Mahmut Alınak tutuklandı

Mahmut Alınak tutuklandı

Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı.

Mehmet Tunç’un hayatının anlatıldığı ‘Mehmet Tunç ve Bêkes’ kitabının gelirini, Tunç ailesine bağışladığı için gözaltına alınan yazar ve Kürt siyasetçi Mahmut Alınak tutuklandı.

Kars’ta 13 Şubat tarihinde gözaltına alınan Kürt Siyasetçi ve Yazar Mahmut Alınak’ın emniyet ifadesi tamamlandı.

Mahmut Alınak’a; Mehmet Tunç ve Bêkes kitabının gelirini Mehmet Tunç’un ailesine bağışlaması, akrabaları ile yapılan sohbetler, hükümete yönelik eleştirel yazıları, husumetli iki ailenin barışına aracılık teklifi ve Diyarbakır’da çöp taşıyıcıları ile birlikte çöp toplayarak kamuoyu nezdinde duyarlılık oluşturma yönündeki girişimiyle ilgili birçok soru soruldu.

‘Bugün olsa yine yaparım’

Emniyette Mehmet Tunç’un örgüt üyesi olduğu ve örgütün bir üyesine neden yardım yapıldığı sorulunca Alınak, “Bugün olsa yine yaparım. Mehmet Tunç’un ailesini yaptığım yardım nasıl bir suç olabilir?” cevabını verdi. Alınak yine katıldığı barış yemekleri ve husumetli ailelerin barıştırılmasına ilişkin suçlamalara ise, “Barış için bu halk bana sorumluluk vermiştir. Bunu yapmak insan olarak bir görevim” dedi.

Alınak’a isnat edilen diğer bir suçlama da bir telefon görüşmesinde yaptığı “Diyarbakır’daki çöp toplayıcılarıyla çöp toplayalım. Yaşanan bu yoksulluk ve açlık meselesine ilişkin bir hassasiyet oluşur” sözü oldu. Bu konuşmayı “örgüt üyeliği” olarak soran emniyet yetkililerine Alınak, “Bunun tek amacı siyasi düşüncelerimizi yargılamaktır” cevabı verdi.

‘Kürdistan bir gerçekliktir’

Yine Alınak’ın bir yazısında geçen “Kürdistan” kelimesi de suç olarak soruldu. Alınak; “Kürdistan bir gerçekliktir. Ne kadar inkar ederseniz edin Kürdistan vardır ve bunu söyleyeme devam edeceğim” cevabını vermesi üzerine Polis; “Kürdistan diye bir yer yok” dedi. Alınak, “Sen yok demeye devam et. Ben Kürdistan’ın var olduğunu söylemeye devam edeceğim” dedi.

“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla gözaltında olan Alınak’ın avukatı Bişar Abdi Alınak, “Müvekkilim Mahmut Alınak, 10’uncu kez cezaevine konulmak istenmektedir. İstiklal mahkemelerini kıskandıran günümüz yargısı, hiçbir dönem bu denli pervazsızlaşmamıştır. Hukuk ve hak mücadelemiz sonuna kadar sürecektir” dedi.

Alınak Tutuklandı

Mahmut Alınak, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Alınak, savcılık ifadesinin ardından, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Alınak, aynı gerekçeyle tutuklandı.