Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

COVİD’DEN CEREUS’A...

İçimi hafakanlar basıyor. Dünya çıldırmış. Her gün Covid-19 virüsüyle yatıp Covid-19 virüsüyle kalkıyoruz. Çevremdeki çoğu kişi panikte. Bir haftadır dışarı çıkmaya korkan, evinin içinde bile maskeyle gezen arkadaşları gördükçe kendi kendime, “Artık oynatmaya az kaldı,” diyorum. Neyse ki bizim aile bireylerinin ruh sağlıkları fena değil. Şu saate kadar içlerinde Coronafobiye kapılan yok.

Bense... Dediğim gibi içimi hafakanlar bastığı için bugün sizlere çok alakasız bir yazı yazmaya karar verdim. Konusu mu? Bahçıvanlık dürtülerim depreştiği için sizlere belki de hiç bilmediğiniz bir bitkiden söz edeceğim. Adı Cereus. Bir tür kaktüs. Night Blooming Cereus olarak da biliniyor. Çünkü hiç şaşmadan çiçeği akşam üzeri yedi buçukta açmaya başlıyor ve dokuzda açmasını tamamlıyor.

Latince adı Epiphyllum oxpetalum. Bizde Bir Gecelik Gelin ya da Gecenin Kraliçesi olarak biliniyor. Bitkisinin boyu metrelerce uzunlukta. Çiçeği yaprağın içinden çıkıyor. Çiçek çapı aşağı yukarı 20 cm. Müthiş bir kokusu var. Tek bir çiçek koca bir salonu kokutabilir. Bu özelliği nedeniyle parfüm sanayiinde bir hayli rağbet gören bir bitki. Yalnız, küçük bir kusuru var. Çiçeğin ömrü sadece bir gece. Ertesi sabah boynunu büküp soluyor.

Bu bitkiyi nasıl mı keşfettim? Rahmetli dostum Tuğrul Erkin bir gün beni aradı. “Leyla, bizde bir bitki var. Kimse ilgilenmiyor. Sen çiçek böcek seversin. Bir saate kadar gönderiyorum,”dedi. Cereus saksısıyla geldiğinde önce ne yapacağımı bilemedim. Tuğrul da adını bilmiyor. Bildiğimiz, sadece geceleri çiçek açtığı.

Bunun üzerine bitki kitaplarına baş vuruyorum. Sadece gece çiçek açan bitkilere bakıyorum ve sonunda Cereus’u buluyorum. Son derece uyumlu, nazlı olmayan bir bitki. Tek bir yapraktan koskoca bir saksı yapabiliyorsunuz. Ne zaman çiçek açacağı belli olmuyor. Kafasına göre takılıyor. Bazan aylarca tomurcuklanmıyor. Derken birden bir kaç yaprağın kenarından tomurcuklanmaya başkadığını görebiliyorsunuz.

Cereus’un bakımı da kolay. Kapalı mekana da açık havaya da uyum sağlıyor. Direkt güneş ışığını sevmiyor. Çok fazla güneşe maruz kalırsa yaprakları sararıyor.Fazla sulamaya da gerek yok. Yazın haftada bir, kışın on gün ya da onbeş günde bir sularsanız yetiyor. Toprağının nemini kontrol edip öyle sulamak lazım. İlkbahar ve yaz aylarında bitkinin dibinde çokça filizlenme olduğunu fark ediyorsunuz.

Çok önemli bir not. Cereus tropik bir bitki. Gerçi bizim iklime de uyum sağlıyor ama kesinlikle bulunduğu yerin sıcaklığı 10 derecenin altinda olmamalı. Açık havada yetiştiriyorsanız sıcaklık on dereceye düşmeden bitkiyi kapalı mekana almalısınız. İlkbaharda onbeş günde bir sıvı gübrelemek bitkiyi besleyecektir.

Bugünlük benden bu kadar. Covid-19’suz günlerin yakın olması dileğiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar