Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Virüs İstilası

Kuru öksürük, baş-boğaz vücut ağrısı, ateş, ishal, kusma… Şu günlerde hemen herkes bu şikayetlerle mücadele ederken; kimileri grip olduğunu düşünüyor, kimileri de hastalığını adlandıramıyor. Yaşanılan rahatsızlığın ne olduğunu, nasıl korunmak gerektiğini, tedavi sürecini Prof. Dr. Osman Erk anlatıyor.

Yaşanılan Salgın Hastalık Değil

İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle tek bir mikrobik etkene bağlı salgın hastalık söz konusu değil. Grip salgını için henüz erken. Grip; mevsimsel grip olarak adlandırılan bir hastalıktır. Genellikle Kasım ayı sonu ile Aralık ayı içinde başlayıp, Ocak, Şubat ve Mart aylarında yoğun olarak ortaya çıkar. Şu an için grip hastalığı ile ilgili teyit edilmiş bir bulgu yok.

Üst Solunum Yollarını Vuruyor

Boğaz ağrısı (farenjit), burun akıntısı ve sinüs dolguluğu (sinüzit), kuru öksürük (bronşit) gibi tablolarla seyreden üst solunum yolu infeksiyonlarının nedeni büyük sıklıkla viral etkenlerdir. Bu etkenler arasında rinovirüs, koronavirüs, ekovirüs, adenovirüs, solunum sinsisyal virüs, parainfluenza virüs gibi virüs grupları vardır ve bu virüs türlerinin sayısı 200’den fazladır. Şu anda bu gruplara bağlı salgın niteliğinde olmayan infeksiyon vakalarının toplumda var olduğu düşünülebilir. Bu etkenlerden bazıları özellikle içinde bulunduğumuz sonbahar da etkili olmaktadır.

Mevsimsel Etkiler Önemli

Okulların açılması, toplu olarak yaşanılan yerlerde daha fazla zaman geçirilmesi, klimaların çalıştığı servis araçları bu viral hastalıkların görülmesi için kolaylaştırıcı etkenler arasında sayılabilir. Daha çok ilkbaharda görülen alerjik hastalıklar bu mevsimde de ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli viral ve alerjik hastalıklar ile hava kirliği, şu dönemde yaşanılan infeksiyonların nedeni gibi görünüyor.

Havada Karada Kaçış Yok!

Birçok kişiyi yatağa düşüren viral hastalıklardan korunmak çok da mümkün görünmüyor. Prof. Dr. Osman Erk, “Daha çok öksürük ve hapşırma ile dışarıya salınan virüs partiküllerinin diğer insanlar tarafından solunması ile hastalık bulaşır” diyor. Prof. Dr. Erk, şöyle devam ediyor: “Yine virüslerin bulaştığı herhangi bir nesne ile temas etmek veya hasta kişi ile el sıkışmak ve sonra kişinin kendi göz, burun ve ağzına dokunması ile hastalık kolayca bulaşabilir. Yani maske takmak hem hastalıktan korunmak hem de bulaşmaması için önemli bir önlem. Ayrıca virüslerin bulaştığı yerlerle temas etmiş olan ellerin sık sık yıkanması çok önemlidir. Hasta kişilerle yakın temas etmemek, kişisel eşyalarına dokunmamak da diğer bir önlemdir.”

İlaç Kullanmak Doğru Değil

Hasta olanlara evde istirahat etmelerini öneren Prof. Dr. Osman Erk, ilaç kullanımına ilişkin şunları söyledi: “Antibiyotiklerin, öksürük şuruplarının, antihistaminik ilaçların, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kullanılmaması uygundur. Ateş, bağışıklık sisteminin aktif olduğunu gösteren değerli bir bulgudur. Çok yükselmedikçe ve çocuklarda havale tehlikesi olmadıkça ateşin düşürülmesine gerek yoktur. Oseltamivir gibi grip ilaçları ancak çok erken dönemde kullanılabilir ama yan etkileri sıktır.”

İshal-Kusma Yaşanır

Bu viral hastalıkların bir kısmı sistemik olarak etkilidir. Üst solunum yolu infeksiyonuna ait belirti ve bulgularla, mide barsak sistemine ait ishal, kusma, karın ağrısı gibi şikayetler bir arada olabilir. Mide barsak şikayetlerinin ön planda olması ağır bir viral hastalığı düşündürmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar