Av. Mehtap Demirhan Özdemir

Av. Mehtap Demirhan Özdemir

HÜKÜMETİN BİTMEK BİLMEYEN İNFAZ DÜZENLEMELERİ

Bildiğiniz üzere, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu, hükümetin ‘Biz çalışıyoruz.’ diyebilme amacından başka hiçbir şeye hizmet etmeyen değişikliklerle 31.03.2005 tarihinden bu yana delik deşik edilmiş durumda.

Şimdi ise, yapılacak değişikliklerle en başa dönmeye hazır olun.

Zaten uygulamada da, açık ceza evine ayrılma, denetimli serbestliğe ayrılma koşullarının değişikliği ile şartlı salı verilme, koşullu salıverilme koşullarının uygulanmasında hemen hemen eski infaz yasamıza dönmüş gibiyiz.

Hükümet bu değişikliklerle infaz savcılıklarına gereksiz iş yükü yüklediği gibi, denetimli serbestlik birimlerine de yeni iş alanı açarak, bir de bu birimden kaynaklı iş yükünü arttırdı.

Diğer taraftan, her il de zaten infaz uygulamasında karışıklıklar, uyumsuzluklar yaşanmakta iken, bu karışıklık ve uyumsuzluklar arttırıldı ve insanları mağdur etmek daha da kolaylaştı.

Öyle ki; aynı dosyada yargılanıp, hüküm almış insanlardan biri başka ilde infazını yatarken, açık ceza evine ayrılabiliyorken, bir diğeri başka bir ilde bu hakkının olmadığı yönünde gerekçe ile kapalı ceza evinde kalabiliyor.

Yine; aynı dosyada iştirakçi insanların müddetnameleri birbirinden farklı olabiliyor.

Özellikle aynı dosyadan örnek vermeme bakmayın, aynı suçtan, farklı mahkemelerde yargılanarak aynı cezayı alan insanlar, farklı illerde farklı infaza tabi olabiliyor.

İnsanlar mağdur olmamak için, infaz konusunda en uygun illerde teslim olmaya çalışıyorken, çoğu bu bilgilerden habersiz olarak veya teslim olduğu yer infaz kurumu doluluğundan kabul edilmeyerek mağdur.

Lehe uygulamaları emsal yapmak, avukatlar için riskli. Zira; savcılarımız konuyu o kadar çok iyi bildiklerini düşünüyorlar ki, aleyhe kararlarına ‘itiraz edersiniz.’ diyerek cevap verdikleri gibi, lehe uygulama yapan savcılıkları arayıp yanlış yaptıklarını iddia edebiliyorlar.

Ceza yargılamalarında yaşanılan onca mağduriyete, onca haksızlığa bir de infaz aşamasında yaşanılan mağduriyetleri ekleyince adalet beklentisi iyice zorlaşıyor.

Peki, bu kadar değişikliğin karşılığında ilgililerin mağduriyetleri buyken, hükümetin eline ne geçti?  Tamam anladık, çok çalışıyorlar. Keşke boşa çalışmasalar. İş yaptım diyerek ortada gezip, yaralı parmağa işemeyenler gibi.

Bu gün, artık infaz yasasında olabilecek değişiklikler yaraları saracak nitelikte değil.

Eski yasamıza dönmek, ileri süreçte elbette yararlı olur. Ancak; bu günün mağduriyetlerini ortadan kaldırmaz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar