Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Şeker Hastalığı Cinsel Yaşamı Nasıl Etkiler?

Kalp ve damarlarda hasara yol açan diyabet, cinsel yaşamı da olumsuz etkiliyor.

Kalp ve damarlarda hasara yol açan diyabet, cinsel yaşamı da olumsuz etkiliyor. Erkeklerde cinsel isteksizlik, boşalma sorunları ve ereksiyon sorunu ortaya çıkarken; kadınlarda ise vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik ve genital bölge enfeksiyonlarını tetikliyor.

Vücuttaki insülin eksikliği ve insülin direnci şeker hastalığına yol açar. Kan şekerinin uzun süre yüksek seviyede kalması, vücutta başta kalp ve damarlarda olmak üzere birçok probleme yol açar. Diyabetin cinsel sorunlar yaratmasının başlıca sebebi damar hastalıklarına yol açmasıdır. Kalp damarlarında sorun yaratabilen diyabet, aynı şekilde genital bölge damarlarında da daralmalara yol açar.

Erkek ve Kadında Hangi Sorunlara Yol Açar?

Erkekte damar yatağının iç yüzünü döşeyen endotel hücrelerinin cinsel fonksiyonları düzenleyen çok önemli endokrin bir yapı olduğu bilinmektedir. Erkekte cinsel fonksiyon bozukları büyük oranda damarsal kökenlidir. Normal ereksiyon fonksiyonu; psikonörojenik, damarsal, yapısal ve hormonal komponentlerin bir bütün halinde ve koordinasyonlu çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Damar sertliği, diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara gibi damar bütünlüğünü bozan hastalık ve durumlarda ereksiyon bozukluğu ile kalp damar hastalıkları sıktır. Koroner anjiografi yapılarak koroner kalp hastalığı olduğu saptanan diyabetik erkek ve kadınlarda cinsel fonksiyon bozuklukları sıktır. Erkekte en sık görülen cinsel bozukluk, istek azlığı ve erektil fonksiyon bozukluğudur. Tüm erektil disfonksiyonlu kişilerin %40’ı şeker hastasıdır. Tüm şeker hastası erkeklerin %30-40’ında impotans (iktidarsızlık) mevcuttur. Diyabetin impotansa neden olduğunun bilinmesi de organik bir neden olmadan psikolojik olarak kişiyi olumsuz etkileyerek impotansa neden olabilir. Psikolojik faktörlerin yanı sıra şeker hastalığının yol açtığı yaygın damar ve sinir hasarı; şeker hastalığı ile birlikte var olan hipertansiyon, obezite gibi durumların yol açtığı testosteron eksikliği de organik impotansa neden olmaktadır. Kadında da aynı şekilde ortaya çıkan yaygın damarsal ve sinirsel hasar kadın cinselliğini de olumsuz etkilemektedir.

İşte En Önemli Nedenler…

Her iki cinste cinsel disfonksiyona (bozukluklara) yol açabilen durumlar başta şeker hastalığı olmak üzere kalp-damar hastalıkları, genitoüriner (idrar ve üreme yolları) hastalıklar, psikolojik ve psikiyatrik bozukluklar ve başta kanser olmak üzere diğer kronik hastalıklardır. Erkekte sigara ve hormonal bozukluklar da önemli risk faktörüdür. Sigara erkek için önemli ve bağımsız bir risk faktörüdür. Kadında ise sigaranın cinsel yaşama etkisi belirsiz olmakla birlikte, genel sağlık durumunu etkileyerek olumsuz yönde rol oynamaktadır. Kadınlarda diyabet ve hipertansiyonla, genital kuruluk arasında yakın bir ilişki söz konusudur.

Dikkat! Cinsel problem yaşayan şeker hastaları, bu problemleri göz ardı etmeyip mutlaka doktora başvurmalıdır.

Riskinizi Nasıl Azaltırsınız?

Diyabet riskinizi azaltmak için beslenmenizde ve yaşam alışkanlıklarınızda bazı düzenlemeler yapmalısınız.

İşte dikkat etmeniz gereken noktalar…

Ailenizde şeker hastası yaygın olarak görülüyorsa veya şeker hastalığı belirtilerine uygunsanız düzenli aralıkla doktora danışmalı ve gereken tahlilleri yaptırmalısınız. Eğer mevcut bir şeker hastalığınız varsa gecikmeden tedavisine başlamak oldukça önemlidir.

Normal kilodaysanız ideal kilonuzu korumalı, şişmansanız bir an önce kilo vermeye çalışmalısınız.

Şeker tüketiminizi mümkün olduğu kadar azaltmalısınız. Özellikle sık sık çay ve kahve tüketen kişiler mutlaka bu içecekleri şekersiz içmelidirler. Ayrıca asit ve yüksek miktarda şeker içeren içeceklerden de kaçınmalısınız.

Tansiyon hastası olup olmadığınızı düzenli aralıklarla kontrol ettirmelisiniz. Şeker ve tansiyon hastalıkları birbirine tetiklediği için özellikle yüksek tansiyondan kaçınılmalıdır.

Günde 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde tuz tüketmelisiniz. Ayrıca turşu, hazır yiyecekler gibi içerisinde yüksek oranda tuz barındıran yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Öğünlerinizde sebze, kuru baklagil ve tam tahıllı yiyeceklere daha fazla yer vermelisiniz.

Yağ oranı yüksek yiyecekler yerine daha sağlıklı yiyeceklerde beslenmelisiniz.

Vücuda büyük zararları bulunan sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalısınız.

Her gün mutlaka yaklaşık 45 dakika boyunca hızlı tempo ile yürümelisiniz. Düzenli spor ve egzersiz yapmak diyabet riskini yüzde 30 oranında azaltmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar