Sağlık Bakanlığı'ndan 11 sektöre ilişkin koronavirüs rehberi

Sağlık Bakanlığı'ndan 11 sektöre ilişkin koronavirüs rehberi

Sağlık Bakanlığı normalleşme adımları çerçevesinde 11 sektöre ilişkin koronavirüs önlemlerini içeren rehber yayınladı. Rehberler arasında market ve süpermarketler de yer aldı.


Sağlık Bakanlığı normalleşme sürecine ilişkin 11 sektöre yönelik alınması gereken koronavirüs tedbirlerin rehberini yayınladı. Yayınlanan rehberler arasında marketler ve süpermarketler de yer aldı. Müşterilerin mümkün olduğunca internet üzerinden alışveriş yapılması gerektiği belirtilen rehberde, “Bunun gerçekleştirilemediği durumlarda bir seferde daha çok gereksinim karşılanarak alışveriş sıklığı azaltılmaya çalışılmalıdır” denildi.

Rehberde işverenin yükümlülükleri de sıralandı. Buna göre çalışanların iş kıyafetleri günlük olarak değiştirilecek, 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde müşteri alınacak, müşterinin markete tek başına girmesi için gerekli uyarı yapılacak, sosyal mesafeyi koruyacak işaretlemeler market zemininde yapılacak, ürünler paketlenip satılacak, oyun ve oyuncak alanları kapatılacak, müşteri mümkün olduğunca nakit olmayan kredi kartı, banka kartı vb. yöntemlerle ödeme yapmaya teşvik edilecek.

Marketlerde personel mümkün olduğunca en az sayıda bulundurulacak, ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan personel çalıştırılmayacak, çalışanlar maske takacak ve sık sık değiştirecek, yüz koruyucu siperlik takacak, manav ve gıda maddeleri reyonunda çalışan personel eldiven takacak ve sık sık değiştirecek.

Marketler sık sık havalandırılacak, merkezi havalandırma sisteminde temiz havanın girmesi sağlanacak, kasalar alkollü ya da deterjanlı bez ile silinecek.

Rehberler şöyle:

-Beyaz Eşya Ve Mobilya Mağazalarında Alınması Gereken Önlemler

-Kozmetik Ve Parfümeri Mağazalarında Alınması Gereken Önlemler

-Akaryakıt İstasyonlarında Alınması Gereken Önlemler

-Market Ve Süpermarketlerde Alınması Gereken Önlemler

-Oto Yıkamalarda Alınması Gereken Önlemler

-Oto Servis, Tamirhaneler Ve Lastikçilerde Alınması Gereken Önlemler

-Oto Galeri Ve Oto Kiralama İşletmelerinde Alınması Gereken Önlemler

-Ofis Ve Büro Sisteminde Faaliyet Gösteren Tüm İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler

-Emlakçılar Ve Gayrimenkul Danışmanlık Ofislerinde Alınması Gereken Önlemler

-Elektronik Ve Telekomünikasyon Mağazalarında Alınması Gereken Önlemler

-Tesisatçılarda (Elektrik, Su, Doğalgaz Vb.) Alınması Gereken Önlemler