Yağ çekmeyen çıtır çıtır efsane kızartmanın sırrını bulduk! Yıllarca yanlış yapmışız...

Yağ çekmeyen çıtır çıtır efsane kızartmanın sırrını bulduk! Yıllarca yanlış yapmışız...

Patates kızartması yaparken yapılan hataların sonucu olarak yağ çekmesi oldukça can sıkıcı bir durumdur. Ancak, bu yöntemlerle yağ çekmeyen ve efsane lezzette patates kızartması yapabilirsiniz.

Sizlerle, patates kızartması yaparken yağ çekmesini önlemek için kullanabileceğiniz 8 sağlıklı yöntemi derledik. Patates kızartması, sevilen bir yiyecek olsa da, yanlış pişirme yöntemleri sonucu yağ çekmesi nedeniyle lezzetini kaybedebilir. Bu yöntemler sayesinde, yağ çekmeyen ve efsane bir patates kızartması yapabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlanan yemekler hem daha lezzetli hem de daha besleyicidir.

TAZE PATATES SEÇİMİNEÖZEN GÖSTERİN 

kızartmak için patates alırken mutlaka taze ve yeşillenmemiş olanlarından alın. Çünkü patates bekledikçe içerisindeki nişasta oranı da artıyor. Nişasta oranı arttıkça yağ çekmesi daha da kolaylaşıyor. Patatesin taze olup olmadığını anlamak için kabuğunun ince, renginin altın sarısı olmasına dikkat etmeniz gerek.

maxresdefault-002.jpg

PATATESLERİ EŞİT ÖLÇÜLERDE DİLİMLEYİN

Elbette tek tek tüm dilimleri cetvelle ölçemeyiz. Ama kabaca tüm dilimlerin aynı olmasına özen gösterin. Bu sayede bir dilimin diğerinden daha az ya da daha çok yağ çekmesini engellemiş olursunuz. Meraklılarına özel bir tüyo daha, ideal bir patates kızartmasının ölçüleri 5x1x1 santimetre!

PATATESLERİ YIKADIKTAN SONRA KURULAYIN

Islak patates yağ içerisinde patlıyor ve yağın sıcaklığını düşürüyor. Dolayısıyla kuru patates kullanmakta fayda var. Buna ilave olarak patatesleri kuruladıktan sonra dondurucuda biraz bekletebilirsiniz. Bu yöntemle çıtır patatesler elde etmek çok daha kolay!

PANELEYEREK KIZARTIN

Yağ çekmeyen biber ve hatta bamya kızartmak istiyorsanız panelemeyi deneyin. Yağa bir tatlı kaşığı sirke ekleyerek işlemi destekleyebilirsiniz.

maxresdefault-004.jpg

PATATESLERİ BUZDOLABINDA BEKLETİN

Patatesleri olabildiğince soğutmak kızartmanın yağı çekmesini önleyecek ve çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır. Hatta mümkünse derin dondurucu bölümünde bir müddet soğumasını bekleyin.

EN UYGUN YAĞI SEÇİN 

İstediğimiz malzemeleri kaliteli bir yağda kızartmak, işin bir diğer püf noktası. Zeytinyağı gibi ısıya daha dayanıklı bir yağ kullanırsanız yağınız yanmaz. Daha lezzetli ve nispeten daha az kalorili kızartmalar yapabilirsiniz.

maxresdefault-003.jpg

PATLICAN VE KABAKLARI MUTLAKA KURULAYIN

Patatesin eşlikçilerinden patlıcanı alacalı soyarak soğuk tuzlu suyun içinde bekletin ve acılığının gitmesini sağlayın. Fazla sularını aldıktan sonra kızartmaya geçebilirsiniz. Kabak için de aynı yöntem geçerli.

EK MALZEMELERDEN YARDIM ALIN

Nar gibi kızarmış patatesler elde etmek için süt, maden suyu, limon ve sirkeden yardım alabilirsiniz. Yıkanmış patatesleri süt doldurduğunuz bir kasede buzdolabında biraz bekletin. Sonrasında direkt kızartın. Bir başka yol, tuzlu maden suyunda patatesleri bekletmek. Limon ve sirkeden de su koyduğunuz bir kaba birkaç damla ekleyin. Patatesleri biraz beklettikten sonra tavaya alabilirsiniz. Çıtırlığına dayanamayacaksınız!

YAĞI İYİCE KIZDIRIN

Tam kızmamış yağa patatesleri atmak daha fazla yağ çekmelerine ve geç pişmelerine neden oluyor. Bunu önlemek için yağın kızmasını sabırla bekleyin. Eğer kızartacağınız patates miktarı çoksa azar azar tavaya atmanızı tavsiye ederiz. Üst üste gelen patatesler eşit pişmiyor ve daha çok yağ çekiyor.

Fotoğraflar: Youtube.com

İlgili Haberler