Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

SAVAŞ SANATI

Başlığa aldığım “Savaş Sanatı” çok önemli bir kitap. Siyasi liderler, üst rütbeli askerler ve diplomatlar için başucu kitabı olması gerekiyor. Yazarı Sun Tzu. Kimdr bu Sun Tzu, diye soracak olursanız hemen anlatayım.

Sun Tzu Çinli bir askeri komutan ve teorisyen olarak biliniyor. M.Ö. 500 yılında, Wu devletinde, yani bugünkü Çin’de doğmuş. “Savaş Sanatı” isimli kitabı 13 bölüm ve 384 tane savaş kuramından oluşuyor.” Savaş Sanatı” İnsanlık tarihi boyunca askeri strateji üstüne yazılmış en başarılı çalışma olarak niteleniyor.

Sun Tzu harekete geçmeden önce kişinin zekasıyla düşmanını alt edebileceğini, bu şekilde de zafere ulaşma şansının çok yüksek olduğunu ileri sürüyor. Aslında Sun Tzu’nun bu kuramı sadece askerlikte değil, yaşamın her alanında uygulanabilecek bir anlayış olarak ortaya çıkıyor. Sun Tzu’nun şu sözü de kulaklara küpe olması gereken nitelikte:

“Gerçek zafer savaşmadan kazanılan zaferdir. Gerçek önder de savaşmadan kazanan önderdir.”

Sizlerle Savaş Sanatı’nda sıralanan bazı temelsel ilkeleri burada paylaşmak isterim:

“Güçlüyken güçsüz olduğun, güçsüzken de güçlü olduğun izlenimini uyandır. “

“Savaş sanatının doruğu düşmanını savaşmadan etkisiz hale getirebilmektir.”

“Kendini ve düşmanını iyi tanıyorsan 100 tane muharebede çarpışsan da korkmana gerek yok. Ama kendini tanıyıp düşmanını tanımıyorsan her kazandığın zafere karşılık bir yenilgi yaşarsın. Kendini de düşmanını da tanımıyorsan her çarpışmada yenilmeye mahkumsun.”

“Planların karanlık ve gece kadar seçilemez olsun kı yıldırım gibi harekete geçip çarpabilesin”

“Muzaffer savaşçılar önce galip gelir sonra savaşa gider. Ama yenilmiş savaşçılar önce savaşa gidip sonra zafere ulaşmaya çalışır. “

“Kaos ortamlarının ortasında olsanız bile bundan fırsatlar doğar.”

“Zafere ulaşmanın beş temel ilkesi olduğunu bilmemiz lazım:

Savaşacak zamanı bilen ve savaşmaması gereken zamanı çok iyi değerlendiren zafere ulaşır.

Kendinden üstün ve kendinden zayıf güçlerle baş edebilen her zaman kazanır.

Ordusu tek vücut olmuş ve ortak hedefe kitlenmiş komutan her zaman zafere ulaşır.

Kendisi hazırlıklı olan ama düşmanını hazırlıksız yakalayan galip gelir.

Egemeni işine karıştırmadan askeri kapasitesi yüksek olan kazanjnır. “

Çok ilginç ilkeler değil mi? Bunlardan daha çok var da bir süre sonra okumaktan sıkılmanızı istemem. Keşke, bütün dünya liderleri Sun Tzu’yu okuyup ilkelerini içselleştirseler. Ama nerede? Kimileri Sun Tzu okumayı bırakın bir kitap kapağı açmamakla övünürken nereye kadar?

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal,daha başbakanken Savaş Sanatı’nın baş ucu kitabı olduğunu söylerdi. Ama onun da bu kitapta yazılı temel ilkeleri ne kadar içselleştirdiği tartışma götürür. Yani diyeceğim, ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar