Kılıçdaroğlu 2. turda neden evet dediğini açıkladı

Kılıçdaroğlu 2. turda neden evet dediğini açıkladı

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği paketine CHP neden son anda destek verdi? Kemal Kılıçdaroğlu gerekçesini açıkladı.

Bu kararın alınmasında dokunulmazlık referandumunun yapılacağı gün, 'Partili cumhurbaşkanlığı' için ikinci bir sandık konulma ihtimali etkili olmuş.

Kılıçdaroğlu, kurmaylarına "Belki de bir yıldan fazla ceza alacağım ve siyaset yapmamın önü kesilecek" diye konuşmuş.

İLK TURDA 'HAYIR' OYU VERMİŞLERDİ

İlk turda ‘hayır’ tavrı sergileyen CHP, asıl geçerli olan son turda destek verdi ve teklifin zorunlu referandum aralığını aşmasını sağladı.

Sürpriz gelişme dün Ankara'da gün boyu konuşuldu. Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek, CHP kulislerinden edindiği bilgileri paylaştı.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI ENDİŞESİ


Kılıçdaroğlu ayrıca zorunlu dokunulmazlık referandumu ile birlikte, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ sistemini içeren bir anayasa değişikliğinin de aynı gün referanduma götürülmesi ihtimalinin destek bulabileceği endişesini taşımış

Hürriyet’in CHP’li yetkililerden edindiği bilgiye göre, TBMM’de dün sabah başlayan son oylamalar öncesinde Kılıçdaroğlu ve kurmayları şu değerlendirmeleri yaptı:

"REFERANDUM KUMARI ÜLKENİN GELECEĞİNİ KARARTACAK" İDDİASI

"Dokunulmazlık kalkacak. Kalkınca da ben ve başka CHP’liler yargılanacağız. Belki de bir yıldan fazla ceza alacağım ve siyaset yapmamın önü kesilecek. Ancak, AKP’nin ‘referandum’ kumarı, ülkenin geleceğini karartacak sonuçlar yaratacak. Türkiye’nin geleceği için kendi siyasi geleceğimi riske attığımın farkındayım.”

RİSKE GİRDİLER

Hakkında fezleke bulunan 138 milletvekilinden 1 yıl veya daha fazla hapis cezası alanlar, en az 1 dönem milletvekili olmak için başvuramayacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli de bu milletvekilleri arasında.

1 YIL HAPİS ENGEL OLUR

 
Anayasa’nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesine göre, ‘taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar’ milletvekili seçilemiyor. Milletvekili Seçimi Kanunu’nda da milletvekili seçilme şartları arasında benzer hüküm yer alıyor. Kanununa göre, taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar milletvekili adayı olamıyor.
 
AFFA UĞRASALAR BİLE

 
Aynı kanunda ayrıca, affa uğramış olsalar bile, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkum edilenlerin milletvekili olamayacağı belirtiliyor.
 
5 YIL BEKLEYECEKLER

 
Dokunulmazlığı kaldırılacak 138 milletvekili arasında parti liderleri de bulunuyor. Meclis’e gönderilen 667 fezlekeden 57’si HDP Eş Genel BaşkanıSelahattin Demirtaş’a, 37’si CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na, 5’i ise MHP lideri Devlet Bahçeli’ye ait. Kılıçdaroğlu ile Bahçeli hakkında düzenlenen fezlekelerin önemli bir bölümü “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten. Tasarı yasallaşırsa Kılıçdaroğlu ayrıca Başkanlık sistemine yönelik “Kan dökmeden Anayasa olmaz” sözünden dolayı yargılanacak. TCK’nın 299. maddesine göre bu suçun cezası 1 ila 4 yıl hapis cezası. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, yargılandıkları davalardan birinden 1 yıldan fazla ceza alırsa Anayasa’nın 76. maddesi hükmünce bir sonraki seçimlerde milletvekili adayı olamayacak. Adli Sicil Kanunu’nun 9. maddesine göre ise cezanın infaz edilmesinden 5 yıl sonra adli sicil kayıtları silinebiliyor. Bahçeli, Kılıçdaroğlu ile benzer suçlardan yargılanıp ceza alan milletvekilleri ancak bu sürenin sonunda yeniden seçimlerde aday olabiliyor.