Koronavirüs hakkında çarpıcı gelişme... 1 yılda 12 bin mutasyon!

Koronavirüs hakkında çarpıcı gelişme... 1 yılda 12 bin mutasyon!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında farklı gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Çin'in Wuhan kentinde görülen ilk virüsün üzerinden 1 yıl geçmesinin ardından 12 bin mutasyon geçirdiği tespit edildi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında farklı gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Çin'in Wuhan kentinde görülen ilk virüsün üzerinden 1 yıl geçmesinin ardından 12 bin mutasyon geçirdiği tespit edildi.


Mutasyonlarda asıl önemli olanın "frekansı" yani görülme sıklığının olduğuna işaret eden İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, "Türkiye de pek çok bölgeden giriş çıkışı olan bir ülke. Bölgelere göre farklı mutasyonlar dahi tespit edilebilir. Tüm genom incelemesinin daha fazla sayıda yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu yönde bir çalışması olduğunu biliyorum. Yakın zamanda bunların sonuçlarını da göreceğiz" dedi.

"Hastalığın seyrine veya bulaşıcılığına etki edecek düzeyde"
Koronavirüsün genetik haritasının ilk kez yayınlandığı 2020 Ocak ayından bu yana, tüm dünyada yapılan çalışmalar sonucu, virüs üzerinde yaklaşık 400 bin tüm genom sekansı yapıldı ve datalar National Center for Biotechnology Information veri bankasına eklendi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadrettin Pençe, yapılan bu 400 bin genom dizilemesi ile virüste şimdiye dek 12 bin mutasyon tespit edildiğini ancak bunlardan birkaçının hastalığın seyrine veya bulaşıcılığına etki edecek düzeyde olduğunu söyledi. Prof. Dr. Pençe, "Bu mutasyonların etkinliğinin olup olmadığı konusunda bir açıklama yapmak için fonksiyonel analiz yapmak gerekiyor. Birçok mutasyon, hastalığın gidişatına bir etkisi yok. Çok küçük ölçekli mutasyonlar bunlar. Burada, hastalığın şiddetini ve bulaşıcılığını artırıp artırmayla ilgili etkililik önem kazanıyor. Bugün itibariyle yeni mutasyonlardan bazılarının bulaşıcılığı artırdığı tespit edildi. İMÜ olarak bizim de geçtiğimiz aylarda yaptığımız tüm genom çalışması sonucu bulduğumuz D614 G mutasyonu tüm dünyada baskın durumdaydı. Şimdi İngiltere varyantı ön plana çıktı" dedi.

İngiltere varyantının bugün itibariyle dünyanın yüzde 80'inde baskın duruma geçtiğini belirten Prof. Dr. Pençe, "Bununla birlikte Güney Afrika mutasyonu ve Brezilya mutasyonu da ön plana çıktı. İngiltere, dünyada en çok virüs sekanslaması yapan ülke. Bu virüsü çok yakından takip ediyor. Onun için de İngiltere'den bu konuda çok fazla veri geliyor. İngiltere varyantının bulaşıcılığı artırdığı ancak hastalığın şiddetine bir etkinliğinin olmadığı açıklansa da bulaşma hızı arttığı için hastalanma riski de yükseldiği için ölümlerde de artış yaşanıyor. Güney Afrika varyantı ise hem İngiltere'deki mutasyonu içeriyor hem de Güney Afrika'daki mutasyonu içeriyor. Bu varyant, hem bulaşıcılığı artırıyor hem de hastalık şiddetini artırıyor. Brezilya varyantında da benzer bir durum var" diye konuştu.