Abdullah Ağırkan

Abdullah Ağırkan

İnternet güvenliği ve kişisel güvenlik!

Güvenli internet, kimilerinin  “güvenlik politikaları” üzerinden kısıtlama ve sansürleme iştahı kabaradursun, aslında güvenli internet dediğimiz internet üzerindeki içeriklerin çeşitli amaçlarla sansürlenmesi ve engellenmesi değil, herkesin teknolojiyi sorumlu, saygılı, özgürlükçü, eleştirel bir şekilde kullanmayı bildiği güvenli internet ortamını ifade ediyor.

Tüm elektronik cihazların birbirine bağlı olduğu dijital bir dünyadayız. Üstelik tanımadığımız kişiler ve şirketlerle sürekli çevrimiçi iletişim kuruyoruz ve bunun riskleri her geçen gün artıyor. Bu yüzden siber saldırganlardan korunmak için öncelikle internet ağımızı güvende tutmamız gerekiyor.

Tıklamadan önce iki kez düşünün

Çok klişe olacak ama hatırlatmakta fayda var. Bir bağlantıya tıklamadan önce en az iki kez düşünmekte fayda var. Hatta üç. Cihazınızın ve internet profillerinizin ele geçirilmesinin en kolay yollarından biri kötü amaçlı bağlantılara tıklamak. Saldırganlar size ‘olta atmayı’ çok severler. Ama biz yemlenmeyi sevmemeliyiz. Şüpheli gördüğünüz bağlantılara dikkat etmemiz gerekiyor.

Yazılımlarınızı hep güncel tutun

Tüm elektronik cihazlarınızda işletim sistemlerinin ve uygulamaların son sürümlerini kullandığınıza dikkat edin ve yazılımlarınızı hep güncelleyin. Hizmetini aldığınız şirket ya da topluluk keşfedilen açıkları güncellemelerle yamıyorlar. Kullandığınız yazılımın eski olmasından dolayı, siber saldırganların cihazınızı ele geçirip aklınıza bile gelemeyecek ölçüde işler çevirmesini istemiyorsanız, güncelleme kritik.

Kontrol sizde olsun

Bazı şirketler çok pervasız ve onlara güvenmemek gerekiyor. Çoğu kişisel verilerimizin güvenliğini önemsemiyor. Yatırımlarını buraya ayırmak istemiyorlar. Bu yüzden kullandığınız yazılımların ne yaptığını mutlaka bilin, hukuki haklarınızı da bilin. Dünyadaki hem satış süreçlerinde hem de yazılımlar hakkında kural koyucuların açıklamalarını ve görüşlerini mutlaka dinleyin.

Evinizdeki interneti güvene alın

Evinizdeki modemi mutlaka güvenceye alın. Kablosuz ağ parolanız güvenli mi? Modeminize dışardan erişilebiliniyor mu? Parolalarınızı düzenli periyodlarla değiştiriyor musunuz? Modeminizin WPS’i açık mı? Bunlar çok önemli. Buradaki soruların cevaplarına yönelik güvenlik adımları gerçekleştirmezseniz, birileri sizin modeminize sızarak, sizin modeminiz üzerinden korkunç suçlar işleyebilir, ağ trafiğinizi izleyebilir ve tüm bunların sorumlusu olup hapse bile düşebilirsiniz.

Herkese açık kablosuz ağları (Wi-Fi) VPN’siz kullanmayın

Siber saldırganlar genelde gayet sıradan isimlerle, bulunduğunuz ortamdaki işletmelerin ya da binaların isimlerini kullanarak sahte kablosuz ağlar oluşturmaktadır. Böylece kolayca bu sahte ağlarla tarayıcınıza ve bilgisayarınıza erişebiliyorlar. Herkese açık kablosuz ağlara bağlandığınızda (“public Wi-Fi”) kesinlikle internet trafiğinizi şifreleyen VPN hizmetleri kullanmalısınız. Yoksa girdiğiniz ağdaki tüm tarayıcı ve bilgisayar faaliyetiniz görülebilir ve manipüle edilebilir.

Siber güvenlik artık bir ulusal sorun düzeyinde.

Detay için! 

www.tasarimpc.com.tr

 

Önceki ve Sonraki Yazılar