Veteriner hekimler de alanlara çıktı

Bugün 1 Mayıs…

Dünya halkları için çok önemli bir gün…

İşçilerin, emekçilerin bayramı…

Birlik ve mücadele günü…

 

****

 

Bugün bir başka mücadeleyi aktaracağım size…

Her yıl, nisan ayının son cumartesi günü kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü bu sene 29 Nisan’a denk geldi.

Cumartesi günü, Ankara’da Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi öncülüğünde toplanan binin üzerindeki veteriner hekim önce Ulus’ta Atatürk anıtı önünde isteklerini dile getirdiler, ardından Anıtkabir’e giderek Atatürk’ün huzuruna çıktılar.

Peki kimdir veteriner hekimler?

Sadece can dostlarımıza bakan, onları sağlıklarına kavuşturan insanlar mıdır?

Elbette değil…

Kovid-19 süreci gösterdi ki, aşı çalışmaları veteriner hekimlerin bilimsel katkıları olmasa başarılamazdı.

Dünya ve Türkiye bilim tarihinde çok önemli rolleri var veteriner hekimlerin…

 

****

 

Türkiye tarihindeki yerleri ise bambaşka…

Ulus alanında toplanan yüzlerce veteriner hekim önünde konuşan Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konsey Üyesi Melike Baysal, tarihsel süreçte çok önemli işlevler görmüş veteriner hekimlerin isimlerini tek tek okudu, alanda bulunanlar hep bir ağızdan “burada” diye bağırdı.

Örneğin bağımsızlık şirini yazan ulusal şairimiz Mehmet Akif Ersoy oradaydı.

Neyzen Tevfik’in kardeşi, birinci dünya savaşı ile istiklal mücadelesinde sığır vebası hastalığına karşı serum hazırlamakla görevlendirilmiş Bodrum doğumlu, yurt dışında Pasteur Enstitüsü’nde eğitim almış bir bilim insanı Şefik Kolaylı da Ankara Ulus’taydı.

Ondan söz açılmışken, Şefik Kolaylı ile ilgili öyküyü anlatmadan geçmeyeyim…

Balkan Savaşı sırasında askerler açlık çekerken sığır vebası nedeniyle büyük baş hayvanlar itlaf ediliyor, gıda olarak kullanılmıyordu. Sığır vebası hastalığının insanlara geçmeyeceğini bilen genç Teğmen Şefik Kolaylı ise hastalığa yakalanmış sığırların kesilmesini ve kavurma yapılarak askerlere yedirilmesini öneriyordu. Bu önerisi komutanları tarafından reddedildi. Bunun üzerine komutanlarına eti yiyen askerlerden biri dahi hastalanırsa kendisini kurşuna dizmelerini önerdi. Kolaylı’nın ısrarı nedeniyle etler askerlere yedirildi ve herhangi bir sorun çıkmadı. Askerlerin beslenmesinin önünde büyük bir engel aşılmış oldu.

 

****

 

Baysal tarafından yoklamada anons edilen bir başka önemli isim Tuğgeneral Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün’dü. Dünyada ilk kez dayanıklı sığır vebası aşısını geliştirerek üretimini yapan bir bilim insanıydı.

Bilimsel anlamda ilklere imza atmasının yanı sıra Tahsin Aygün, kadınların düşük ve/veya sakat doğum yapmasına yol açan Talidomid etken madde içeren ilacın Türkiye’ye girmesine engel oldu.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Türkiye tarihinde etkin rol oynamış başka isimleri de andı ama özellikle gençliğimizde Türk İktisatçılar Birliği Yayınları’ndan çıkan kitaplarını okuyarak büyüdüğümüz Prof. Dr. Osman Nuri Koçtürk (1918-1994)’ten söz edeyim.

1943 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olan Koçtürk margarine karşı zeytinyağını savunmasıyla öne çıkmış, gıda emperyalizmine karşı müthiş bir savaşım vermişti.

Soya ithaline karşı tarhanayı ön plana çıkaran bu değerli bilim insanı 12 Eylül cuntasının pençeleri altında gözaltına alınmış, cezaevinde kalmıştı.

Bu vesileyle kendisini saygıyla anıyorum.

 

VETERİNER HEKİMLERİN SORUNLARI

 

Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin veteriner hekimi temsil eden Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Murat Aslan da alanda yaptığı açıklamada mesleğin sorunlarının yetkililer tarafından görmezden gelindiğini söyledi.

Prof. Dr. Aslan’ın konuşmasının şu bölümü özellikle önemliydi, altını çizdim:

Veteriner hekimler olarak çok uzun zamandır, yaşadığımız hak kayıplarına, ötekileştirilmeye ve yok sayılmaya rağmen özveri ve sabırla görevimizi yapmaya devam ettik. Çünkü üstlendiğimiz görevlerin ihmal edilmesi, ülkemize kattığımız ekonomik değerler bir yana, insan sağlığı için vazgeçilmez olan koruyucu hekimlik, aşı üretimi, güvenilir ve sağlıklı hayvansal gıdaya erişim ile hayvan sağlığı, refahı ile çevre sağlığı gibi hayati alanlarda ciddi sorunlara neden olacaktı. Ancak aldığımız risklere ve yıllardır süren sabırlı bekleyişimize rağmen ücretlerimiz ve özlük haklarımız açısından mesleğimizin uğradığı haksızlık ve değersizleştirme devam etmektedir.”

 

****

 

Prof. Dr. Aslan, daha sonra madde madde sorunları ve talepleri sıraladı.

Bütün maddelerini buraya aktarmam zor ama şu kadarını belirteyim ki, veteriner hekimler, eczacılar, diş hekimleri gibi sağlık sınıfından sayılmak istiyorlar.

Hem aldıkları eğitim hem de çevre, insan, diğer canlıların sağlıklarına verdikleri katkı nedeniyle sağlık sınıfından sayılmaları yasal olarak da haklarıdır.

 

****

 

En önemli sorunlarından biri de açılan fakülte sayıları ile mezun olan veteriner hekimler…

32 fakülteden her yıl 3 bine yakın genç veteriner hekim hayata atılıyor.

Atılıyor da ne oluyor? Devlet atama yapmıyor (Son 10 yılda sadece 900 veteriner hekim atamış AKP iktidarı), klinik sayıları artıyor. Yetişmiş insan gücümüzün bir kısmı yurt dışına kaçıyor.

TVHB Başkanı Murat Aslan, son iki yılda yurt dışına gitmek için başvuranların sayısının 20 kat arttığını söyledi.

 

****

 

Sonuç olarak, Ankara’ya ilk çıkarmasını yapan Türkiye’nin dört bir yanından gelen veteriner hekimler isteklerini, düşüncelerini Ankara Ulus’tan Türkiye’ye haykırdılar, sonra da Atatürk’ün huzuruna çıkıp geldikleri nokta için O’na minnetlerini bildirdiler.

Önceki ve Sonraki Yazılar