Derya Şenel Demir

Derya Şenel Demir

Duygu regülasyonu nedir?

Duygularınızı ne kadar tanıyorsunuz? Hangi duyguyu yaşadığınızda nasıl davrandığınızın farkında mısınız? Öfke duygunuzu düşünelim. Çok sinirlendiniz, gözleriniz büyüdü, ses tonunuz yükseldi, çeneniz kitlendi. O an her şeyi yakıp yıkıp geçiyor musunuz? Yoksa kendinize ‘’Bir Dur’’ diyebiliyor musunuz? Tam da burası çok önemli. Buradaki ‘‘bir dur, sakin olmalısın’’ duygu yoğunluğu yaşayan sağ beyinden daha mantıklı düşünen sol beyne geçişi sağlayan anahtardır. Regüle kelimesi düzenleme, ayarlama anlamına gelirken duyguların regülasyonu nedir? Öfkelendiğiniz anda ‘’bir dur ‘’diyerek içten gelen ilk tepkiyi bastırıp, oluşabilecek kötü sonuçları düşünerek o an bedeninizi ve davranışlarınızı yönetebilme becerinizdir. Bu kendi kendimize yaptığımız yetişkin olmanın en önemli göstergesi olan regüle biçimi iken bunu ikili ya da üçlü ilişkilerinizde ne kadar yapabiliyor olduğunuz çok önemli.

Günlük hayatımız sinir sistemimizin dışarıdan gelen uyaranları devamlı dengelemesiyle geçiyor. Dışarıdan gelen sesleri, görsel uyaranları, dokunuşları, içsel seslerimizi, düşüncelerimizi, tetiklenme adını verdiğimiz algı yanılgılarımızı yani pek çok uyaranı biz fark etmeden en iyi şekilde regüle ediyor. Karşınızdaki kişi, niyetiniz farklıydı ancak söylediğiniz bir sözü tehdit olarak algıladı. O an öfke duygusuyla yumruklarını sıkmaya başladı. Şuan bu duygunun regüle edilmesi gerekiyordu. Çünkü kişide akıl ve mantık yoktu. Karşıdakinin mantıklı şeyler söylemeye çalışması bir işe yaramadığı gibi kişiyi daha da zorluyordu. Yapmanız gereken sözleri bir kenara bırakmak, göz teması kurmak, bakışlarınızı yumuşatmak ve sakince beklemek… Bu regülasyon biçimi onun yeniden normal seviyeye gelmesine yardım edecektir. Karşınızdaki kişinin yüzündeki rahatlamayı gördüğünüz an başlayabilirsiniz niyetinizin kötü olmadığını anlatmaya. Kendinizi savunmaya başlamak hiçbir zaman ilk işiniz olmamalıdır.

Eşinizle kendinizi düşünün. Gülüyorsunuz, sakinsiniz oldukça keyifli bir şekilde hedefinize varmak için yola çıktınız. Hayatın bu haline sakin, sessiz ve düzgün bir yol diyelim. İlişkinizde bu yol üzerindeki otomobiliniz olsun. Bu keyifli yolculuk anında yaptığınız bir davranışı yanlış anladı. Sinirlendi, elleri titredi. İşte o an yolun kayganlaşmaya başladığı hali. Bu yola neden girdiğinizin sebebini tartışmanın kayan arabanızı kurtarmaya bir yardımı olmaz. Yapmanız gereken o an hemen arabanızı kurtarmak. Hayati tehlike geçtikten sonra yani yeniden düzgün bir yola girince yaparsın konuşmanı…

Önceki ve Sonraki Yazılar