Sıradan plaket dağıtmaya son verilsin

Darbeci General Kenan Evren “bana verilen plâketleri denize attım” demişti. Bu açıklamasından sonra, hiç olmazsa plâket verme uygulamalarının bitmesini umut etmiştik ama olmadı. Belediyeler, dernekler, meslek odaları; panel, konferans gibi etkinliklerden sonra plâket vermeyi gelenek haline getirdiler. Oldukça sık panellere katılıyorum. Her yerde koca bir kutu içinde plâket veriyorlar. Ortalama bir kadife kutuda camdan bir plâket 55 TL’ye mâl oluyor. Belediyeler nerede ise her hafta bir panel düzenliyorlar. Bir panele beş kişi katılsa plâket maliyeti 275 TL oluyor. Özellikle derneklerin, meslek odalarının maddi açıdan ne kadar zor durumda olduklarını biliyoruz. Dernekler, odalar bu parayı çıkarmak için birçok üyenin aidatını kullanıyor. Belediyeler ise düpedüz vatandaşların vergilerini çarçur ediyor. Bu plâketlere ne gerek var? Toplantıdan sonra bunlar elimizde sıkıntı yaratan bir yük oluyor. Evde bunları koyacak yer kalmıyor. Kongrelerde bazen 30-40 kişiye varan plâketler dağıtılıyor. Bunlar için özel bir zaman ayrılıyor. Kongreler, biraz da uzun açılış konuşmaları ve plâket dağıtma törenleri yüzünden ancak öğleden sonra çalışmaya başlayabiliyor. Hâlbuki yurtdışında katıldığım etkinliklerde kısa bir hoş geldiniz konuşmasından sonra hemen oturumlar başlıyor. Geçenlerde katıldığım bir panelde belediye görevlisi “başkan ayrılacak, plâketleri sizlere versin, siz panele sonra devam edersiniz” bile demişti.

Etkinlik düzenleyenler bir anı olarak ilgili kuruluş kitaplarını sunuculara hediye edebilir veya bir karton üzerine etkinlikle ilgili bir fotoğraf basarak belge şeklinde verebilirler. Hatta bütün katılanlara bir yiyecek, içecek ikram edebilirler.

Almanya ve Avustralya’da yaşamış ve yaşamakta olan tanıdıklarıma sordum. O ülkelerde böyle bir gelenek yok. Çok ender olarak özel durumlarda plâket verilebiliyor. Bizde de plâket verme çok özel durumlarla sınırlı kalsa çok iyi olur. Diyeceksiniz ki plâkete gelinceye kadar ne gereksiz masraflar yapılıyor. Olsun. Buradan da başlayabiliriz. Gelişmiş ülke olmak bu tip saçma geleneklerden kurtulmakla olur.

Ben kendi adıma bundan sonra plâket almayacağımı, bundan sonra katılacağım etkinlikleri düzenleyenlere bildirmek isterim. Buna harcadıkları para ve zamanı daha etkili alanlarda kullansınlar. Umarım bu gereksiz geleneği ortadan kaldırırız.

Önceki ve Sonraki Yazılar