Mustafa Ülkü Caner

Mustafa Ülkü Caner

Adama göre yasa mı?

AKP, Oda ve Borsa Başkanlarının koltuklarını riske atmadan seçimlerde aday olmasını kolaylaştıran ve yol açan kanun teklifini Meclis’e sundu.

Aslında yasaya göre uygun adam olması gerek.

Bizde işler tersine maalesef!

Ama bir ülkede ne kadar çok adama, şirkete veya somut seçime göre yasa değiştiriliyor ve anahtar teslimi yasa yapılıyorsa o ülke o kadar geri kalmış ve kalmaya mahkûm bir ülke olur.

Maalesef son yıllarda iktidar güncel konjonktürel ihtiyaca göre bu tip adrese teslim yasalar çıkartmış ve normal, olağan, hayatın ihtiyaç ve akışına uygun ortam bir nevi zorla müdahalelerle suni bir akışa teslim edilmiştir.

Günün kısa vadeli çıkarları ön planda tutulmuş, istikrar ve demokrasi ilkeleri göz ardı edilmiştir.

***

Seçim öncesi yapılan birçok yasal değişiklik aslında iktidar açısından kaybetme korkusunun bir delilidir.

Kaybetmekten niçin bu kadar korkarlar acaba?

Hem bu hesaplarla yapılan değişiklikler her zaman istenilen sonucu vermez.

Hele İzmir ‘de hiç vermez.

Örnek mi istiyorsunuz?

Alın size Karabağlar ve Bayraklı örnekleri!

Böldüler, parçaladılar ama yönetemediler!

“Gâvur” İzmir  “gâvurluğunu” yaptı anlayacağınız!

***

Bunlardan sonuncusu AKP’nin İzmir Büyükşehir Adayı olacağı kesin gözüyle bakılan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ile ilgili verildiği düşünülen kanun teklifiydi.

Ancak haber ve sosyal medyadaki olumsuz yorum ve tepkiler Mahmut Özgener’in derhal bir açıklama yapması zorunluluğu doğurdu ve asfalt Osman’ın torunu Mahmut Özgener kendisine yakışan bir beyanda bulundu.

Mahmut Özgener, bu işlerin kendisinin dışında geliştiğini, kişiye özel bu tür yasalara karşı olduğunu ve yeni seçilerek geldiği görevinin başında olduğunu, İzmir Ticaret Odası Başkanlığı’nın önemli ve severek yaptığı bir görev olduğunu ve tüm bu işlere adının karıştırılmasından çok üzüntülü olduğunu açıkladı.

Alkışlanacak bir açıklamaydı elbette.

Ama aslında bu açıklamayla AKP yönetiminin muhtemelen kendisini İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak tayin etme arzusuna set vurmuş oldu.

Artık bu saatten sonra ne aday gösterilebilir, ne de o böyle bir teklifi kabul edebilir.

***

Kimilerine göre ise bu yasa teklifi Ankara ‘da TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için verilmiştir.

Her kim için verildiyse öncelikle böyle şahsa özgü yasayla aday olmayı içine sindirenlere insan ne diyeceğini bilemiyor.

İnsan bu kadar zorlama bir şekilde o makamlara otursa ne yazar, oturmasa ne kaybeder?

Oda ve Borsa Başkanlarının şu an oturdukları koltukların önemini kavramış olduklarını farz ediyorum ve hiç böyle bir maceraya yeltenmeyeceklerini düşünmek istiyorum.

Zira bir de, Belediye Başkanlığı için aday olup, kaybedip, sıçrama tahtası olarak kullandıkları o onurlu ve değerli koltuklarında sonra da vicdanları rahat bir şekilde oturabileceklerini nasıl düşünebilirler?

Sayın baylar, her kimseniz ve her nerde iseniz, varsa aklınızda böyle bir plan, mevcut koltuklarınızın hakkını hele bir verin süreniz dolana kadar!

Böyle bir lütufa indirgenmek İzmir’in köklü ailelerinden birine mensup Mahmut Özgener’e zaten hiç yakışır mıydı?

Zaten hele İzmir halkı ve Ticaret Odası üyeleri böyle bir davranışı hiç mi hiç affetmezlerdi.

Zaten Mahmut Özgener çok isabetli bir açıklamayla bu yolu kapattı.

Çok iyi ve hayırlı da bir iş yaptı.

Hem kendisi, hem Ticaret Odası, hem de İzmir için.

İşte İzmir ile Ankara arasındaki fark kendini bir kez daha gösterdi

Önceki ve Sonraki Yazılar