Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

Bizim Alamancılar seçimlere ilgisiz

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlerle ilgili ilginç bir araştırma sonucu yayımladı.

Çok uzun yıllar Almanya’da yaşayan ve Almanya’daki Türklerin nabzını çok iyi tutmakla tanınan TAVAK’ın Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen araştırmayla ilgili şu çok önemli tespiti yapıyor:

“Almanya’daki Türklerin bu seçimlere büyük ölçüde ilgi göstermedikleri ortaya çıkmıştır. Almanya’daki Türk kitlesi ayrıca Türkiye-Almanya çatışmalarından negatif olarak büyük ölçüde etkilenmektedir.”

Şimdi gelelim araştırmaya...

TAVAK, 30 Ağustos ile 3 Eylül tarihleri arasında Berlin, Duisburg, Essen, Köln, Hannover, Frankfurt ve Münih kentlerinde 1072 deneğe CATI yöntemiyle üç soru yöneltmiş.

Sorular şöyle:

*Tayyip Erdoğan’ın Almanya’daki seçimlerle ilgili tavsiyesine/yaklaşımına nasıl yaklaşıyorsunuz?

*24 Eylül seçimlerine katılacak mısınız?

*24 Eylül seçimlerine katılmanız halinde hangi partilere oy vereceksiniz?

Araştırmaya göre Alman vatandaşı Türklerin yüzde 47’si Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşımına olumlu yaklaştıklarını, ancak yüzde 34’lük bir kitle Erdoğan’ın bu yaklaşı- mına sıcak bakmadığını belirtmiş.

Öte yandan yüzde 19’luk Almanya’da ya- şayan Türk grubu bir fikri olmadığını ifade etmiş.

Bana göre bu yüzde 19’luk grup tipik Türk yaklaşımını yansıtıyor.

Ya çekinip fikir beyan etmiyor ya da son dakikaya kadar, siyaseten esecek rüzgâra göre oy vermek için kulağının üzerine yatmış. Seçimlere katılıp katılmayacaklarına yönelik soruya Alman Türklerinin yüzde 44’ü katı- lacaklarını belirtirken yüzde 38’i bu seçimlere ilgi duymadıklarını ve katılmayacaklarını belirtmiş.

Kararsızların oranı da yüzde 18’de kalmış. Prof. Dr. Şen’e göre ise araştırmanın en vurucu noktası 24 Eylül’de Almanya’da yapı- lacak seçimlerde Türklerin hangi siyasi partiye oy verecekleri sorusuna yanıtlar olmuş. Buna göre şöyle bir tablo ortaya çıkıyor:

Sosyal Demokrat Parti’ye 2013 seçimlerinde yüzde 54 oranında oy veren Türkler bu defa oylarını yüzde 45’e düşürmüş.

Yine 2013 seçimlerinde Türkler Alman Hıristiyan Demokratlar’a yüzde 9 oranında oy verirken bu kez bu partiye teveccühleri artmış. Hıristiyan Demokratlar’a Türkler’in yüzde 12’si oy vereceklerini söylemişler. Almancı Türkler nezdinde Hür Demokratlar ve Sol Parti yüzde bir oranında teveccüh arttırırken Yeşiller yüzde 11’den 7’ye düşmüş.

2013 seçimlerine katılmayan Almanya içim Alternatif Parti’ye oy verecek Türklerin oranı yüzde 1 olmuş. Prof. Faruk Şen 1987’de Almanya’daki Türklerin yüzde 67 oranını alan Sosyal Demokrat Parti’nin bugün yüzde 47’ye düşü- şüne dikkat çekiyor. Hıristiyan Demokratlar’ın da Türkler nezdinde ilk kez yüzde 10 barajını geçtiğinin altını çiziyor.

Şen’in bütün bu sonuçlara tespiti ise şöyle:

“En önemli gelişme Almanya’daki Türk kökenli Almanların bu seçimlere ilgi göstermemeleri. Seçmenler, özellikle Alman politikacıların Türkiye’ye karşı her partide gösterdikleri düş- manlık nedeniyle ya seçimlere gitmeme ya da gittikleri takdirde oy kullanmama yönünde karar vermektedirler. Türkiye düşmanlığı Alman partilerine kendi ülkelerinde yaşayan Türk kökenli Almanlar açısından oy kaybettirmektedir. Genel olarak baktığımız zaman Türk kö- kenli Almanya’daki Türkiye’deki seçimlerde yüzde 64 oranında AKP’yi, yüzde 16 oranında CHP’yi destekleyen bir kitledir. Almanya’da Eylül 2017 itibarıyla takriben 3,2 milyon Türk kökenli göçmen yaşıyor. Bunların bir milyon 470 bini Alman vatandaşlığına geçmiş. Almanya’daki Türklerin büyük ölçüde bu seçimlere ilgi göstermedikleri ortaya çıkmaktadır. Almanya’daki Türk kitlesi ayrıca Türkiye’yle Almanya arasındaki çatışmalardan büyük ölçüde negatif olarak etkilenmektedir.”

Demek ki neymiş? Biraz Almanya havası solumuş insanlarımızın çoğunluğu artık “Eyy şu, eyyy bu” naralarından rahatsızmış. Huzur istiyormuş. Tıpkı yurdum insanı gibi. Onu bunu mamalamadan doğru dürüst bir araştırma yapın bakalım oylar kaç çıkacak burada? Ya da sıkıyor mu yüzde 10 barajını düşürmek?

Önceki ve Sonraki Yazılar