Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

NE SEÇİMMİŞ AMA

ABD’de Başkanlık ve Kongre seçimleri oldu bitti. 

Ama bitmedi...

Bir tek Georgia eyaletinde...

Georgia’da Cumhuriyetçi ve Demokrat adayların hiç biri yüzde ellinin üstünde oy alamayınca ikinci tur seçimlere gidildi.

Oy verme işlemi bitti. Şimdi oylar sayılıyor.

Ama bir türlü sayılamıyor.

Bizde, yani Türkiye’de neredeyse 50 milyona yakın oy jet hızıyla bir saatte sayılıp sandıkların kapanmasından iki saat sonra seçim sonuçları açıklanırken 4.5 milyon kişinin oy verdiği Georgia’da sonuçlar bu yazıyı yazdığım sıralarda hala belli olmamıştı.
ABD 3 Kasım seçimleri için biraz bellekleri tazeleyelim.

Demokrat aday Biden. 

ABD’deki teamüllerin aksine ikinci dönem başkanlığı kaybeden Cumhuriyetçi Trump’tan 20 Ocak’ta Başkanlığı devralacak. 3 Kasım seçimlerinde Demokrat Parti Kongre’nin bir meclisi olan Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu sağladı. Ancak Senato’da durum hala netleşmiş değil. Trump’tan önce iki dönem başkanlık yapan Demokrat Barack Obama, Senato’da Cumhuriyetçilerin çoğunluğu elde bulundurması nedeniyle eli kolu bağlı kalmış, hareket kabiliyeti en azına inmişti. Şimdi Biden, Senato’da çoğunluğu sağlayıp programını rahatça hayata geçirmeyi hedefliyor. Ancak...
 
Georgia eyaleti sıkıntılı. Öteden beri Cumhuriyetçilerin oy deposu olan Georgia’da durum bu kez farklı görünse de hala belirsizlik sürüyor. Georgia’da şu anda dört senatör adayı Senato’nun iki koltuğu için yarışıyor. Demokrat  Raphael Warnock ve Jon Ossoff ile Cumhuriyetçi Kelly Loeffler ve David Perdue. Georgia’da şimdiye kadar oyların yüzde 98’inin sayıldığı bildiriliyor. Cumhuriyetçi Perdue ve Demokrat Ossoff’un oyların yüzde 50’sini aldıkları, ancak Ossoff’un 3,500 oyla önde olduğu bildiriliyor.
Öte yandan Demokrat Warnock yüzde 50.5, Cumhuriyetçi Lowffler ise yüzde 49.5 oy almış durumda.
 
Senato seçimleri sonuçları resmi açıklamaya göre böyle çıkarsa Biden Kongre’nin iki kanadında da çoğunluğu sağlamış olacak. Aksi halde Senato’da Cumhuriyetçiler ve Demokratlar yüzde 50-50 temsil edilecek. O durumda da Biden’in Başkan Yardımcısı Kamala Harris aynı zamanda Senato Başkanı olduğu için Harris’in oyu eşitliği bozacak.
ABD’de, özellikle de başkent Washington’da nefesler heyecanla tutulmuş, Georgia seçim sonuçlarını beklerken Trump’ın yeni bir marifeti daha ortaya çıktı. Meğer Trump Georgia Eyaleti Seçim Kurulu Başkanı Brade Raffensperger’i arayıp seçim sonuçlarını değiştirmesi için baskı yapmış. Bu konuşmanın ses kayıtları ortalığa saçılınca da Washington’da ortalık ayağa kalkmış.
 
Watergate skandalını ortaya çıkarmasıyla ünlü Washington Post gazetesine göre Trump’ın ses kayıtlarında Raffensperger’dan 11 bin 779 oy farkıyla kaybettiği Georgia eyalet seçimi sonuçlarını değiştirmesini istiyor. 2 Ocak’ta yapıldığı söylenen bir saatlik bu konuşmada Raffensperger’a şzyle diyor:
“Yeniden hesaplamak zorunda kaldığınızı söyleyin yeter. Bunda bir kötülük yok ki. Georgia’yı kaybetmiş olmam imkansız. Olur mu öyle şey? Orada yüzbinlerce oy aldım.”
 
Raffensperger ise Trump’a cevabında, bunu yapmasının mümkün olmadığını söylüyor ve ekliyor, ”Elinizdeki veriler yanlış. “
Bu cevabı duyan Trump çok kızıyor ve diyor ki: ”Ne olup bittiğini bilmene rağmen bunu açıklamıyorsun. Senin yaptığın cezai bir suç. İsteğimi reddedersen senin de avukatının da başı epeyce ağrır.” Ama Raffensperger verdiği cevapta direniyor.
Allah Allah, bu konuşmalar bana bir şeyleri hatırlattı. Acaba neyi? Bu tür olayları yaşamımın bir evresinde yaşamış mıydım acaba? Yok, canım. Herhalde kabus görüyorum. Burada öyle şeyler yaşanır mı hiç ?

Önceki ve Sonraki Yazılar