Üniversite Okumak Şart mı?

Üniversite Okumak Şart mı?

Üniversite okumak günümüzde en tartışmalı konulardan bir tanesi. İnsanlar ülkemizde ve dünyada bu konu üzerine çok fazla düşünüyorlar ve üniversite okumak gerçekten gerekli mi diye soruyorlar.

Üniversite okumak şart mı bilinmez ama kesinlikle yapılması gereken konulardan biri çok ama çok sıkı çalışmaktır. Hayatınızdaki konu her ne olursa olsun sıkı çalışmanın zorunlu olduğunu bilmeniz gerekmektedir. İnsanların hayatlarında bazen sıkı çalışmaktan ziyade şansları da etkili olabiliyor. Üniversite okumanın şart olup olmadığını özellikle ülkemizdeki belli bir kesim fazlasıyla merak etmekte. Aileler çocuklarına bu konuda da baskı da bulunmaktadır.

Pandemi döneminin ardından insanlar artık üniversite okumanın çok da gerekli olmadığı kanısına varmış durumdalar. Çünkü üniversite de aldıkları eğitimi dışarıdan da alabilme imkanları bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü bire bir üniversite okumanın birçok insana getirisinden çok götürü olmaktadır. Ayrıca günümüzde oluşturulan sosyal medya kanallarının başında gelen YouTube’da ciddi bir eğitim platformu haline gelmiş durumda. Buradan da istediğiniz herhangi bir konuyla alakalı çalışmalar yapabilirsiniz.

Günümüzde yetiştirilmiş insan ve kaynak gereksinimi gibi durumlarda üniversiteler fazlasıyla yetersiz kalmaktadırlar. Hatta gereksizler bile denilebilir. Bu sebepten ötürü üniversite okumak zaman kaybı olarak görülebilir. Üniversiteler insanlara verdikleri eğitimde belirli bir sisteme ve müfredata bağlı kaldıklarından dolayı diğer bütün konuları es geçiyorlar ve kısıtlı bir çerçeve içerisinde eğitim veriyorlar.

Özellikle günümüzde teknolojinin de son zamanların en büyük gelişimini göstermesiyle beraber okullardaki müfredatlar geride kalıyorlar. Bu yüzden istense bile bu dersler değiştirilemiyorlar ve her zaman yerlerinde saymak zorunda kalıyorlar. Günümüzde bile 10 sene öncesine ait eğitim sistemleri ve müfredatlar okutulmaktadır. Güncellenme süreleri ise çok geç olmaktadır. Durum böyle olunca birebir iş hayatında aksaklıklar ve hatta işe alınmama gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca üniversite okumanın da yanlış anlaşıldığı belli noktalar bulunmaktadır. İnsanlar üniversitenin iş bulma kapısı olduğunu düşünerek buraya fazlasıyla yığılıyorlar ve genellikle de işsiz kalabiliyorlar. Her üniversite mezunun başarılı olacağını düşünmek ise en büyük yanlışların başında gelmektedir. Ülkemizdeki işsizlik rakamlarına da bakıldığı zaman ciddi bir üniversiteli işsiz nüfus göze çarpmaktadır.

Ayrıca ülkemizde verilen üniversite eğitimi birkaç üniversite dışında fazlasıyla yetersiz ve gereksizdir. Verilen eğitimlerinin kalitesinin çok kötü ve çağ dışı olmalarının yanında bu eğitimleri veren öğretim üyelerinin de anlatım biçimleri ve motivasyonları oldukça kötü. İşin ucunda sadece para olduğu için eğitimci olunduğu zaman durum daha da kötüye gitmektedir. İnsanlar sevmedikleri işlerde para karşılığında çalıştıkları zaman içlerindeki tutkuyu ve istediği de aynı oranda kaybediyorlar.

Üniversitelerin Gereksiz ve Fazla Bilgi Öğretmesi

Üniversite okumak denildiği zaman göze çarpan en büyük detaylardan bir diğeri de hayatımız boyunca bizlere gerekmeyecek ve işimize yaramayacak olan bilgileri bize öğretmeleridir. İnsanlar bu bilgileri öğrenmek zorunda oldukları için ve bu verilen derslere de ayrıca çalışmak zorunda oldukları için fazlasıyla zorlanmaktadırlar. Hatta bu gereksiz dersler geçilmediği için sınıfta kalınmasına bile sebep olabilmektedir.

Burada gene göze çarpan en büyük detaylardan bir diğeri de üniversitelerin çok fazla vakit harcamalarıdır. 2-4 yıl arasında vakit almaları ve gelecekte bir meslek garantisi vermemeleri de yanında ayrıca görülüyor.

Üniversite Okumanın Faydaları

Üniversite okumak her ne kadar gereksiz ve zaman kaybı yaşatsa da bazı faydalı yanlar da bulunmaktadır. Bunlar ilki iyi bir network ağı sağlamasıdır. Bazı hocalar ve arkadaşlarınız tarafından iyi bir çevre edinerek gelecekte de iyi işler de yer alabilirsiniz.

Üniversite ev arkadaşlıkları veya örneğin İzmir'de bir üniversitede okuyorsanız buca öğrenci yurtları ndan birinde kalıyorsanız, yurt arkadaşlarınız ile güzel anılar biriktirebilirsiniz.

Bunların yanı sıra da okulda kurulan arkadaşlıkların gelecekte iyi yerlere gelmesiyle beraber ayrıca bir getirisi de olabilmektedir. Ama artık günümüzde çevre edinme faktörü kenara bıkılacak olursa eğer üniversite okumak günümüzde gereksizdir. İnsanların yapmak istedikleri işlerle alakalı web üzerinde çok ama çok büyük kaynakları bulunmaktadır. Yerli ve yabancı dünyanın dört bir yanından insanların verdiği bilgiler farklı iletişim platformlarından bedava ya da satın alınarak halka sunulmaktadır. Bununla beraber gelecekte eğitim sistemi tamamen farklılaşacaktır.

Gelecek yıllarda günümüzde olan bu durumların hepsi değişecek ve farklı eğitim sistemleri ve işe alım süreçleri gerçekleşecektir. Çünkü bu sistemler artık günümüz ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır ve insanlar bu sistemlerden dolayı kendilerini geliştirememektedirler. Gelecekte ülkelerde şu an ki eğitim sisteminin gereksiz olduğunu anlayacaklar ve gelecekte bu sistemlerden tamamen vazgeçeceklerdir.