Alışveriş Sırasında Gerçek İndirim Nasıl Bulunur?

Alışveriş Sırasında Gerçek İndirim Nasıl Bulunur?

Neredeyse her gün binlerce ürüne bakıyoruz. Bu bazen reklamlardan dolayı olurken bazen de ihtiyaç ve zevklerimiz doğrultusunda olabiliyor.

Özellikle pandemi süreci sonrasında gelişen e-ticaret sektörü ile birlikte mağaza alışverişlerinde dahi karar aşamasında internet fiyatlarını kontrol etmek yaygınlaştı. 

Pandemi sonrası değişen ticaret anlayışına Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik süreçleri de hesaba kattığımızda, her geçen gün artan fiyatlar alışveriş anlayışımızı önemli ölçüde değiştirdi denebilir.

Özellikle gıda/market ürünleri ve damacana su gibi öncesinde genelde fiziksel satışla gerçekleşen ürün grubunun dahi İnternet alışverişlerinde yaygınlaşması ile pek çok website ve pazaryeri platformlarının ürün sayısı milyonlara kadar ulaştı. Bu her ne kadar seçenekleri artırma anlamında önemli bir artı olsa da seçim ve araştırma süreçlerinin ciddi anlamda uzamasına da sebep oldu.

Zaman problemlerinin yanı sıra serbest piyasa ekonomisinden dolayı Türkiye’nin her yerinden satıcılar e-ticaret satışlarına dahil olduğu için ürünlerin büyük bir çoğunluğu için ciddi bir fiyat skalası da oluştu. Aynı ürünü başka web sitelerinde bazen aynı satıcı olmasına rağmen daha farklı fiyatla görmek mümkün oluyor. Bunun ana sebebi ilgili platformların komisyonlarıyla doğru orantılı olurken bazen de indirim, kampanya kavramları için -miş gibi yapan satıcı/mağazalar da oluyor.

Bugünkü yazımızda indirim oranlarının gerçekliğini sorgulama ve en kısa sürede tespit etme adına işinize yarayacak bilgilere sayfanın devamından ulaşabilirsiniz!

Ürünün Fiyat Geçmişini İncelemek Mümkün mü?

İnternette satılan ürünlerin fiyat geçmişlerini depolayarak bir grafik üzerinde kullanıcılarına ücretsiz olarak sunan Akakçe, sistemi ve yapısı gereği 12 aya kadar listelediği tüm ürünlerin gün gün en ucuz fiyatlarını tutarak bir istatistik olarak sunuyor. Bu aslında hangi websitesi olursa olsun satılan ürünün fiyatının indirim/kampanyasının gerçek olup olmadığını anlamak adına oldukça kolay bir yöntem denebilir. Şimdi bu durumu inceleyelim.

urun.png

Yukarıdaki görselde Honor Magicbook X15’in son 1 yıldaki Akakçe fiyat değişim grafiği yer alırken sağ tarafta ise iki farklı e-ticaret sitesindeki indirimli fiyatlarının ekran görüntüleri bulunuyor. Daha öncesinde bahsettiğimiz indirim oranının gerçekliğini sorgulamak adına böyle bir örnek tercih ettik.

Akakçe fiyat değişim grafiğine göre ürünün şu anki (22.06.2022) en ucuz fiyatı 7.999 TL olarak görünüyor. %5 ve %6 oranında indirim uyguladığını söyleyen web sitelerindeki fiyatları ise 8.198 TL ve 8.295 TL şeklinde. Bilgisayar için oldukça cazip bir indirim oranı gibi görünse de başka bir websitesinde/mağazada çok daha uygun fiyata satın almak mümkün.

Bu fiyat grafiği sayesinde sadece şu an almak istediğiniz ürünün gerçekten indirimde/kampanyada olduğunu görmenin ötesinde çıkış fiyatını da inceleyerek zaman içerisinde değerinin ne kadar arttığını ya da azaldığını görmek de mümkün. Magicbook X15 için konuşmak gerekirse çıkış fiyatı 14.08.2021’de 6.599 TL olarak görünüyor. Son bir yıl içerisindeki en düşük fiyatı ise 5.759 TL. 

Bu şekilde incelediğimizde pek çok üründe maalesef benzer durumları görmek mümkün, bu yüzden son 1 yıla bakarak alışveriş yapmak günümüz şartlarında gerçekçi değil. Özellikle de elektronik ürünlerin döviz kurlarından dolayı astronomik artışları hesaba katıldığında çıkış fiyatları maalesef bir baz olmaktan çıktı.

Bunun yerine son 6 ay, 1 ay ve 1 hafta seçeneklerine bakmak günümüz şartlarında indirim/kampanya oranlarından bağımsız olarak en uygun fiyattan satın almak için önemli bir fikir verebilir. Magicbook X15’in şu anki en uygun fiyatını (7.999 TL) baz alırsak:

  • Son 6 ayın en yüksek fiyatına göre: 2.000 TL (%20 daha ucuz)
  • Son 1 ayın en yüksek fiyatına göre: 500 TL (%6 daha ucuz)
  • Son 1 haftanın en yüksek fiyatına göre: Şu an en yüksek fiyat

Bu durumda bazı websitelerinde yer alan indirim oranları maalesef gerçek değil. Fakat yukarıdaki maddelerdeki rakamlar ilgili dönemlerin en yüksek fiyatına göre hesaplanmış sonuçlar. Bir de ilgili dönemlerin en düşük fiyatı ile şu anki (7.999 TL) fiyatının karşılaştırmasına bakalım:

  • Son 6 ayın en düşük fiyatına göre: 1.400 TL daha pahalı
  • Son 1 ayın en düşük fiyatına göre: 500 TL daha pahalı
  • Son 1 haftanın en düşük fiyatına göre: 200 TL daha pahalı

Hem en düşük hem en yüksek rakamları sunan fiyat değişim grafiği sayesinde artık hem indirim oranının doğruluğunu görmüş oluyoruz hem de bu ürüne anlık olarak ihtiyacımız varsa aradaki farkları inceleyerek satın almanın mantıklı olup olmadığına karar verebiliyoruz.

Yukarıdaki anlattığımız yöntemi neredeyse satın almayı düşündüğünüz her ürün için birkaç dakika göz atarak bütçeniz dahilinde çok daha doğru bir karar vermeniz mümkün. 

Bütçenizi korumak adına indirim/kampanyaların gerçekliğini buraya tıklayarak sorgulayabilirsiniz.