Enflasyon yüzde 8, köprüye zam yüzde 48!

Arka arkaya yaşadığımız kötü yılların son günü geldiğinde “Bu son olsun” diyerek yeni yılı karşılıyoruz. Bu yıl da aynı duygular içindeyken yılın ilk saatinde içinde bir gram vicdan, duygu olan bir canlının bile yapamayacağı bir katliama tanık olduk. Bir cani, yeni yılı kutluyorlar diye 39 kişiyi tek tek vurdu! Yaşadığımıza bile utandığımız günlerin bitmediğini anladık. 


Bu ruh hali içindeyken günlük hayata devam etmek de gittikçe ağır bir yük haline geliyor. O nedenle bugünkü yazımda sadece bir liste yapacağım. Ekonomide de bu yıl işlerin iyi gitmeyeceğini aile bütçelerinin ciddi açık vereceğini, daha da fakirleşeceğimizi anlamamız için Aralık 2016 ve 2017’nin ilk günlerinde gelen zamlara bakmamız yeterli… 


Zam yağmuru, aralık ayında başladı. 2016 yılında alkol ve sigaradan beklediği ÖTV gelirini elde edemeyen hükümet, yeni yılı beklemeden vergiye zam yaptı. 


Alkollü içki ve sigarada ÖTV yüzde 10 ile yüzde 27.5 arasında arttırıldı. Vergi toplamakta sorun yaşayan Maliye Bakanlığı, özel tüketim vergisi gibi dolaylı vergileri artırarak açığı kapatmayı tercih ediyor. Bunun bir örneği de 28 Kasım 2016’da alınan karar.


Bakanlar Kurulu, 2017 yılında yurtdışından bireysel olarak getirilecek televizyon, radyo, video,
uydu alıcı cihazları, telefon, tablet ve bilgisayarlara vergi getirdi. Yani tatil ya da iş için yurtdışına çıktığınızda kendinize, yakınlarınıza aldığınız cep telefonu ya da tablet için vergi ödeyeceksiniz. Cep telefonlarından 20 euro, bilgisayar ve tabletlerden 10 euro ve televizyonlardan ise 8 ile 80 euro arasında değişen tutarlarda bandrol vergisi alınacak.  

 

Zam yağmuru yılın ilk günü de devam etti. Vergi, harç ve cezalar otomatik olarak yüzde 3.83 oranında arttı. Buna göre; 


-Motorlu taşıtlardan 2017 yılında alınacak Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) vergisi en düşük 68 liraya, en yüksek de 23 bin 586 liraya çıkarıldı. Araç sahipleri, motor silindir hacmine göre farklı oranlarda vergi ödeyecek.


-Pasaport ve ehliyet harçları da zamandı. Düzenlemeye göre, 6 aylık pasaport harcı 115,9, bir yıllık pasaport harcı 169,5, üç yıldan fazla süreli pasaport harcı da 553,4 liraya çıktı. B sınıfı ehliyet için de 418,3 lira ödenecek.  


Cep telefonu faturaları da artacak


-Cep telefonlarından alınan özel iletişim vergisi 47,7 liraya yükseldi. Yani cep telefonu faturalarımız da otomatikman artacak. 


-Trafik cezaları da yükseldi. Sanırım itiraz edilmeyecek tek artış bu olsa gerek…


Kırmızı ışıkta geçme ve hız sınırını aşmanın cezası 206,5 lira oldu. Alkollü araç kullananlara ise ilk yakalanmalarında 876 lira ceza uygulanacak. İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalananların cezası bin 99 lira... Emniyet kemeri takmayanlara 96.5 lira ceza kesilecek.


Yılın en şaşırtıcı zammı ise otoyollar ve köprülere yapılan zam oldu. Kayseri’de askerlerin katledildiği yerde yaptığı konuşmasında bile “Bizi köprü yol yapmaktan alıkoyamayacaklar” diyen hükümet, Boğaz köprülerine yüzde 48 zam yaptı, otoyol zamları ise yüzde 15 oldu. Gerekçe artan maliyetler vs vs… 


Yeni düzenlemeye göre, otoyollarda otomobil için en yakın mesafe ücreti 2,25 TL, en uzak mesafe
ücreti 20 TL, Boğaz Köprüleri otomobil geçiş ücreti ise 7 TL oldu. 


İstanbul Kuzey Çevre Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprü ücretleri de yüzde 20 oranında arttırıldığı belirtildi. Buna göre, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde otomobil geçiş ücretleri 11.95 TL’ye yükseldi.


Hükümetin vergi dilimi kurnazlığı!


“Evet zam yapılıyor ama maaşlar da artırıldı” diyebilirsiniz. Buradaki oyunu da şöyle izah edelim:
Hükümet yüzde 15’lik gelir vergisi ilk diliminde dikkate alınacak brüt kazancın üst sınırını sadece 400 lira artırarak 12 bin 600 liradan 13 bin liraya çıkardı. Yani yıl içinde gelirinizin 13 bin lirayı aşması halinde yüzde 20 vergi ödeyeceksiniz. Hükümet, bu yıl vergi diliminde kazanç üst sınırını yüzde 7 yerine yüzde 3.17 oranında arttırdı. Böyle olunca da vergi dilimine giren çalışan sayısı yükseldi. Yani milyonlarca memur ve işçi yılın ilk yarısında bir üst vergi dilimine girecek ve maaşlarında kesinti olacak. Kısaca, yılbaşında verilen zam erimiş olacak. Üzerine bir de yapılan zamları ekleyin, bütçeler açık vermeye, borçla yaşamaya devam edeceğiz. Zira köprü ve otoyollara yapılan zam, şehir içi ve şehir dışı ulaşıma zam, sebze-meyve fiyatlarına da zam anlamına geliyor! 

Önceki ve Sonraki Yazılar