Ünlü dansçıya bin 500 yıllık lanet

Ünlü dansçıya bin 500 yıllık lanet

İsrail’deki antik tiyatroda bulunan 1.500 yıllık tablette bir dansçıya lanet ediliyor: 'Ayaklarını birbirine bağla, Manna’nın dansını engelle.'

Bir antik tiyatronun kalıntılarında keşfedilen 1.500 yıllık kurşun tablette yazan Grekçe yazıt, atletik rakipler arasında günümüzün hainliklerine rakip olabilecek cinsten bir lanet ortaya çıktı.

Lanet, muhtemelen kral Herod tarafından inşa edilen İsrail’deki ünlü Caesarea Maritima tiyatrosunda performans sergileyen Manna isimli bir dansçıya zarar vermesi için sayısız şeytan çağırıyor.

Lanette Antik Mısır’da bilgelik ve sihir tanrısı olan Thoth da dahil olmak üzere çeşitli tanrıların desteği isteniyor. Ayrıca, Manna’yı incitmek için 'havanın, gökyüzünün, yeryüzünün, yeraltının, denizin, ırmakların ve baharın şeytanlarını…' çağırıyor.

Roma Tarihi profesörü Attilio Mastrocinque, Grekçe lanetin çevirisini detaylandırarak, tabletin böylesine prestijli bir tiyatronun kalıntılarında bulunmuş olmasının, dans yarışmasının galibi için söz konusu olan şöhretin dışında, Manna’nın ünlü bir sanatçı olması gerektiğini ve bu yüzden de ödülün çok iyi olacağını düşündürdüğünü söylüyor.