Medeniyetlerin şifresi 'Antik kentler'

Medeniyetlerin şifresi 'Antik kentler'

İlk yaşamın var olduğu antik kentler, tarihi dokusuyla geçmişe dair bilgi edinilmesine fırsat sağlıyor.

Geçmişten günümüze kadar kurulan şehirler, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu yapılar günümüzde farklı bir boyut kazansa da antik çağlardan kalan şehirler, hala daha görenleri büyülüyor. Şehir kültürü geçmişten günümüze değişmiş olsa da, antik kentler tarihi dokusunu korumayı başardı. Hala daha yapılan kazı çalışmalarında bu kentlere dair yeni izlenimlere rastlanıyor.

Antik çağlardan günümüze kadar ulaşan şehirler birçok medeniyete başkentlik yaptı. Bu şehirlerin çoğu tarihte ilk yerleşimin olduğu yerler olarak biliniyor. Geçmişe dair bilgi veren bu kentlerin çoğu UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

Çatalhöyük, Türkiye | 9 bin yıl önce

Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO’nun Kültür Mirasları Listesi’ne girdi. Çatalhöyük ismini meydana getiren höyükler, Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Doğu höyük 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşuyor.

Batı höyüğün ise M.Ö 6 bin 200 ve 5 bin 200 yılları arasında tarihlenen Kalkolitik Döneme ait olduğu biliniyor.

Atlantis | 2 bin 350 yıl önce

Platon'un anlatısına dayanarak görselleştirilen hayali şehir Atlantis

Atlantis yıllardan beri var olduğu ancak bir şekilde ortadan kaybolduğu düşünülen kıta parçası olarak biliyor. Araştırmacılar kayıp şehir Atlantis'in Karadeniz’de olabileceğini belirtiyor. Kıtanın tarihi M.Ö 330 yılına dayanmakta.

Ur, Sümerler | 4 bin yıl önce

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Ur, Irak Körfezi´nde Fırat nehri kenarında kurulmuştu. Şehirde, MÖ 4500’lerden MÖ 4. yüzyılın sonuna kadar iskan edildiği biliniyor. Ayrıca kentin MÖ 4. bin yıl içinde Kuzey Mezopotamya’dan geldiği belirlenen çiftçiler tarafından kurulduğu belirtiliyor.

Knossos, Yunanistan | 4 bin yıl önce

Antik Yunan'ın eski medeniyeti ve en eski şehri olarak biliniyor. Tarihi geçmişi ise M.Ö 7 bin yılına kadar uzanıyor. Knossos Sarayı, İngiliz Arkeolog Sir Arthur Evans tarafından 1900’lerin başında yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı.

Qingzhou Antik Şehri, Çin | 5 bin yıl önce

Antik kentin 2 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor. Yaklaşık 210 hektarlık bir alanı kaplayan antik kent, 5 bin 850 metre uzunluğunda bir sur ve şehir surlarının dışındaki bir hendekten oluşuyor.

Arkaim, Rusya | 4 bin yıl önce

M.Ö 2000 yılına kadar giden bir geçmişe sahip olan yerleşkenin şekli Atlantis’e benziyor. Bazı kaynaklarda ise M.Ö. 20. yüzyılla kadar uzandığı ve Tunç Çağından günümüze geldiği belirtiliyor.

Kartaca, Tunus | 3 bin yıl önce

Kartaca, Kuzey Afrika’da, günümüzdeki Tunus yakınlarında Fenikelilerin kurduğu Eskiçağ kenti olarak biliniyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Türkiye | 5 bin yıl önce

Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanan şehrin, Bizans döneminde yoğun olarak kullanıldığı biliniyor. Asur kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı biliniyor.

Persepolis, İran | 2 bin 600 yıl önce

Persepolis, MÖ 6. yüzyılın sonlarında kurulduğu ve Pers İmparatorluğu’na başkentlik ettiği biliniyor. Pers Kralı I. Darius tarafından yaptırılan Persepolis, görkemli saray kalıntıları, duvar süslemeleri ve heykelleri ile Pers sanatını gözler önüne seriyor.

İberia, İspanya | 2 bin 600 yıl önce

İberia, Avrupa’nın güneybatısındaki yarımadaya Yunanların verdikleri isim olarak biliniyor.

Atina, Yunanistan | 5 bin yıl önce

Şehrin tarihi Neolitik Çağ'a dayanmaktadır. Dünyanın en eski kentlerinden birisi olarak biliniyor. Çok sayıda tepenin bulunduğu bir araziye kurulmuştur.

Antakya Antik Kenti, Türkiye | 4 bin yıl önce

4000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve dünyada ilk kurulan şehirdir. M.Ö.64 yılında Roma hakimiyetine geçene dek Antakya, Seleucus Krallığı’nın başkenti olmuştur.

Trieste, İtalya / 2 bin yıl önce

İtalya'nın kuzey doğu bölgesinde yer alıyor. Kentin, Adriyatik Denizi'ne kıyısı vardır.

Corduba - Córdoba, İspanya / 2 bin yıl önce

İspanya’nın Endülüs Özerk Topluluğu Bölgesi’nde bulunan şehir, Romalılar tarafından kuruldu. 8.yüzyılda ise Endülüs Emevilerince ele geçirildi ve uzun yıllar Müslüman Arapların egemenliğinde kaldı.

Hattuşaş, Türkiye / 4 bin yıl önce

Hitit İmaparatorluğu'nun başkenti olarak kullanıldı. Anadolu'nun en eski uygarlığına ev sahipliği yaptı. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

Truva Antik Şehri, Türkiye | 5 bin yıl önce

Truva’da yapılan araştırmalarda M.Ö. 3000’lerde buralarda yaşayanların çiftçilik, hayvancılık ve balıkçılıkla uğraştıkları ortaya çıkarıldı. Tarihi 5000 yıla dayanıyor.