori enfeksiyonu: Helicobacter pylori (H. pylori) midenin asidik ortamında yaşayabilen bir bakteridir. Bu bakterinin mideye yerleşmesi mide yanması, bulantı, iştah ve kilo kaybı gibi belirtiler gösterir. Toplumlarda çok yüksek oranda bulunur ve uzun süre semptom vermeden seyredebilir.  


İlaç kullanımı: Midede çözünen ve emilen ilaçların mide mukozasına zarar verip burada rahatsızlık hissi yarattığı unutulmamalıdır.


Yiyecekler: Çölyak gibi bazı özel hastalıklarda, gıdaların içerisinde bulunan belirli maddeler mide rahatsızlığına neden olabilir. 


Yukarıda açıklanan durumlar haricinde hazımsızlık, ülser, fıtık, mide kanseri, alkol, sigara ve tütün kullanımı da mide yanmasına neden olabilir.

midee.jpg

Mide ağrısına ne iyi gelir?


“Mide ağrısını ne keser?” mide ağrısı çeken birçok insanın merak ettiği bir sorudur. Mide ağrısına iyi gelen ve evde hızlıca uygulayabileceğiniz birçok alternatif vardır.

Bol su tüketmek: Vücudun, yiyecek ve içeceklerdeki besinleri sindirmek ve emmek için suya ihtiyacı vardır. Susuz kalmak, sindirimi daha zor hale getirir. Bu da mide rahatsızlığı olasılığını artırır. Mide ağrınıza ishal eşlik ediyorsa dehidre olmamak (vücudun susuz kalması) için su tüketmeniz çok önemlidir. Genellikle günde en az sekiz bardak su içilmesi tavsiye edilmektedir.


Papatya çayı : Papatya çayı, anti-enflamatuar özelliğiyle mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu anti-enflamatuar özellikler, mide kaslarınızın gevşemesine yardımcı olarak kramp ve spazm ağrısını azalttığı görülmüştür.


Vücudunuzun üst kısmını yukarıda tutmak: Vücut yatay olduğunda, midedeki asidinin geriye doğru hareket ederek yukarıdaki yemek borusuna kaçması kolaylaşır. Midedeki asit, bu bölgede hasar yaratabilir. Mide ağrısı olan kişiler, ağrı veya yanma geçinceye kadar en az birkaç saat yatmaktan ve uzanmaktan kaçınmalıdır. Yatması gereken birinin başını, boynunu ve üst göğsünü yastıklarla, ideal olarak 30 derecelik bir açıyla desteklemesi gerekiyor.


Zencefil: Zencefil mide problemleri ve hazımsızlık için yaygın olarak kullanılan doğal bir çözümdür. Zencefil, mide kasılmalarını hızlandırmaya yardımcı olabilecek gingerol ve shogaol adı verilen kimyasallar içerir. Böylelikle zencefil tüketerek, midede hazımsızlığa neden olan yiyeceklerin daha hızlı sindirilmesi sağlanabilir. Zencefildeki kimyasallar ayrıca mide bulantısını, kusmayı ve ishali azaltmaya yardımcı olabilir. Mide ağrısı olan insanlar yiyeceklerine zencefil eklemeyi ya da çay olarak içmeyi deneyebilir. 


Nane: Nefesin taze kokmasını sağlaması yanı sıra, nane kusma ve ishalin önlenmesine, bağırsaklardaki kas spazmlarını azaltmaya ve ağrı gidermeye yardımcı olabilir. Nane, İran, Pakistan ve Hindistan'da hazımsızlık, gaz ve ishal için geleneksel bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Nane yaprakları ham ya da pişmiş şekilde tüketilebilir. Nane şekeri emmek, elinizin altında hiçbir şey olmadığında, mide ekşimesi veya ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilecek bir seçenektir.


Isı uygulamak: Isı, gergin kasları gevşetir ve hazımsızlığı kolaylaştırır. Bu nedenle ılık bir banyo yapmak mide rahatsızlığını hafifletebilir. Mideye 20 dakika ya da soğuyuncaya kadar ısıtılmış bir sıcak su torbası uygulamak da faydalı olabilir.


Alkol ve sigaradan uzak durmak: Sigara içmek boğazı tahriş ederken mide yanmasını da artırabilir.  Bir toksin olan alkolün sindirimi zordur ve karaciğere ve mide zarına zarar verebilir. Mide ağrısı olan insanlar kendilerini iyi hissedene kadar sigara ve alkol tüketmekten kaçınmalıdır.


Limon suyu, karbonat ve su karışımı: Bazı araştırmalar limon suyunun bir tutam karbonat ile suya karıştırılmasının çeşitli sindirim şikayetlerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu karışım, gaz ve hazımsızlığın azaltılmasına yardımcı olabilecek karbonik asit üretir. Ayrıca karaciğer sekresyonunu (salgılarını) ve bağırsak hareketliliğini de artırabilir. Bu karışımı yapmak için bir bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip yavaş yavaş içmek gerekir.


Karanfil: Karanfil, midedeki gazın azaltılmasına ve gastrik sekresyonların (sindirim salgılarının) artmasına yardımcı olabilecek maddeler içerir. Böylelikle basınç ve kramp azalırken, sindirim de hızlanabilir. Karanfil ayrıca bulantı ve kusmayı azaltmada yardımcı olabilir. Mide ağrısı olan bir kişi yatmadan önce günde bir kez bir çay kaşığı toz ya da çekilmiş karanfille, bir çay kaşığı bal karıştırıp içmeyi deneyebilir. Bulantı ve mide ekşimesi için, karanfil suda kaynatılıp çay şeklinde tüketilebilirsiniz.


Nişasta diyeti uygulamak: Mide ağrısına ishal eklendiği zaman nişasta açısından yoğun olan pirinç ve beyaz ekmek tüketilmesi gerekir. Bu diyete muz ve elma suyu da eklenirse vücudun kaybettiği minerallerin geri kazanılması da mümkün olur.


Civanperçemi: Civanperçemi çiçekleri, midenin ürettiği asit miktarını azaltmaya yardımcı olabilecek flavonoidler, polifenoller, laktonlar içerir. Bu maddeler vagus siniri denilen ana sindirim sinirine etki ederek asit salgılanmasını azaltır. Mide asidi seviyelerinde azalma olduğunda mide ekşimesi ve hazımsızlık şikayeti de azalır. Civanperçeminin taze yaprakları salatada çiğ olarak veya bir öğünün içinde pişirilerek tüketilebilir. Civanperçemi çayı yapmak için kaynar suya 1 veya 2 çay kaşığı kurutulmuş veya öğütülmüş civanperçemi yaprağı ekleyebilirsiniz.


Meyan kökü: Meyan kökü, mide ve zarının iltihabını ve ayrıca peptik ülserlerle ilgili iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek maddeleri içerir. Mide ağrınızı geçirmek için, semptomlarınız iyileşene kadar günde birkaç kez meyan kökü çayı içmeyi deneyebilirsiniz. Meyan kökü çayları hazır olarak satılsa da 1 veya 2 çay kaşığı meyan kökü tozunu kaynar su ile karıştırarak evde kendi hazırladığınız çayı tüketebilirsiniz. 

Mide ağrınız yukarıda listelenen doğal yöntemler ile kesilmeyecek kadar şiddetliyse ilaç kullanmayı deneyebilirsiniz.  Bu tarz ilaçları kullanmadan önce bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı önermekteyiz.