Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK

Malum! Ülkemizdeki tarım sektörünün durumu içler acısı. Üretici kan ağlıyor. Sektör tam anlamıyla eller eline kalmış. Çiftçi, köylü el yordamıyla işini yürütmeye, maişetini çıkarmaya çalışıyor. Bütün bu hay huy arasında güzel işler de yapılıyor.

Bunlardan birisi bir kurumsal sosyal sorumluluk projesinin tarım sektöründeki iş gücüne nasıl destek olabildiğinin somut örneği. Nasıl mı? Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu (STK) işbirliğiyle yerli yerinde taflan (karayemiş) projesi Doğu  Karadeniz kıyılarındaki güzelim kentimiz Ordu’da hayata geçirildi.  

Yüzde yüz yerli ABC deterjan 2017’de başlattığı yerli yerinde sosyal sorumluluk projesini büyütme hedefiyle yola çıktı; Tarım ve Orman Bakanlığı (Ordu Tarım Orman İl Müdürlüğü projeyi bakanlık adına sahipleniyor) , Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği (PERÜKDER) işbirliğiyle gerçekleştirdiği Ordu, Perşembe’deki meyve kurutma tesisi de  hizmete giriyor. Bu tesis için ilçede 7 bin 500 metrekare bir alan kiralandı. Tesis binası da hemen hemen tamamlandı. Bu üretim modeliyle kadınlar hem meslek sahibi yapılıyor hem de yerel değerlere odaklanarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunuluyor.

Geçtiğimiz dönemde de Bakanlık ve firmanın işbirliğiyle Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde kadın çiftçilere safran yetiştirmeye katkıyla başlayan Yerli Yerinde projesinde bu yıl da Ordu, Perşembe’de taflan (karayemiş) bitkisine destek veriliyor. Bu projede 50 kadın çiftçi gelir elde edecek. Ancak geleceğe dönk hedef daha büyük. 2025 yılına kadar 100 kadın çiftçiye istihdam sağlamak amaçlanıyor. Bir sonraki aşama da kooperatifleşmek.

Proje kapsamında Perşembe’de pek çok yaygın alanda, özellikle fındık bahçeleri arasında bulunan ve ziyan olan taflanlar toplanarak kurutma ünitesinde değerlendirilecek. Taflanların yanı sıra pek çok bahçede toplanamayıp dökülen ve çürümeye terk edilen başka cins meyveler de toplanıp işlenerek ekonomiye kazandırılacak. Bunların içinde elma, Trabzon hurması  ve son yıllarda Karadeniz’de çokça yetişen kivi işleme tabi tutulacak. Proje içib ABC deterjan 195 bin lira, Tarım ve Orman Bakanlığı da 310 bin lira ayırmış durumda.

Taflan ya da karayemiş nasıl bir bitki, diye sorabilirsiniz. Karadeniz bölgesinin çok bilinen meyvelerinden... Zeytin biçiminde, olgunlaşınca koyu mor bir renk alıyor. Turşusundan, reçeline, zeytinyağlı yahnisine kadar pek çok farklı yiyeceğin ana maddesini oluşturuyor. Ordu ili genelinde yılda yaklaşık 500 ton taflan hasadı var. Bir de fiyatı doğrusu el yakıyor. Geçtiğimiz yaz Ordu’daki semt pazarlarında kilo başına fiyatı 20 liradan başlıyordu.

İşte, size çok ciddi uğraş ve çalışma gerektiren bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi örneği. Keşke bu projeler şirketlerimiz arasında daha fazla destek bulsa ve yaygınlaşsa emin olun ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar