Arap dizisinde tarihi çarpıtmalar

Arap dizisinde tarihi çarpıtmalar

Kaşıkçı cinayeti nedeniyle iki ülke arasında gerilen ilişkilere bir yenisi daha eklendi. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ortaklığı ile çekilen dizide 'Türk düşmanlığı' ve tarihi çarpıtmalarla dolu olduğunu ortaya çıktı.

İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda yaşanan ve dünya gündemini uzun süre meşgul eden Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle iki ülke arasında ilişkiler gerilmişti. İki ülke arasındaki bu gerilimi artırmaya yönelik yeni bir gelişme de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ortaklığı ile Arap dünyasına yayın yapan ve en çok izlenen kanalların başında gelen MBC’de yayınlanmaya başlayan 'Krallıkların Ateşi' isimli dizi oldu.

Dizide, Fatih Sultan Mehmet’in 2. Beyazıd tarafından öldürüldüğü sahnenin yanı sıra Osmanlı-Memlük mücadelesi ise Arap düşmanlığı gibi gösteriliyor. Yapımcılığını İngiliz Peter Webber’in üstlendiği dizinin senaristi ise Mohammad Sulaiman Abdulmalik tarafından yazılıyor.

GÜLÜNÇ SENARYO

Hollanda Türk ve Arap Dünyası Başkanı Mehmet Tütüncü, dizinin Türk düşmanlığı içerdiği ve tarihi çarpıtmalarla dolu olduğunu belirterek, dizinin 'Osmanlılar zalim Türk, Memlüklüler mazlum Arap' teması üzerine kurulu bir yalanı içerdiğini vurgulayan Tütüncü şöyle devam etti: 'Senariste ortaya attığı yalanları düzeltmesi için aradım ancak geri dönüş yapacağını söylemesine rağmen aramadı. Dizi tamamen politik bir amaca hizmet ederken, Araplar’ın gözünde Türk imajını kötülemek istiyor.

Tütüncü şöyle devam etti: 'Bu çok gülünç bir senaryo. Çünkü Memlüklü denilen devlet Mısır’da kurulan bir Türk devleti. Başa gelen sultanların hepsi Türk ve Çerkez asıllı. Osmanlılar ne kadar Türk ise Memlüklüler de onlardan daha fazla Türk’tür.' dedi.