Halı tamircileri son demlerini yaşıyor

Halı tamircileri son demlerini yaşıyor

Antalya'da, halı onarımı yapan ve kendilerini Doğan ailesi bireyleri, dokuma halılara ilginin azalmasıyla işlerinin kötüye gittiğini söyledi.

Baba mesleğini yapmaya çalıştığını belirten Sami Doğan (26), "Böyle giderse rakibimiz kalmayacak. Son tamirciler biz olacağız" dedi

Muratpaşa ilçesindeki tarihi Kaleiçi'nde halı tamirciliği yapan Cuma ve oğlu Sami Doğan, kendilerini "halı doktoru" olarak adlandırıyor. Küçük yaşlarda Aksaray'da halıcılıkla uğraşanların yanında bu işe başlayan Cuma Doğan (55), oğlu Sami'ye halı tamiri ve onarımı yapmayı öğretti. Dokuma halılara ilginin azalmasıyla halı tamiri yapamadıklarını anlatan Cuma Doğan, dokuma halı işleyenlerin artık kalmadığını söyledi. Doğan, "1000 liraya mal olan dokuma halıyı toptancı 500 liraya alıyor. Maliyeti karşılamıyor. Mesleğimiz bitmek üzere" diye konuştu.

KÜLTÜRÜN ÖNEMLİ BİR PARÇASI
Türk kültürünün simgeleri arasında yer alan dokuma halılara turistlerin ilgi gösterdiğini belirten Cuma Doğan, en büyük eksiklerinin tanıtım olduğunu söyledi. Doğan, "Artık halı dokumayı, tamir etmeyi, bakım yapmayı bilen yok. Türkiye'nin tanıtımı için otellerin, turistik alanların reklamları yapılıyor. Türk kültürünü yansıtmak için de halıcılığın tanıtımının yapılması gerekiyor. Bizler kültürümüzü yaşatmaya çalışan küçük esnafımız, elimizden geldiğince yenileme yaptığımız halıları tarihi Kaleiçi'nde sergileyerek tanıtım yapmaya çalışıyoruz" dedi.

'SON TAMİRCİLER BİZ OLACAĞIZ'
Babası Cuma Doğan'dan öğrendiği halı tamirini yaklaşık 10 yıldır yaptığını aktaran Sami Doğan ise "Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü'nü kazandım; fakat halı tamirini çok sevdiğimi fark ettim. Okulu yarıda bıraktım. Babama yardım etmeye başladım. Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği icra etmeye çalışıyoruz. Kendimi şanslı görüyorum. Eğer böyle giderse rakibimiz kalmayacak. Son tamirciler biz olacağız" dedi. DHA