Kılıçdaroğlu'dan Suriye krizine yeni öneriler

Kılıçdaroğlu'dan Suriye krizine yeni öneriler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye’de ortaya çıkan yeni duruma ilişkin hükumete önerilerde bulundu.

Sosyal medya hesabında yayınladığı 5 maddelik Suriye krizi konulu önerilerinde, CHP Lideri, hükümeti, Suriye’de rejim değişikliğine odaklanan siyasetini terk etmeye çağırdı. Kılıçdaroğlu’nun önerileri şöyle:

1- İdlib'de gözlem misyonu görevini sürdüren Mehmetçiğimizin can güvenliği her şeyden önemlidir.

Dolayısıyla, İdlib bölgesi başta olmak üzere Suriye'de görev yapan tüm Mehmetçiklerimizin can güvenliğini sağlamak adına gereken tüm askeri ve diplomatik adımların kararlılıkla atılmalıdır.

2- Türkiye, Soçi mutabakatı ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmemiş olmasından kaynaklı oluşan yeni koşullar nedeniyle, en kısa zamanda Rusya ile İdlib'de mevcut durumu yeniden değerlendirmelidir.

Gerekli görülmesi halinde Soçi mutabakatının unsurları değişen koşullara uyarlanmalıdır. Sahadaki mevcut duruma göre gerekirse yeni bir ateşkes hattı belirlenmeli, Türk askeri de bu yeni ateşkes hattına göre pozisyonunu almalıdır.

3- Siyasi iktidar, Suriye'de rejim değişikliğine odaklanan siyasetini terk etmelidir. Ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit eden gruplarla her türden işbirliği sonlandırılmalıdır. Suriye'de akan kanın durması ve siyasi geçiş sürecinin sağlanması için çaba göstermelidir.

Bunun için bölgesel ve uluslararası planda diplomatik çabalar artırılmalı, en kısa zamanda anayasal sürecin yeniden canlandırılması için gerekli koşullar yaratılmalıdır.

4- İdlib'deki durum Türkiye'ye doğru yeni bir sığınmacı dalgasını hareketlendirmiştir. Bu konuda Türkiye'nin yalnız bırakılmaması gerekir.

Bu sığınmacıların Suriye sınırları içinde oluşturulacak güvenli bir bölgeye tahliyesi ve bu bölgede iskanları için Rusya ve rejimle birlikte Birleşmiş Milletler'in ve AB'nin de sorumluluk üsteleneceği bir süreç ivedilikle başlatılmalıdır.

5- İdlib, ülkemiz için ulusal bir güvenlik sorunudur. Aynı zamanda İdlib'in Suriye toprağı olduğu gerçeği de unutmamalı…

Bu bağlamda küresel bir tehdit olan terörist unsurlar ile muhalif grupların silah bırakmasına yönelik çabalar arttırılmalı, silah bırakmaya yanaşmayan terörist ve muhalif gruplara karşı her türden kararlılık göstermelidir.