S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

Sular ısınırken

Toprağa Cemre düştü. Havalar ısınmaya, doğa canlanmaya, toprak yeşermeye ağaçlar tomurcuklanmaya başladı. Doğu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir süre daha soğuk ve kar devam edecek. Referandum tarihi yaklaşırken siyasiler yürüttükleri kampanyalar, verdikleri demeçlerle ortamı sıcak tutmaya çalışıyorlar. Gündemi takip edebilmek, yapılan çalışmaları  vatandaşın beklenti ve tepkilerini izleyebilmek için dolaşıyorum.

 

Ankara, Afyon, Uşak, Aydın, Denizli il ve ilçelerinde dolaşırken vatandaşın büyük çoğunluğu kararını vermiş ama çekiniyor, konuşmak istemiyor. Köylü ekonomik sıkıntıda, köylü de para olmayınca alış veriş yapamıyor, küçük esnaf bunalmış kan ağlıyor. Ücretli çalışan memur, işçi, ay sonunu getiremiyor, maaşını alınca kredi kartlarının borçlarını kapatarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Bu kez vatandaş partisinin tercihinden ziyade kendi tercihini sandığa yansıtacak görünüyor.

 

Doğu kökenli vatandaşlarımıza tercihlerinin ne yönde olacağını sorduğumda; Kandil diyerek PKK' nın 'Evet' oyu kullanılmasını istediğini, Doğunun güvercini diye tanımladıkları HDP'lilerin 'Hayır' oyu kullanacaklarını şeklinde. MHP' ye gelince Ankara'dan Genel Merkez yöneticilerinin yaptığı açıklamalar ile tabanın tavır ve duruşu birbirinden çok farklı. Özellikle yeni anayasa ile gelecekte ' eyalet sistemine' geçilebilmesinin önünün açık olması ve bu teklifi kendi milletvekillerinin de imzalamış olması, MHP tabanında ciddi rahatsızlık yaratmış durumda.

 

CHP seçmeni Atatürk ve Cumhuriyet için oyunu belirlemiş görünüyordu. AKP seçmenini de önceki seçimlerdeki kadar rijit ve bloklaşmış görmedim. Sıkça sorulan bir soruda Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in eşini Başkan Yardımcısı olarak ataması idi. Vatandaş bu olaya şaşırmış, nasıl olur diye şaşkın ve tepkili idi. “Evet çıkarsa bizde de mümkün mü?” sorusu sıkça sorulan sorulardandı. Başkanın eşini atayabilme ve istediği kadar Başkan Yardımcısı atama yetkisine sahip olmasına vatandaş tepkili.

 

CHP' nin önceki Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Afyon' un Dazkırı ilçe binası açılışında yaptığı konuşmada; "Bu anayasa tek adam anayasası, ne demek tek adam anayasası, sizler adam değilsiniz, millet adam değil demek. Bu kabul edilemez" sözleri vatandaş nezdinde etkili olmuş. Liderleri, siyasileri izledikçe izlenimlerimi sizinle paylaşmaya devam edeceğim. İyi pazarlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar