5 bin 700 yıllık çiğnenmiş sakız bulundu

5 bin 700 yıllık çiğnenmiş sakız bulundu

Danimarka'da yapılan arkeolojik incelemelerde, 5 bin 700 yıl öncesine ait çiğnenmiş sakız bulundu.

Danimarka’da bulunan Syltholm Adası’nda yürütülen arkeolojik kazılarda 5 bin 700 yıl öncesine ait, huş ağacının kabuğunun ısıtılmasıyla elde edilen ve katrana benzeyen çiğnenmiş bir madde buldu. Günümüzdeki sakızları andıran maddede bulunan Taş Devri’nde yaşayan bir kadının tüm genetik şifresi çözüldü.

Kopenhag Üniversitesi’nden Dr. Hannes Schroeder yaptığı açıklamada “Bu çok havalı. Gen diziliminden bu kişinin cinsiyetinden tutun da ne yiyip ne içtiğine, hastalıklarına kadar bilgi edinebiliyoruz” dedi.

MENÜDE ÖRDEK VE FINDIK

İlk kez kemik dışındaki bir malzemeden eski insanlara ait tam genoma ulaştıklarını belirten bilim insanlarının ismini ‘Lola’ koydukları kadın hakkındaki bilgiler, Nature Communications isimli bilim dergisinde yayımlandı.

Sakızın yaklaşık 2 cm olduğu belirtilen makalede, ‘Lola’nın koyu renk saçlı, koyu tenli ve mavi gözlü olduğu belirlendi. Kadının ayrıca Avrupa’da yaşayan avcı toplayıcı bir topluluğa mensup olduğu öğrenildi. Elde edilen veriler, kadının ayrıca ördek ve fındık yediği, zatürreye yakalandığı, lenf bezlerinin şişmesine neden olan Epstein-Barr virüsü (öpücük hastalığı) taşıdığı ve laktoz hassasiyeti bulunduğuna işaret ediyor.