Derya Şenel Demir

Derya Şenel Demir

Eyvah! çocuğum büyüdü ve okula başlıyor

Anne baba olarak hem çok heyecanlı hem de çok endişeli olduğunuzu hissedebiliyorum. Çocuğunuz büyüdü ve ait hissettiği, kendini kabul ettirdiği ev ve anaokulu ortamından ayrılıyor. Bambaşka bir çevreyle erken yaşta bir kez daha tanışıyor. Bu da haliyle çocuğunuzda ve sizde bir uyum sorununun doğmasına sebep oluyor. Bazı çocuklar bu dönemi çok rahat geçirirken, bazıları çevrenin koyduğu ‘okul fobisi’ tanısıyla bir kliniğin yolunu tutuyor. Kliniğe gelen çocuklarda var olan temel şikayetler ise; okulu reddetme, aşırı öfke ve korku şeklinde. Çocuğu değerlendirdiğimde ise; okul korkusundan ziyade annesinden ayrılmayla ilgili endişesi ön plana çıkıyor. Bu nedenle çocuğunuza güven vermek, okulla ilgili onu önceden bilgilendirmek ve doğru bilgileri aktarmak, gününün nasıl geçeceğini ona anlatmak bu süreçteki sihirli görevleriniz olmalı.

Okula başlayan çocuğunuz nasıl hisseder? Sıcak aile ilişkilerinin içinden, toplu yaşam kuralları olan bir yerle tanışmak elbette ona kaygı verebilir. Regülasyonunu sağlamakta zorluk çekecek olan çocuğunuza destek olacak olan sizlersiniz. Panik ve kaygı içinde olan bu nedenle aşırı koruyucu bir tutum sergileyen birden çok ebeveyn görüyorum. Bu kaygınızı çocuğunuza aktaracağınızı unutmamalı ve süreci iyi yönetmelisiniz. Okulun fiziki yapısı, çocuğun tanımadığı bir den çok akran, lider konumunda bir öğretmen bunların hepsi çocuk için çözülmesi gereken birer problem gibidir. Bu nedenle de tutum ve davranışlarınızda cesaretlendirici ve motive edici olmalısınız. Bazı çocukların okula başlama süreçleri yeni bir kardeşin doğduğu döneme denk gelebilir. Aynı zaman da eşlerin boşanma süreçlerinin de bu döneme denk gelmesi riskli olacağından bu iki koşulda bir uzmandan destek almanız oldukça faydalı olacaktır.

Okula başlayan çocuğunuz neler düşünür? Okul nasıl bir yer? Öğretmenim iyi birisi mi? Okulun içinde kaybolur muyum? Sınıfımı ya da tuvaleti bulamazsam ne yapacağım? Arkadaşlarım benimle oyun oynamazsa yalnız mı kalacağım? Ben okuldayken annem ve babam neler yapıyor? Tam olarak bu soruları yanıtlayarak başlayabilirsiniz onu okul fikrine alıştırmaya. Çocuğunuzla aynı sınıfta okuyacak birkaç arkadaşıyla önceden tanışmasını sağlamak sınıf içi oryantasyonunda sizi epeyce rahatlatacaktır.

Okulun ilk günü!

-Çocuğunuzu okula bırakacağınızı ancak yanında olamayacağınızı, okul çıkış saatini bekleyeceğinizi çocuğunuza evinizden çıkmadan önce anlatın.

-Çocuğunuz endişe duyduğu her an sizin yüzüne bakarak, ne kadar kaygılı olduğunuzu ve kendi korkularının ne kadar yerinde olduğunu doğrulamaya çalışacaktır. Bu yüzden oldukça sakin ve rahat gözükmeye çalışın.

-Vedalaşma törenini uzatmamaya özen gösterin ve evde konuştuğunuz çıkış saatini kaçırmadan tam zamanında orda olmaya çalışın.

-Uyum problemi yaşayan çocuğunuz için kademeli olarak yanından ayrılma yöntemini deneyebilirsiniz. İlk gün okulun içinde bekleyerek, ikinci gün okul bahçesinde yalnızca yarım gün bekleyerek, üçüncü gün sadece öğle yemeğinde bir saat yanına gelerek gibi.

Çocuğunuz bu süreçte gözyaşlarının hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini ve okula gitmek zorunda olduğunu anlamalıdır. Ebeveyn olarak kararlı ve rahat duruşunuz bu yüzden oldukça önemli. Siz okuldan ayrıldıktan sonra çocuğunuz ağlamayı bırakıyorsa sürece alışacağının rahatlığı içinde olabilirsiniz. Ancak arkanızdan devam eden ağlama krizleri ve öfke nöbetleri varsa bir uzmandan destek almanız gerekmektedir. BOL ŞANS Sevgili Ebeveynler …

Önceki ve Sonraki Yazılar