Depremin partilerin oyuna etkisi ne oldu?

Kahramanmaraş merkezli deprem siyasal dengeleri de alt üst etti.

6 Şubat öncesindeki hiçbir veri artık geçerli değil; ne anket sonuçları ne de iktidarın devasa propaganda aygıtından yayılan kurşun gibi ağır sözler…

****

Araştırmacı arkadaşlarıma (Erdal Akaltun-Recep Güven) son durumları sordum; henüz ellerinde bir veri olmadığını, bir süre sonra sahaya eleman çıkarıp ölçüm yapacaklarını söylediler.

Ancak ilk veri İstanbul Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki’den geldi.

Henüz kimliğini ve sonuçlarını tam açıklamadığı araştırmanın bulgularına göre halkımızın ezici çoğunluğu bu büyük felaket karşısında kurumların yetersiz kaldığı kanısında…

En güvenilen kurumlar “Gönüllü Kuruluşlar”, “Türk Silahlı Kuvvetleri” ve “AHBAP” çıktı.

Kamu kuruluşlarının güvenirliliği ise erozyona uğradı.

Ne yazık ki pek çok yarayı saran belediyeler de güveni azalan kurumlar arasında…

Bu da anlaşılabilir bir durum, çünkü binaları yeterince denetlemeyen yerel yönetimler de eleştirilerin hedefinde…

Gerçi okların sivri uçlarının yönelmesi gereken ilk adres merkezi iktidarlar olmalı. Çünkü imar aflarıyla kaçak, mühendislik hizmeti almayan binalara yasalaştıran merkezi yönetimler değil mi?

Sadece AKP döneminde 4 kez imar affı çıkarıldı, mezar evler yasallaştırıldı.

****

Selçuki’nin araştırmasına göre Eylül 2022 tarihinde bu yana yükselmekte olan AK Parti 4,5 civarında bir oy kaybına uğradı.

Diğer partilerin oy oranlarını henüz açıklamadı ancak Can Selçuki Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı’ndan 2 puan önde olduğunu söyledi.

Yüzde 43 Millet İttifakı, yüzde 41 Cumhur İttifakı diye tahmin ediyorum.

****

CHP’li belediyeler bölgede çok iyi sınav verdiler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi devlet gibiydi. Ankara Büyükşehir, Bursa-Nilüfer, Mudanya, Gemlik belediyeleri ellerinden gelen çabayı gösterdiler.

Kuşkusuz AK Partili belediyeler de öyle, Konya, Bursa Büyükşehir, Osmangazi, Yıldırım, İnegöl, MHP’li Yenişehir Belediyesi gibi kuruluşlar büyük hizmetler verdiler ama deprem alanlarına geç müdahale edilmesi bu hizmetleri gölgeledi.

****

Yine o araştırmanın sonuçlarına göre halkımızın ezici çoğunluğu, AK Partililer de dahil üniversitelerin yüz yüze eğitim vermesinden yana…

***

Bu yazının dipnotu: İPSOS’un telefonla yaptığı anketin sonuçları da aşağı yukarı aynı… En güvenilir kurumların başında AHBAP geliyor. Depremin olduğu 11 kent haricindeki gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre ilk müdahalede başarılı olunduğunu düşünen oranı yüzde 45, başarısız diyenlerin oranı yüzde 54...  Acaba bu araştırma o 11 şehirde yapılsa kaç çıkardı? Arama kurtarmada en başarılı olarak madenciler kabul ediliyor. “Deprem kaderdir” diyenlerin oranı sadece yüzde 22… Bu arada deprem nedeniyle siyasal tavrını değiştirenlerin oranı sadece yüzde 15… Büyük değişim kimse beklemesin!

SİNAN ATEŞ’İN ATEŞİ SÖNDÜRÜLMEYECEK!

Deprem öncesinde gündem Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş’in Ankara’nın orta yerinde pusuya düşürülerek öldürülmesiydi.

Deprem bu ölümün tartışılmasını arka plana itti.

Ancak öyle görünüyor ki süreç içinde bu ölüm yeniden gündeme gelecek…

Özellikle İYİ Parti cephesinde, Sinan Ateş’in ailesinden birinin milletvekili adayı olarak gösterilebileceği konuşuluyor.

Hatta Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’e teklif götürüldüğü, Bayan Ateş’in bu öneriye sıcak bakmadığı öne sürülüyor.

Bunu üzerine İYİ Parti yetkililerinin Sinan Ateş İzmir’de oturan ablası Selma Kazanç Ateş’a aynı öneride bulunduğu, onun da bu öneri kabul ettiği konuşuluyor.

Deniliyor ki Selma Kazanç Ateş’i İYİ Parti Bursa ikinci bölge listesinin ikinci sırasında görürseniz şaşırmayın!

****

Bu yazının dipnotu: Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş geçtiğimiz hafta Bursaspor’u ziyaret ederek üye oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar