Kılıçdaroğlu muhtarlarla biraraya geldi

Kılıçdaroğlu muhtarlarla biraraya geldi

Kılıçdaroğlu, "Birileri muhtarı ayağına çağırır ve onlara hedef dikte ettirir. Biz öyle yapmıyoruz. Ben muhtarların ayağına gidiyorum, ben muhtarlarla konuşuyorum, dinliyorum" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde de muhtarlarla bir araya geldi. Kemal Kılıçdaroğlu,  "Terör konusunda bütün siyasi partilerin ortak tavır içinde olması lazım. Terör bir insanlık suçudur, nereden gelirse gelsin, kimden gelirse gelsin, söylemi ne olursa olsun. hep beraber teröre karşı tavır almak zorundayız. Terör bir insanlık suçudur ve terörle mücadele edilmesi lazım" dedi.
"EMİN OLUN İKİNCİ BİR PARTİ YOK"
Kılıçdaroğlu, muhtarlara en çok giden ve sorunları dinleyenin genel başkan olduğunu ifade ederek, "Bizim dışımızda muhtarlarla ilgili derli toplu araştırma yapan, sorunları saptayan bunları gündeme getiren emin olun ikinci bir parti yok. Bir arkadaşımız söyle, 'biz bunları söylüyoruz ama CHP muhalefette. Acaba ne kadarı gerçekleşecek'. Bu sorunların çözüm yeri parlamentodur. Parlamentoda, eğer varsa bir sorun, muhtarın, manavın sorunuysa, sanayicinin sorunuysa oturup çözülmek zorundadır. Sorunları ya biz taşırız veya bir başkası taşır veya iktidar partisi taşır. Ama sorunların bir şekliyle parlamentoya gelmesi lazım. Asgari ücreti biz taşıdık, taşeron işçiyi biz taşıdık, esnafın aylığından kesilen destek primini biz taşıdık. Bir kısmı çözüldü, bir kısmı mutlaka çözülecek, çözülmek zorundadır. Muhtarların sorunları var, mutlaka çözülmesi lazım" diye konuştu.
"BİLDİĞİMİZ EN TEMİZ, DÜRÜST SEÇİMLER MUHTAR SEÇİMLERİDİR"
Kemal Kılıdaroğlu, "Demokrasinin en net, en pürüzsüz tecelli ettiği seçim muhtar seçimleridir. Sizin isimlerinizi bir genel başkan yazmaz, vatandaşın önüne koymaz. Siz kendiniz çıkarsınız, 'ben muhtar adayıyım' dersiniz. Vatandaş gelir size oyunu verir. Bildiğimiz en temiz, dürüst seçimler muhtar seçimleridir. Kimse bu konuda en ufak bir endişeye sahip değil. Milletin vekilini millet seçmiyor. Biz listeyi hazırlıyoruz, milletin önüne koyuyoruz, gel bunlara oy ver diyoruz, 'vermezsen ceza yazar' diyor. Sizin seçimleriniz gibi milletvekili seçimlerini de inşallah hayata geçireceğiz. Asıl demokrasi o zaman olacak. Şimdi biz biraz demokrasicilik oynuyoruz" şeklinde konuştu.
"BİRİLERİ MUHTARI AYAĞINA ÇAĞIRIR"
Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeri gelince şikayet ediyoruz, edin. Sorunlarınız çözüldü mü? 14 yıl, 14. 14 Ay değil, 14 yıldır çözüldü mü? Birileri muhtarı ayağına çağırır ve onlara hedef dikte ettirir. Biz öyle yapmıyoruz. Ben muhtarların ayağına gidiyorum, ben muhtarlarla konuşuyorum, dinliyorum. Devlet nasıl yönetilir biliriz. Liyakat esası var devleti yönetmede yani işi ehline teslim edeceksin. İşi ehline teslim ettiğin zaman sorunlar kendiliğinden çözülür. İşin kuralı budur" dedi.
"HANGİ BAŞKANLIK? BÖLÜNEN BİR TÜRKİYE Mİ? ÜNİTER YAPISI OLAN BİR TÜRKİYE Mİ?"
Kılıçdaroğlu, "Kısaca size parlamenter sistemden bahsedeyim. parlamenter sistem deniyor, başkanlık sistemi deniyor. Bir ülkenin rejimi o ülkenin tarihi koşulları ve sosyolojik koşulları belirler. Amerika'da başkanlık sistemi vardır. Neden? Eyaletler var. En zayıf halka kimdir? En zayıf halka başkandır. Başkan büyükelçi bile tayin edemez. Böyle bir yetkisi de yoktur. Ama doğan bir hukuki boşluk olursa her eyaletin ayrı bir parlamentosu vardır, her eyalet ayrı kanun çıkarır. Bazı eyaletlerde örneğin idam serbesttir, bazı eyaletlerde idam yasaktır. Şimdi Türkiye başkanlık sistemine geçecek deniyor. Hangi başkanlık? Bölünen bir Türkiye mi? Üniter yapısı olan bir Türkiye mi? Önce buna karar vermek durumundayız. Biz üniter yapıdan yanayız. Türkiye'nin bölünmesini istemiyoruz, ayrışmasını istemiyoruz, kavgayı da istemiyoruz, terör de istemiyoruz. Ama Türkiye'nin birlik ve bütünlük içinde yoluna devam etmesi lazım. Diyebilirsiniz ki; 'başkanlık sistemini tartışalım'. Elbette. Her şey tartışılabilir. Bir insana 'düşünceni açıklama' denebilir mi? hayır denmez. Herkes düşüncesini rahatlıkla açıklayabilmeli. Düşünceyi ifade özgürlüğünden korkmamalıyız arkadaşlar. Demokrasinin özü, düşünceyi açıklamaktır. Düşüncemizi açıklayacağız. Varsa karşı düşüncemiz elbette onu da söyleyeceğiz" dedi.
"BİR DAHAKİ SEÇİMLERDE ÜZERİ ÇİZİLİR"
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Ama bizim tarihi ve sosyolojik koşullara bakalım yaklaşık 150 yıllık parlamenter sistem tecrübemiz var. Osmanlı'da da vardı.   Cumhuriyetin ilk kuruluşunda da vardı. Sonra çok partili hayata geçtik... Sonra bugünkü notaya kadar geldik. Şimdi deniyor ki 'parlamenter sistemde sorunumuz var'. Doğrudur, sorunumuz var. Peki sorun nereden kaynaklanıyor? Sayın Davutoğlu geldiğinde, kendisine anlattım. Kendisi de ayrıldı ama Bütün bu ifadelerin, medyada da yer aldı, hiçbir şekilde de itiraz gelmedi. Sayın Davutoğlu, 4 bakan ve genel başkan yardımcısı ile geldiler. Dedim ki, 'parlamenter sistemin aksayan yönleri vardır, biz bunları düzeltebiliriz'. Nedir aksayan yön? Mesela seçim yasası, siyasi partiler yasası. Seçim ev siyasi partiler yasasını darbeciler çıkardı. 12 Eylül döneminde çıktı. Siz darbeye karşısınız, biz de darbeye karşıyız. Demokrasi, özgürlük istiyoruz. Gelin seçim yasasını ve siyasi partiler yasasını değiştirelim. Milletin vekili millet seçsin. Niye siyasi parti liderleri, oturup elinde milletvekili listesi hazırlasın. Gel bunu değiştirelim, bakın göreceksiniz o zaman meclis çalışacak. Şu anda meclis niye çalışmıyor? Lidere bakıyor, 'bakalım ne diyecek, bende onun dediğini söyleyeyim'. Ya dediğini söylemezse bir dahaki seçimlerde üzeri çizilir. Böylece milletvekili özgür iradesi ortaya koyamıyor. Bu kuralın değişmesi lazım" ifadelerini kullandı.
MUHTARLAR DA KONUŞTU
Bu arada etkinlikte Kılıçdaroğlu'ndan önce muhtarlar da konuştu.
Bağcılar Çınar Mahallesi Muhtarı Hakan Delice, "Uyuşturucu ile alakalı emniyet müdürleri sürekli bizimle irtibat halinde Muhtarlarımın 155 acil ile, mahalledeki memurlarınızla acil irtibat halinde olun. Uyuşturucu içen kim varsa onun adını verin arkadaş, yakalatın onu. Başınıza bela olursa, sizi eğer tehdit ederlerse bana haber verin Bağcılardan 500 kişi ile gelirim oraya, 1 kamyon adamla. Allahınızı seviyorsanız uyuşturucu mücadele için taşın altına vücudunuzu koyun" dedi. 
Delice, "Eskiden babam muhtarken, kahveye giriyordu, bütün kahve ayağa kalkıyordu, 'muhtarım hoş geldin' diyordu. Şimdi biz kahveye bir giriyoruz kimse hiç bir şey yapmıyor. Bu son bir iki senedir  muhtarlar bir ön plana çıkmaya başladı. Malum sebepten dolayı, dillendirmek istemiyorum, duyulmasın" diye konuştu.