Sivaslılar yaprak sarmayı böyle pişiriyor! Sarma asla dağılma yapmıyor...

Sivaslılar yaprak sarmayı böyle pişiriyor! Sarma asla dağılma yapmıyor...

Sivaslıların uyguladığı bu yöntemler sayesinde, yaprak sarma asla dağılma yapmaz ve daha lezzetli olur. Bu püf noktalarını uygulayarak siz de mükemmel bir yaprak sarma yapabilirsiniz.

Yaprak sarma, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Ancak sarma yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. Sivaslılar ise, yaprak sarmayı öyle bir pişiriyor ki, sarma asla dağılma yapmıyor. İşte yaprak sarma pişirirken bilinmesi gereken 4 püf nokta:

1. Yaprakları haşlamadan önce tuzlu suda bekletin: Yaprakları haşlamadan önce tuzlu suda bekletmek, yaprakların daha kolay sarılmasını sağlar. Ayrıca yaprakların daha lezzetli olmasını da sağlar.

2. Yaprakları ince kesin: Yaprakları ince kesmek, sarma yaparken daha kolay sarılmasını sağlar. Ayrıca ince kesilen yapraklar, daha lezzetli olur.

3. Sarmayı pişirirken üzerine bir tabak yerleştirin: Sarmayı pişirirken üzerine bir tabak yerleştirmek, sarma yaparken dağılma riskini azaltır. Ayrıca tabak, sarmayı daha düzgün pişirmeye yardımcı olur.

4. Sarmayı az su ile pişirin: Sarmayı az su ile pişirmek, sarma yaparken dağılma riskini azaltır. Ayrıca az su ile pişirilen sarma, daha lezzetli olur.

maxresdefault.jpg

YAPRAK SARMANIN TARİFİ

Malzemeler:

- 2-3 adet kuru soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 100 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 domates rendesi
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 bardak kaynamış su
- 3-4 dal maydanoz
- Salamura yapraklar (en az 3-4 saat ılık suda bekletip bol su ile yıkamanız gerekecektir)

Sos için:

- 500 ml su
- Yarım limon suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker

Yapılışı:

1. Salamura yaprakları, en az 3-4 saat ılık suda bekletip bol su ile yıkayarak hazırlayın. Taze yaprak kullanıyorsanız, kaynar suda batırıp yapraklar sarana kadar haşlayabilirsiniz. Sonra bir süzgeç yardımı ile yaprakların süzülmesini sağlayın.

2. Pirinçleri, limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika kadar bekletin. Devamında süzerek, akan su altında iyice yıkayın ve pirinçler süzüle dursun.

3. Soğanları yemeklik şekilde doğrayın. Tenceremize zeytinyağını alın. Soğanlar, kuş üzümleri, fıstıkları ve yağı ekleyip hep birlikte kavurma işlemine geçin. En son toz şekeri de ilave edin. Fıstıkların rengi pembeleşinceye kadar hepsini birlikte kavurmaya başlayın.

4. Bu harcın içine pirinçleri ilave edin ve tüm malzemeyi 4-5 dakika kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin.

5. Pirinçler ve malzemelerimiz hep birlikte kavrulduktan sonra tarçını, yenibaharı ve naneyi ilave edin. Bu şekilde 2-3 dakikada daha kavurma işlemine devam edin.

6. Bu aşamada içine 1 adet domates rendesini katarak, 1-2 dakika domateslerle bu şekilde kavurun.

7. Pirinci ölçtüğümüz bardakla bir buçuk su bardağı kaynamış suyumuzu, tuzu ve karabiberi de tenceremize ilave edin. Pilavımızı kısık ateşte pişirin.

8. İç harcımız hazır. Şimdi üzerine maydanozları ekleyin. Pilavı güzelce karıştırın ve demlenmesi için tenceremizi bir kenara alın.

maxresdefault-001.jpg

9. Dolma harcımız sarılacak kıvama geldi ve soğudu. Harcımızı bir kaşık yardımı ile güzelce karıştırın.

10. Yaprak sarmalarınızın önceden saplarını dipten kopartın, tek tek ayırarak sarmaya hazır hale getirin.

11. Tezgâhınızın üzerine bir tabak alın, yaprakları açarak içine 1 yemek kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyun. Sigara böreği sarar gibi sarın. Dolmaların kalınlığı size bağlı isterseniz ince, isterseniz kalın şekilde sarabilirsiniz.

12. Tencerenin dibine, bir sıra asma yapraklarını dizin. Üzerine sardığınız zeytinyağlı sarmalarınızı güzelce dizin ve üzerine bir tutam tuz atın.

13. Sos için suyu, limon suyunu, zeytinyağını ve toz şekeri karıştırın ve dolmaların üzerine yavaş yavaş dökün.

maxresdefault-002.jpg

14. Zeytinyağlı sarmaların üzerine bir tabağı ters çevirerek koyun. Bu işlem dolmaların yukarı çıkmasını engeller.

15. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını iyice kısın ve suyunu çekene kadar ağır ağır pişirin.

16. Sarmalarınız piştikten sonra tezgâha alıp, soğumaya bırakın ve servis tabağına alın.

Afiyet olsun...

Püf noktası:

- Bu tarifi lahana dolmalarınız için de kullanabilirsiniz.
- Zeytinyağlı sarmalar içi bol ve ince olursa daha güzel olur.

Derleme: Yurtgazetesi.com.tr, Youtube.com, Tarifsiteniz.com

İlgili Haberler