Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Sağlığımızın Sinsi Düşmanı Nişasta Bazlı Şeker

Mısır, sebze değil tahıldır ve tahıllar içinde en fazla sorun yaratanlardan biridir. Mısır, buğday ve pirinç ile birlikte dünyada en fazla üretilen ve tüketilen tahıllardan biridir. Bir zamanlar “tahılların kralı” olarak adlandırılan mısır genetiği ile en fazla oynanmış tahıllardan biridir. Özellikle Amerika’da yaygın olarak üretilen mısırın çeşitli tarım ilaçları ile en fazla bulaşan gıdalardan biri olduğu bilinmektedir. Nişasta bazlı şeker doğal bir gıda değil, endüstriyel bir üründür.

Nişasta Bazlı Şeker Neden Tercih Edilir?

Nişasta bazlı şekerin neredeyse tüm hazır ambalajlı gıdalarda tercih edilmesinin en önemli sebebi ucuz olması, gerçek şekere göre daha fazla tatlı tadı vermesi, içine kondu­ğu yiyecek maddesinin bozulmasını engellemesi ve tokluk hissi yaratmayarak bağımlılık yaratmasıdır.

Meyve Şekeri ile Nişasta Bazlı Şeker Aynı mıdır?

Meyve şekeri ve nişasta bazlı şeker aynı kimyasal formüle sahip olsalar bile kimyasal yapı ve kimyasal ortamları farklıdır. Nişasta bazlı şekerde fruktoz serbest bir halde bulunurken; sofra şekerinde fruktoz glikozla bağlı ve bir arada; meyvelerde ise fruktoz, glikoz, sakaroz (sofra şekeri) farklı oranlarda bir arada bulunmaktadır. Meyvelerdeki şeker (fruktoz) lif, vitamin, mineral, fitobesin ve antioksidanlarla birliktedir. Meyveler olgunlaştıkça içlerindeki glikoz, fruktoza dönüşür; fruktoz oranı yükselir ve glisemik indeksi azalır.

Nişasta Bazlı Şeker: En Önemli Sağlık Düşmanı

Gıda sanayisinin giderek artan miktarlarda kullandığı nişasta bazlı şeker insan sağlığının en önemli düşmanlarından biridir. İnsan diyetindeki en önemli fruktoz kaynağı doğal meyveler değil, içinde nişasta bazlı şekerin var olduğu hazır ambalajlı gıdalardır. Nişasta bazlı şeker, tıpkı alkol gibi sadece karaciğerde metabolize edilir, karaciğer ve beyin için toksik etkilidir. Nişasta bazlı şeker karaciğere oldukça fazla yük bindiren, karaciğer yağlanmasına, insülin direncine, şeker hastalığına ve diğer metabolik hastalık­lara neden olan bir şeker türüdür. Nişasta bazlı şeker ayrıca pankreas kanseri nedenlerinden biridir.

Nişasta Bazlı Şekerin Yol Açtığı Hastalıklar

Ani ölüm

Erken ölüm

İnsülin direnci ve obezite

Tip II diabetes mellitus

Safra kesesi taşı

Tiroid hastalıkları, guatr

Koroner kalp hastalığı

Kanser (ağız, mide, kolon, meme, pankreas)

Akciğer hastalıkları

Erken yaşlanma

Nişasta Bazlı Şeker Hangi Gıdalarda Bulunur?

Nişasta bazlı şeker her türlü işlenmiş gıda ürününde tatlandırıcı ve koruyucu olarak sık kullanılmaktadır. Şekerli gazozlar, sodalar, meşrubatlar, spor içecekler, soğuk çaylar, gazlı içecekler, nişasta bazlı şekerden zengindir. Ayrıca ketçap, sos, börek, marmelat, hamburger gibi ürünlerde de bu sağlıksız tatlandırıcılar sık olarak kullanılmaktadır. Bu tür gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Bir litre sodada yaklaşık 65-70 gr fruktoz vardır ve bu 10-12 muzdaki fruktoz miktarına eşit olmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar