
Prof. Dr. Osman Erk
Şeker Hastalığı Bütün Hastalıkların Anası ve Önlenebilir
Şeker hastalığı ile birlikte obezite ve hipertansiyon tüm dünya ölçeğinde önlenebilir. Ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer almaktadır. Diyabet ve obezite bütün kronik hastalıkların ana nedenidir.
Diyabet hastalığı için risk faktörleri
Aile öyküsü (genetik)
45 yaş üzeri olmak
Hipertansiyon
Gestasyonel diyabet (diyabetin gebelikte ortaya çıkıp gebelikten sonra kalkması)
İyi huylu kolesterolün 45mg/dl’den az olması
Trigliseridlerin 250mg/dl’nin üzerinde olması
Diyabet hastalıkların tanı kriterleri
Açlık kan şekerinin 126mg/dl’nin üzerinde olması
Herhangi bir zamanda kan glikoz düzeyinin 200mg/dl’nin üzerinde olması
Oral glikoz tolerans testinde iki saatlik plazma glikozunun 200mg/dl’nin üzerinde olması
Diyabet genetik bir hastalık mıdır?
Diyabet hastalığının %100 genetik bir hastalık olduğu ve asla önlenemeyeceği gibi yaygın bir kanı kesinlikle yanlıştır. Birinci derece akrabalarında diyabet hastalığı olanlarda risk yüksektir. Bazen hastalık önce çocuklarda daha sonra ebeveynlerde ortaya çıkabilir. Genetik yapı diyabet için risk faktörüdür, fakat hastalığın tüm dünya ölçeğinde çok hızla yaygınlaşmasını sadece genetik riskle açıklanamaz. Çevresel etkenler ve yaşam biçimi diyabetin ortaya çıkmasında en önemli faktördür. Genler silahı doldurur fakat tetiği çeken çevre ve yaşam biçimidir. Dış çevreden ve içeriden gelen etkiler genleri etkileyerek diyabetin çıkmasına kolaylaştırır veya zorlaştırır.
Diyabet oluşumunu etkileyen iç ve dış çevre şartları
Dış çevre şartları
Yaşam tarzı, Beslenme, diyet, Stres, Bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar, İlaçlar, Allerjenler, Hava, su ve besinlerdeki toksinleri, ağır metaller ve radyoaktivite
İçsel şartlar
Yangı (inflamasyon), Serbest radikaller, oksidatif stres, Barsak florası, Allerjenler İmmün sistem, Hormonlar
Diyabet oluşumunu etkileyen faktörler
Kalori kontrolü
Doğal ve taze besinler
Fiziksel aktivite
Uyku
Huzur
Diyabet hastalığının kronik komplikasyonları
Kalp damar hastalıkları
Felç
Bunama
Kanser
Hipertansiyon
Karaciğer yağlanması ve siroz
Körlük
Depresyon
Duygu durum bozukluğu
Kronik böbrek yetersizliği
Beyin ve sinir hastalıkları
Diyabet önlenebilir bir hastalıktır ve tanısı kolaydır
Diyabet önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Diyabet bugünden yarına değil, ortalama 5-15 yıl süren bir süreç sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte HBA1C tetkiki ile son 3 aylıkken şekeri ortalamasını yüksek olarak bulunması önemlidir. Bu süreç içinde açlık kan şekerleri normal olabilir. Açlık glikoz tayini yanı sıra tokluk glikoz tayinleri önemlidir. Açlık kan şekerinin normal değeri olan 100mg/dl ile 126mg/dl arasında bulunduğu geniş dönemi kanda HBA1C tayini ile birlikte değerlendirilerek glisemik indeksi ve glisemik yükü düşük, kalorisi uygun sebze ağırlıklı bir diyet ve egzersiz programı ile kişide şeker hastalığının ortaya çıkması rahatlıkla önlenebilir. Başta beslenme olmak üzere yaşam tarzı değişiklikleri ve egzersiz kan şekeri yüksekliği ile birlikte kişide var olan yüksek tansiyon, yüksek trigliserid ve kolesterol düzeylerini ve bünyede var olan inflamasyonu normale döndürebilir.
Fabrikalarda ve tezgâhlarda üretilen rafine karbonhidrat, doymuş ve trans yağ, tuz, ambalajlı gıdalar, obezite ve diyabetin en önemli sebebidir. Bu tür gıdalardan uzak durulması hastalığın ortaya çıkmaması ve hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavinin en önemli unsurudur. Hamburger, kolalı ve gazlı içecekler, patates kızarması, toz şeker ve beyaz undan yapılmış gıdalar tüketilirken hastalığın sadece ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılması hastalığın kötü komplikasyonlarını önlemeye yetmez. İçinde bol miktarda früktozdan zengin mısır şurubu ve kafein bulunan sıvı içecekler şeker hastalığına adeta davetiye çıkarır. Bu tür içeceklerin glisemik indeksi ve glisemik yükü çok yüksektir, içindeki kafein bağımlılık yaratır. Şeker yerine suni tatlandırıcılarla yapılmış olsa bile içecekler son derece sakıncalıdır. Suni tatlandırıcılar açlık ve tokluk hormonlarının normal işlev görmesine engel olarak, insülin salgılanmasını uyararak şeker hastalığına zemin hazırlar.
Obezite ve diyabetin önlenmesi için tavsiyeler
Liften zengin beslen
Omega 3/omega 6 dengesini gözet
Beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna gibi rafine karbonhidratlardan uzak dur
Kurutulmuş meyve tüketme
Yeşil sebze ve bakliyatları sık tüket
Sıvı kaloriden uzak dur (meyve suyu, kola, soda)
Hayvansal gıdalar ve (et, süt, süt ürünleri) çok az tüket
Haftada iki kez balık yeterli
Günde iki kez 30 gramlık işlenmemiş kuruyemiş tüket
Doymuş ve trans yağlardan uzak dur
İşlenmiş, ambalajlı gıdalardan uzak dur
Doğal ve organik bitkisel gıda tüket
Spor ve egzersiz yap
Stres yapma
Meyve suyu içme, meyve ye
Glisemik indeks ve glisemik yükü düşük 5 porsiyon meyve (greyfurt, elma, yaban mersini, vişne, böğürtlen, portakal, kivi, çilek)