Derya Şenel Demir

Derya Şenel Demir

Ergenlik döneminde görülen psikolojik problemler

Stresli bir dönem olarak kabul edilen ergenlik dönemini problemli kılan nokta, gencin yeni oluşumlarla başa çıkma becerilerini henüz geliştirememiş olmasıdır. Bu yüzden birçok ruhsal problemler bu dönemde de karşımıza çıkıyor. Uzmanların kapısını çalmanıza neden olan başlıca problemleri sizler için derledim…

ERGENLERDE DEPRESYON

Aile içi sorunlar, düşük benlik algısı ve okul başarısızlığı gibi problemler ergenlerde depresyona neden olabilir. Depresyon duygularda güvensizlik, karamsarlık ve çöküntünün oluşmasını, düşünce ve hareketlerdeki yavaşlamayı anlatan ruhsal bir rahatsızlık durumudur. Ergende var olan gerçek bir depresyonda kendini suçlama, ümitsiz olma, kendini değersiz hissetme, öfke ve intihar düşünceleri gibi belirtiler söz konusudur. Bu duyguların süresi 15 günü geçiyorsa ve bu tabloya uyku bozuklukları, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi bozukluklar ekleniyorsa ergenin destek alması gerekmektedir.

ERGENLERDE ŞİDDET VE SALDIRGANLIK

Ergenlik döneminde şiddetten hoşlanma ve saldırganca davranma sıklığında artış görülür. Bu davranış artan fiziksel güce ve ergenin yaşadığı çevre koşullarına bağlanabilir. Ergenin yaşamında saldırgan davranışlarının ödüllendirilmemesi ve çevresinin saldırgan modellerden arındırılması oldukça önemlidir.

ERGENLERDE YEME BOZUKLUĞU

Anoreksiya Nervoza ve Bulumia Nervoza diye adlandırdığımız yeme bozuklukları, ergenin bedeniyle aşırı uğraşması halinde karşımıza sıklıkla gelen iki büyük dramatik tablolardan maalesef. Anoreksiya Nervoza, kilo almaktan aşırı korkma, ergenin vücut ağırlığını ve biçimini yanlış değerlendirmesi, bir deri bir kemik haline gelmesine rağmen, kendisini şişman olarak değerlendirme gibi belirtilerle görülen bir ruhsal hastalıktır. Bulumia Nervoza ( kusma hastalığı ) ise bir abur cubur seansından sonra, yani fazla yemekten sonra, ergenin istemediği fazla kalorilerden kurtulmak için kusma yolunu seçtiği bir diğer yeme bozukluğudur. Bu bozukluklar çoğunlukla kadın ergenlerde gözükse de, klinik de rastlanan erkek ergenlerde mevcut.

ERGENLERDE DAVRANIŞ BOZUKLUĞU

Davranış bozukluğu ergenlik döneminde oldukça sık görülen ve başkalarına zarar verici davranışların yanı sıra toplumsal kurallarında ihlal edildiği bir bozukluktur. Davranış bozukluğu gösteren ergenler çoğunlukla parçalanmış ailelerin çocukları olarak klinikte karşımıza çıkmaktadır. Babaların aileden uzakta ve ya evi terk etmiş olmaları, annelerin ise depresyon ve ya kişilik bozukluklarının olması tabloda sık görülen nedenler arasında.

ERGENLERDE KARŞI OLMA YA DA KARŞIT GELME BOZUKLUĞU

Bu bozukluğa sahip ergenler; sıklıkla öfkelenip büyükleriyle tartışmaya giren, büyüklerinin isteklerine uymayıp karşı gelen ve bunları reddeden, olumsuzca yaptığı davranışları için başkalarını suçlayan, bilerek karşısındaki kızdıran kin ve intikam isteği ile dolu bireylerdir. Çocuğunuz bunlardan üç tanesi son altı aydır sıklıkla tekrar ediyorsa bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir. Ergenlik dönemi, bireyin kişilik yapısının şekillendiği bir dönemdir. Karşılaştığınız psikolojik bozukluklar karşısında dikkatli olmalı ve gerektiğinde yardım almalısınız…

Önceki ve Sonraki Yazılar