Derya Şenel Demir

Derya Şenel Demir

Çocuklarda mahremiyet eğitimi

Cinsel eğitim ile mahremiyet eğitimini ayırarak başlamak istiyorum yazıma. Özellikle son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen çocuk istismarlarıyla ilgili haberler bu başlığı yazmam gerçeğini hatırlattı bana. Cinsel eğitim, çocuğun kendi cinsinin özelliklerini tanıma, karşı cinsiyle kendini ayırt etmeye çalışma ve üremeyle ilgili gelen soru-cevaplardan ibarettir. Mahremiyet eğitiminde ise bu cinsel soruların yanında çocuğun kendi özel alanlarının farkına varması, bu alanları nasıl koruyabileceğine dair fikrinin olması ve çevresiyle arasına sağlıklı olan sınırı nasıl koyabileceğiyle ilgili çocuğa eğitim vermek amaçlanır. Mahremiyet eğitiminin çocuğa, anne ve babası tarafından, çok küçük yaşta dahi nasıl verilmesi gerektiğine bakalım...

ÖZEL BÖLGELERİN NELER?

Ailelerin çoğunun tam olarak zorlandığı ve panik duyduğu yer burası. "Biz nasıl bu bölgeleri anlatacağız hocam?" Çocuğunuz için bu bölgelerin cinsel bir anlamı olmadığını sıklıkla aklınıza getirerek diyorum ben de. Çocuğa özel bölgelerinin neresi olduğu, bu bölgelere kimin dokunup dokunmaması gerektiğiyle ilgili bilgi nötr bir ifadeyle anlatılmalıdır. Çocuğunuza tanımladığınız bu bölgeler konusunda siz de hassas olmalısınız. Örneğin, cinsel organınız belli olacak şekilde çocuğunuzla banyoya girmemeniz önemli. Sıklıkla duyduğum şey malesef ki bu. Çocuğunuz cinsel organlarla ilgili merak ettiği sorularla da size gelebilir. Bu soruları kendi bedeniniz üzerinden değil, kitap kaynaklarını kullanarak çocuğunuza anlatabilirsiniz.

KAPIYA ‘TIK, TIK’

Kişinin özel alanına girmek için izin alınması gerektiğiyle ilgili evinizde yapacağınız en güzel çalışma. Dört yaşından itibaren odanıza girmek isteyen çocuğunuza izin alması gerektiğini öğretebilir, siz de aynı şekilde davranarak ona model olabilirsiniz.

TUVALET KAPISI ‘CLOSED’

Görmezden gelinen, dikkat edilmeyen ancak önemli bulduğum noktalardan biri de burası. Çocuğunuz tuvalet sonrası temizliğini henüz kendi yapamıyor olabilir, ancak yanında beklerken onu yalnız hissettirmek, özel bölgesine bakmamak hatta biraz kapıya dönük bir beden dili sergilemek doğru bir tavır olacaktır.

CİNSEL ORGANI ‘SEVGİ NESNESİ’ DEĞİL

En çok da erkek çocuklarının maruz kaldığı şey… Cinsel organlarının rahatlıkla şaka konusu yapılması, hatta göstermesinin istenilmesi çocuğun cinsel kimlik gelişimi açısından oldukça risklidir. Bazı ebeveynlerde görüyorum ki asıl ihlali bizzat kendileri, çocuklarının organlarına dokunarak, ‘seviyoruz hocam’ diyerek yapıyor. ‘Daha küçük’ düşüncesiyle yapılan bu hatalı davranışlar, çocuğun başkalarının yanında giyindirilip soyundurulması, altının değiştirilmesi mahremiyet duygusunun zedelenmesine neden olacaktır.

Cinsel taciz haberlerinin arttığı günümüzde çocuklarınızı korumanın ilk adımının ‘güvenli bulduğunuz kendi evinizde’ başladığını unutmayın…

Önceki ve Sonraki Yazılar