CHP yasanın geri çekilmesini istedi

CHP yasanın geri çekilmesini istedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, TBMM’de görüşülen istihdam paketinin insanları kayıt dışı ve güvencesiz çalışmaya ittiği gerekçesi ile torba yasanın geri çekilmesini istedi. Teklifi imzalayan AKP milletvekillerinden 4’ünün yaşlarını ayrı ayrı veren Gökçen, bu vekillerin 25-26 yaşlarında olması halinde atanmamış öğretmen ve İİBF mezunlarından birisi olacaklarını düşünerek empati yapmalarını istedi.

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçen, Meclis’te görüşülen istihdam paketinin ekonomik krize karşı yurttaşı korumadığını, düzenleme ile 25 yaş altı gençler ile 50 yaş üstü yurttaşların kayıt dışı çalışmaya yönelterek, kıdem tazminatı, iş güvencesi tazminatı ve işe iade davası haklarından mahrum bırakacağı uyarısında bulundu.

Gençler kayıt dışına itilecek

Ekonomik krize karşı bir önlem olarak sunulan bu yasa teklifinin, krize karşı vatandaşı korumak bir yana, gençleri köleleştirmeye dayalı olduğunu savunan Gökçen, açıklamasında şunları kaydetti:

“Düzenlemeyle 25 yaş altı gençlerin kayıt dışı çalışmaya ve güvencesiz çalışmaya itildiğini görüyoruz. Normal şartlarda belirli süreli sözleşme yapılabilmesi için aranan koşullar, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kişiler için tamamen ortadan kaldırılıyor ve böylece çalışanlar kıdem tazminatı, iş güvencesi tazminatı ve işe iade davası haklarından tamamen mahrum bırakılıyor. Bu kanunla gençlerin kısmi süreli çalıştırılmalarının önü daha da açılırken uzun vadeli sigorta primlerinin ödenmeyeceği düzenleniyor.”

"Bu kanun teklifini imzalayanlar bugün 25 yaş altı olsalardı ne koşullarda yaşayacaklarına bakalım. Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, bugün 1957 doğumlu değil de 1997 doğumlu olsaydı bir eğitim enstitüsü mezunu olarak sayıları yarım milyona yaklaşan atanmamış öğretmenlerden, işsiz öğretmenlerden biri olacaktı.

Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, bugün 1958 doğumlu değil de 1998 doğumlu olsaydı sayıları 450 bini bulan İİBF mezunundan yalnızca biri olarak az sayıda çıkan kadrolardan birine yerleşemeyerek işsiz kalacaktı. Elazığ milletvekili Zülfü Demirbağ bugün 1956 doğumlu değil de 1996 doğumlu olsaydı sayıları 1 milyonu aşan işsiz üniversitelilerin 100 binini oluşturan genç işsizlerden biri olabilirdi, bir ihtimal ise çok düşük maaşlara çalıştırılıp 30 yaşında ailesinden ayrı bir eve çıkmak bile onun için bir hayal olacaktı."

Betül Sayan Kaya'nın akrabaları

"Eski Bakan ve bugün milletvekili olan Fatma Betül Sayan Kaya’nın bu kanun teklifini imzalarken tüm akrabalarını devletin yüksek kadrolarına yerleştirmiş olmasının rahatlığı içinde olduğunu biliyoruz."

Krizin faturasını şirketler ödesin

"Biz kayıt dışı çalıştırılanlar, işsizler, işçiler, öğrenciler ve gençler olarak bu imzaların hepsinin hesabını tek tek soracağız. Bu yasayla ekonomik buhranı çözmek mümkün değil, tam tersine halkın sırtındaki yükü artırıyorsunuz. Buhranı yaratanlar gençler değil, halkın emeğini sömüren ve garanti verdiğiniz o şirketler. Hesabı o şirketlere yükleyin, torba yasayı geri çekin.”

"Ailelerimiz on binlerce lirasını çocukları işsiz kalsın ve güvencesiz çalıştırılsın diye harcamadı. Arkadaşlarımız yılların emeğini bu koşullarda köleleştirilmek için vermedi. Biz kayıt dışı çalıştırılanlar, işsizler, işçiler, öğrenciler ve gençler olarak bu imzaların hepsinin hesabını tek tek soracağız. Bu yasayla ekonomik buhranı çözmek mümkün değil, tam tersine halkın sırtındaki yükü artırıyorsunuz. Buhranı yaratanlar gençler değil, halkın emeğini sömüren ve garanti verdiğiniz o şirketler. Hesabı o şirketlere yükleyin, torba yasayı geri çekin."