Sevgi ile fark yaratan gizli kahramanlar

Çocukları ilk kez okula başlayacak olan kişilerin okul seçimi konusunda kafalarının çok karışık olduğunu düşünüyorum. Haksız da sayılmazsınız. İlkokul çocuklar için çok önemlidir. Her şeyin temeli ilkokuldur.

Ben 80’li yıllarda ilkokula gitmiş biriyim. O zamanlarda herkes mahallesindeki okula giderdi. Anne ve babaların okul aramak gibi sorunları yoktu. Bugünlerde olduğu gibi özel okul kavramı da olmadığı için bütün çocuklar eşit şartlarda eğitim görüyorlardı. Zengin- fakir ayrımı da gözetilmezdi. Okullar o dönemlerde beton yığınları da değillerdi. Kocaman okul bahçeleri bulunurdu. Çocukların oynayabilecekleri alanları çoktu. Oysaki günümüzde okulun türüne bakılmaksızın kocaman okullar küçücük bahçeler mevcut. Özel okulların ise birçoğu sadece binadan ibaretler. Okul bahçeleri hiç yok. Çocuklarımızı evlere hapsettiğimiz yetmiyormuş gibi birde maalesef okullara hapsediyoruz. Çocukların hayatında oyunun önemini hepimiz biliyoruz. Müfredatı değiştirirken oyuna ağırlık veriyoruz ama okulları ona göre düzenlemiyoruz. Eğitimdeki sorunların başlıca nedeni de bu sanırım. Eğitimde neyin iyi olduğunu biliyoruz ama uygulama kısmında bundan çok farklı davrandığımız için taşlar hiçbir zaman yerine oturmuyor.

Peki, çocuklarımız için nasıl bir okul seçmeliyiz?

Hiç şüphesiz ki evine en yakın okul bir çocuk için en iyisidir. Sizden şu an duyar gibi oluyorum. Evimize yakın olan okulun başarısı iyi değilse peki? Biliyorum çocuğunuz için en iyisini istiyorsunuz. 69 aylık bir çocuğun sabah erken saatte kalkıp bir saat servisle okula gitmesi aynı şekilde akşam evine dönmesi ne kadar sağlıklı olabilir ki? Bizler kendimiz işe giderken yolda geçirdiğimiz süre bizi ne kadar mutlu ediyorsa çocuklarımızı da o derece mutlu edecektir. Bunu lütfen aklınızdan çıkarmayın.

Özel okul mu? Devlet Okulu mu?

Son zamanlarda sayıları hızla artan özel okulların birçok kişiye cazip geldiğini biliyorum. Özel okullar fiziki şartları ve sosyal imkânlar açısından kesinlikle devlet okullarından çok fazla olanağa sahipler. Sınıf mevcutlarının az olması da bir diğer cazip noktası.

Devlet okullarına geldiğimizde ise, okulların imkânları ise velilerin desteği doğrultusunda farklılık gösteriyor. Çünkü ilkokullara devletten elektrik, su, doğalgaz faturaları dışında bir destek gelmiyor. Okullar velilerden almış oldukları katkılar sayesinde yönetiliyor. Sınıfların kalabalık olması da bir diğer dezajantaj. Böyle bakıldığında özel okul tercihi tabiî ki öne çıkıyor.

İlkokulda öğretmen ne kadar önemli?

Hepimizin ilkokul yıllarıyla ilgili aklında kalan olumlu ya da olumsuz anılarımız mevcuttur. Bu anıları gözden geçirecek olursak hepsi öğretmenimizin bir davranışı ya da yaşanılan olay karşısında öğretmenimizin bize söylediği bir söz, bize ya da arkadaşımıza davranış biçimiyle aklımızda kalmıştır. Çünkü ilkokulda öğretmen esastır. Hepimizin yıllar sonra bile hatırladığı kişi ilkokul öğretmenidir. Okula başlayana kadar anne babasıyla yaşayan bir çocuk bir anda kendini yabancı bir ortamda bulur. O ortamda kendi yaşıtları dışında güvenebileceği, anne ve babası yerine koyabileceği sadece bir kişi vardır. O kişide öğretmenidir. Ona güvenmek ister. Başına bir şey gelirse annesi ya da babası gibi yanında olacağını bilmek ister. Öğretmeni tarafından sevilmek ister. Evet , sevgi bence öğretmenlikteki sihirli kelimedir. Bir çocuk sınıfında öğretmenini seviyor ve güveniyorsa okula da isteyerek gelecektir. Bu da daha başarılı bir okul hayatı demektir.

İlkokulda öncelikle dikkat etmeniz gereken ne fiziksel ne de sosyal imkânlardır. Öğretmeni çok önemlidir. Öğretmenlik akademik bir meslek olmasına rağmen ilkokul öğretmenliği çok özen isteyen bir branştır. Bir ilkokul öğretmeninin sadece akademik olarak çocukları iyi şekilde yetiştirmesi onu iyi öğretmen yapmıyor maalesef. Bunun yanında çocuklara akademik bilgi ve başarı dışında ne kattığı çok önemlidir. Çocukları çok yönlü yetiştiren, farklılıklarıyla tüm çocukları kabul eden, fikirlerini özgürce söyleyen çocuklar yetiştiren öğretmenler fark yaratacaktır. Okul eğitim ve öğretim yuvalarıdır. İlkokulda öğrendikleri bir hayat boyu onlarla devam edecektir. Çocuklar sınıf içinde demokrasi bilincini kazanmışsa, adil olmayı öğrenmişse, haksızlıklar karşısında saygı kuralları çerçevesinde hakkını aramayı biliyorsa, arkadaşının ona ihtiyacı olduğunda onun yanındaysa, büyüdüklerinde de böyle olacaklardır. Bencillikten arınmış vicdanlı çocuklar, toplumunda vicdanı olacaklardır.

Çocuğunuzun İyi bir ilkokul öğretmeni ile yürüyeceği yol ona güzel okul binalarından daha çok şey katacağı kesindir. O yüzden ilkokulda, çocuğunuzu hangi okula göndereyim diye düşünürken gösterişli binaları değil de çocuğunuzu çocuğu bilen sevgi ile fark yaratan öğretmenleri tercih edin.

Unutmayalım ki,

Çocuğunuzun en büyük şansı iyi bir ilkokul öğretmeni ile karşılaşmasından geçer.

Önceki ve Sonraki Yazılar