Ömer Adıgüzel

Ömer Adıgüzel

Eren Eyüboğlu; yaşamı ve işleri

Her ne kadar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun karadutu, çatal karası, çingenesi, nar tanesi, nur tanesi ve bir tanesi olmasa da aslında tüm çalışmalarında Bedri Rahmi’ye hayat veren, ilham olan, daha ötesi ona karşı büyük bir aşk besleyen ve onunla yol arkadaşlığından vazgeçmeyen Eren Eyüboğlu Romanya’da doğmuş, büyümüştür. Buna rağmen Anadolu coğrafyasını gerçek bir vatan bilmiş ve sanat anlayışında Anadolu’nun her köşesini yansıtmış bir sanatçıdır.

Asıl adı Ernestine Leibovici olan Eren Eyüboğlu Anadolu’ya olan tutkusunu şu tümcelerle belirtir: …Türkiye’yi hiçbir zaman ikinci yurdum olarak görmedim. 1936 yılından beri anayurdum oldu. Daha önce bilmediğim, tanımadığım nice değerler, bana çizip boyama, yaratma coşkusu veren değerler buldum yeni ülkemde… Romanya’yı ailemi, her şeyi bırakıp Türkiye’ye geldim. Bedri ile çok güzel günlerimiz oldu, çok zor günler de yaşadım. Hiç pişmanlık duymadım. Türkiye benim esas memleketim. En iyi dostlarım burada, en güçlü resimlerimi burada yaptım. Anadolu’yu ve insanlarını çok sevdim…”

Romanya’da varlıklı bir ailede doğar. Paris’te resim eğitimine gönderilir. Manet ve Cezanne’den etkilenir ve özellikle portre ve dans edenler çalışmalarında bu etkinin izleri açık bir şekilde görülür.  Portre ve oto portrelerinde hem güçlü hem de içten içe acı çeken ancak direnen kadın figürleri dikkati çeker. Çizdiği tüm kadınlar aynı zamanda doğrudan hissedilmeyen bir iç huzurunu da yansıtır. Âşık olduğu erkeğin peşinden giderek kendi ülkesini terk eden ve gittiği ülkeyi vatan bilen kadın bu birikimini Anadolu insanı ve günlük yaşantı figürleri ile aktarır.  Anadolu’nun belirgin motiflerini, desenlerini, dans figürlerini ana tema olarak ele alır. Eren Eyüboğlu geleneksel dokuyu evrensel bir içeriğe büründürüp yeni bir dille ve dışavurumcu özelliklerle aktarır. Bedri Rahmi Eyüboğlu belki de bu yüzden “Eren doğuştan ressamdır, ben sonradan olmayım!” cümlesini söyler.

Yaşamı boyunca âşık olduğu adamın başka bir kadına olan aşkını bilen, kızgınlığını ve kırgınlığını içinde sürekli yaşayan Eren Eyüboğlu, yaptığı çalışmalara sabrı da ekleyerek bunları “dışa vurulmuş haller” olarak eserlerine yansıtmıştır.

Türk resim sanatının önemli temsilcilerinden biri olan Eren Eyüboğlu; kadınlığı, anneliği, ressamlığı, çalışkanlığı, vefası, özverisi ve sabrı ile büyük bir saygıyı hak ediyor.

Eren Eyüboğlu’nun kızgınlık ve kırgınlık öykülerinin dışa vurulduğu “Yaşamı ve İşleri”  başlıklı sergisi 5 Ekim 2018 -  10 Mart 2019 tarihleri arasında Ankara Cermodern’de sizleri bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar