'Terleyen sütun' efsanesi

'Terleyen sütun' efsanesi

Ayasofya Müzesi'nde bulunan ve 'Terleyen sütun' olarak adlandırılan mimari yapıya ait efsaneler ortaya çıktı.

Ayasofya'da yer alan ve 'Terleyen sütun' olarak adlandırılan mimari yapının bazı efsaneleri barındırdığı ortaya çıktı. Efsaneler arasında yer alan ilk sırada, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen'e, Ayasofya’nın inşaatı esnasında bu sütunun içerisinden bir meleğin gözüküp, Ayasofya’yı bir an evvel tamamlaması gerektiğini söylediği iddiası yer alıyor.

Diğer iddia edilen efsane ise İmparator Jüstinyen, çok sancılı bir baş ağrısı çekmekte iken bu sütuna yaslanır ve hemen ardından da baş ağrısı kesilir. Bu ani iyileşmenin de kerameti sütuna bağlanıyor. Bu yüzden sütunun şifa verme özelliğine sahip olduğu biliniyor.

Terleyen sütun isminin kaynağının Bizanslılar tarafından Konstantinopolis’in koruyucusu olarak gösterilen Hz. Meryem’in gözyaşlarının sebep olduğu belirtiliyor.

Evliya Çelebi'nin sütun hakkında aktardığı bilgilere göre Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’un fethinden hemen sonra Ayasofya’ya geliyor ve tam da bu sütunun önünde nur yüzlü bir suretle karşılaşıyor. Yanındaki ulema takımı ise sultana bu gördüğü kişinin Vedud Sultan isimli mühim bir şahsiyet olduğunu ve İstanbul’u böyle insanlar sayesinde fethedebildiklerini söylüyor.

Günümüzde ise terleyen sütunun üzerindeki oyuğa başparmağını yerleştirip, bir tam tur döndürmeyi başaranın dileğinin gerçekleşeceğine dair bir inanç yaygın.