Süleyman Karan

Süleyman Karan

Bir darbeyle üç kuş vurmaya çalışmak

Hangi yasal kılıfı geçirmeye çalışırlarsa çalışsınlar, İçişleri Bakanlığı eliyle üç büyükşehir belediye başkanının geçici olarak görevden el çektirilmesi ve kayyım atanması, kabak gibi siyasi darbedir. Bu kararla, bölgede gerilim yeniden tırmandırılacak. Amaçları ülkede siyasi, sosyal ve ekonomik hayatta provokasyonlar için uygun zemin yaratacak bir ortam hazırlamak. Ve olası bir erken seçimde manipülasyonlar ve baskılarla tekrar oylarını yükseltmek.

UYDURUK GEREKÇELER
Bu kararın alınmasına ilişkin gerekçeler tümüyle yoruma açık, bir yargı kararı olmadan ortaya atılan iddialardan ibaret. İktidar partisi tarafından yapılan açıklamalar kabaca; ‘Anayasa'nın 127. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 45 ve 47. maddelerine uygun bir işlem’ diye hukuki bir zemine dayandırılmak isteniyor. Ama delil aramaları ya da delil yerleştirmek için önce belediyelerin kapısını kırıp baskın yapıyorlar. Minareye kılıf ise yine muğlak ve delile dayanmayan, bazı belediye çalışanlarının bireysel davaları üzerinden kurgulanmış. Bir de uyduruktan ‘eşbaşkanlık’ belediye kanunlarına uymuyor gibi bir gerekçe eklenmiş.

İTTİFAKA KAMA SOKMAK İÇİN
Gerekçelerin minareye kılıf olduğu ortada da, bu yoz, gerici, despotik ve yolsuz iktidarın bu atağının amacı ne olsa gerek? Yıllarca sandığı referans olarak gösteren Türkiye İhvanı, MHP’nin desteğine rağmen seçmen desteğini günden güne yitirirken, muhalefet ittifaklar kurarak önemli kazanımlar sağlayınca, her zamanki gibi Türkiye’nin fay hatlarıyla oynayarak, sonunu getirecek Millet İttifakı ve İstanbul İttifakı’nı bölmek, pançalamak için bu hamleyi yapıyor. Yani en azından İYİ Parti’nin HDP’ye karşı olan rezervleriyle oynayarak ittifaktan çekilmesini ya da parti içinde kırılmalar yaşanmasını sağlamak istiyor. Ama bu amaçlardan sadece biri...

EL NUSRA YOK EDİLİRKEN...
Bu el çektirmeler ne hikmetse, Suriye Ordusu’nun artık karadan da İdlib’e müdahale etmesiyle aynı günlere denk düşüyor. Bu üç belediye binasına polis kapıları kırıp girdiği anlarda, Suriye Ordusu da Han Şeyhun’dan el Nusracı katilleri temizliyordu. Ve bunu Rusya’nın oluruyla yapıyordu. Yani bir diğer mesele Suriye ve bölgede dengelerin ciddi bir biçimde değişeceğinin ortaya çıkması. Artık AKP dış politikasının o celep pazarlığı bu bölgede işlemeyecek. Büyük bir ihtimalle Ankara tekrar NATO’nun emir ve komutasında hareket edecek.

HDP'Yİ KAPATMA PROVASI
Buna bağlantılı olarak ileride yeni bir çözüm sürecine mecbur kalacak iktidar, HDP’siz bir model peşinde. İşte bu sebeple, Abdullah Öcalan, Kandil ve diğer odaklarla görüşmeler sürüyor. Yeter ki HDP gibi laik, sol tandanslı bir parti yerine milliyetçi, görece İhvan siyasetiyle uyumlanabilecek bir siyasi muhatap bulunsun. Bunun için bir tabela partisi bile kurulmuştu bir-iki yıl önce... Yani bir-iki ilçede belediyeye kayyım atamak yerine, üç büyükşehirde bu operasyonun yapılmasının ana sebebi, HDP’yi kapatmadan önce şok bir nabız yoklaması.

İktidarın yalanlarını unutun, ne yapmaya çalıştığına bakın. Bugün belediye darbesine karşı durmak, demorkasiyi ve yurdu savunmak demektir. Abartılı mı geldi? O zaman bir de şöyle bakın... HDP’nin PKK bağlantısından şikayet eden siyasal islamcılar, PKK’nın kurucusuyla sohbet ediyor, YPG’nin hamisi ABD’nin dümen suyuna tekrar giriyor, ne ilginç değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar