Hamileyken korona olunca ne olur? Hamileler korona olunca ne yapmalı?

Hamileyken korona olunca ne olur? Hamileler korona olunca ne yapmalı?

İçinde bulunduğumuz salgın döneminde hamilelerin en çok düşündüğü şey koronavirüse yakalandıkları takdirde nasıl bir yol izlemesi gerektikleri...

MedicalPark'ın haberine göre, Yaşlılar ve kronik hastalığı olanların yüksek risk grubunda değerlendirildiği bu zorlu süreçte gebeler, yüksek risk grubunda görülmez.

Koronavirüsün dünyada ilk kez ortaya çıktığı Aralık 2019 tarihinden bu yana, virüsün anne karnındaki bebeğe geçtiğini gösteren bir veri henüz bulunmamaktadır. Ancak hamilelik sürecinde anne adayının vücudunda pek çok fizyolojik ve immünolojik değişim yaşadığı için buna bağlı olarak anne adaylarına koronavirüs bulaştığı takdirde tüm insanlarda oluşan öksürük, ateş, solunum güçlüğü, bulantı, kusma, hâlsizlik, ishal, kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler görülmesi olağandır.

Gebelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanmasına bağlı olarak anne adayları, var olan enfeksiyonları daha ağır geçirebilir. Fakat koronavirüsün etken olduğu COVID-19'un gebelik döneminde etkileri üzerine henüz kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Koronavirüs ile enfekte olmuş anne adayının, rahminde bulunan bebeğe hastalığı bulaştırdığına dair bir veri bulunmasa da koronavirüs ailesine ait diğer virüslerin etken olduğu SARS ve MERS gibi hastalıklar göz önünde bulundurulduğunda bu durum olasılık dahilinde olarak değerlendirilebilir.

Anne koronavirüse yakalanırsa ne yapmalı?

COVID-19 hastası olan anne adayının gebeliğinin erken doğumla sonuçlanıp sonuçlanmadığına dair de henüz yeterince veri elde edilmemiştir. Farklı bir deyişle koronavirüs pozitif anne adayının gerçekleştirdiği erken doğumun, normal bir süreç mi yoksa koronavirüsten kaynaklanan bir durumu mu olduğu net değildir. Ancak solunum yollarını tutan influenza gibi viral enfeksiyonların erken doğuma ya da bebeğin düşük doğum ağırlığıyla dünyaya gelmesine neden olduğu bilinmektedir. Literatürde koronavirüsün anne karnındaki bebeğin sağlık durumunu etkilediğini gösteren vaka bulunmasa da hastalığın dikey yolla bulaştığını gösteren vakalar vardır. Ancak bu vakalarda koronavirüsün bebeğe, anne karnında mı yoksa doğum sırasında mı bulaştığı kesin olarak bilinmemektedir.

5c8d96b145d2a09e009ab5a3.jpg

Hamileler koronavirüsten nasıl korunmalı?
Gebelerin koronavirüsten korunma yöntemlerinin başında temel hijyen kuralları yer alır. Özellikle, ellerin su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkanması son derece önemlidir. Ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalı, hapşırırken tek kullanımlık peçete kullanılması gerekmektedir. Peçete bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinde hapşırılmalıdır. Zorunlu olmadıkça evden çıkılmamalı ve eve misafir kabul edilmemelidir. Evden çıkılması gerektiğinde maske takılmalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Sosyal mesafe kuralları çerçevesinde diğer insanlara 2 metreden daha fazla yaklaşılmamalıdır. Para, asansör düğmesi, kapı zili gibi gün içinde pek çok kişinin dokunduğu nesnelere dokunduktan sonra eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Cep telefonu, havlu, bardak gibi kişisel eşyalar başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Bu süreç boyunca kapalı ve havalandırılmayan ortamlarda bulunulmamalıdır. Uyku düzenine, sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Gün boyunca en az 2 litre su içilmeli, riskli bölgelere seyahat edilmemeli, gerekmedikçe toplu taşıma araçları kullanılmamalıdır.