Harç bitti yapı paydos!

Ekonomiyle ilgili iç karartan, moralleri bozan gelişmeleri paylaşmaktan hiç hoşlanmıyorum ancak elde yüzleri güldürecek iyi bir gelişmede yok maalesef!

Son birkaç haftadır doların düşme trendine girmesi ya da daha doğru bir ifadeyle stabil olması bir miktar iyimserlik yaratmıştı ancak İdlib’teki gelişmeyle kurlar yine tersine döndü. Elimizde yine moralleri bozan iki ayrı veri var, biri belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatları, diğeri de temmuz ayındaki konut satışlarıyla ilgili.

Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatı sayısı 2019 yılının ilk altı ayında, bir önceki yıla göre binalarda yüzde 60, yüzölçümünde yüzde 60,1, değeri bazında yüzde 50, daire sayısı olarak da yüzde 66,3 azalmış.

İnşaat sektöründe işlerin iyi gitmediğinin bir diğer göstergesi de konut satışları… Türkiye genelinde konut satışları 2019 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,5 oranında azalarak 102 bin 236 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57 oranında azalış göstererek 13 bin 64 oldu. Bu düşüş haziran ayında yüzde 60’lara ulaşmıştı…

Anımsayacaksınız kamu bankaları konut kredi faizlerinde ciddi bir indirim yaptı. Bakan Albayrak da vatandaşın bu indirime büyük bir ilgi gösterdiğini açıkladı. Umuyoruz ki bu ilgi ağustos ayının rakamlarına yansır. Eğer bir yansıma olmazsa ortada başka bir durum var demektir…

Bodrum’daki proje mühürlemeleri inandırıcı mı?

Gayrimenkul sektörünü ilgilendiren başka bir gelişmeye bakalım. Dün Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Bodrum’da çok sayıda konut ve otel projesi mühürlenmiş. Türkiye’nin önde gelen şirketleri tarafından geliştirilen bu projelerin bir kısmıyla ilgili yasal sorunlar zaten vardı. ‘ÇED raporu alındı, alınmadı’ tartışmaları devam ederken şirketler, vatandaşların tepkisini, yargının kararlarını ciddiye almadan inşaata devam ediyordu ta ki Cumhurbaşkanı devreye girene kadar…

Sabah’ın haberine göre, Bodrum’un ünlü koylarındaki 8 projede imara aykırılık saptanmış ve mühürlenmiş. Olay, Cumhurbaşkanı’nın Marmaris’e giderken koyları da gezmiş ve talimat vermiş. Yoksa hiç kimse bu projelerdeki yasaya aykırılıkların farkına varmayacaktı!

Gezinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ülkenin hiçbir yerinde kaçak yapılaşmaya izin vermeyecekleri açıklamasını yaparak “Muğla’da 100 eleman sahada gezdi. 8 projede imara aykırılık tespit edildi ve mühürledi. Firmalara tebligatlar yollanacak ve 1 ay süre verilecek. Eğer kendileri aykırılıkları gidermezse biz valilikler aracılığıyla re’sen yıkım yapacağız. Bu doğal güzellikler içinde fütursuzca yapılan işlere izin vermeyiz” mesajını verdi.

Bu şirketlerin bir ay içinde imara aykırılıklarını düzeltip düzeltmeyeceğini hep birlikte takip edeceğiz. Tabii Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vereceği kararları da… Acaba bu inşaat ‘nasıl olsa bir imar affı daha çıkar, o zamana kadar sesimizi çıkarmayalım’ düşüncesiyle inşaatları durdurup sürüncemeye bırakır mı? Zaten bu ekonomik ortamda dörtte üçü satılmamış projeleri yapmaya gerek de yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar