Canan Karatay haklı çıktı...Ekmekten çok daha değerliymiş

Canan Karatay haklı çıktı...Ekmekten çok daha değerliymiş

Canan Karatay yaptığı bir açıklamada ekmek yerine ceviz tüketilmesini önermişti. İşte cevizin vücuda sağladı faydalar

Ekmeğin zararlarına yönelik tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. Özellikle obezite tedavisi görenlerin ekmek tüketimini sınırlandırması gerekiyor. Türkiye'de obezite tedavisi denilince akla ilk gelen isimlerden biri de Canan Karatay.

Canan Karatay yine ezber bozan bir açıklamayla gündeme geldi. 

Canan Karatay son dönemde yaptığı açıklamalarla gündemden düşmüyor. Cumhuriyet.com.tr sitesinde yer alan bir içerikte; Canan Karatay'ın ekmek yerine önerdiği besinden bahsedildi.

EKMEK YERİNE CEVİZ TÜKETİLMELİYMİŞ

Prof. Dr. Canan Karatay’ın ekmek yerine Maraş cevizi tüketimini önermesi yaptı. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Bu sağlıklı yağlar, karbonhidrata göre insülin seviyelerini fazla yükseltmediği için ani gelen açlık krizleri de önlenmiş olur.

Profesör, kilo vermek daha doğrusu vücut yağlarından kurtulmak isteyenlere, kalp hastalarına, tansiyon problemi olanlara ve felç hastalarına ekmek yemeyi bırakmalarını öneriyor.

BİLİM İNSANLARI DA CANAN KARATAY'I HAKLI ÇIKARDI

İngiltere'de yapılan bir araştırmada cevizin faydalarına yer verildi. Life724.com adlı sitedeki içerikte; Cevizin faydaları sıralandı ve Canan Karatay bir kez daha haklı çıktı.

Ceviz, sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Özellikle kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri sayesinde kan basıncını düşürebilir ve kolesterol seviyelerini dengeleyebilir. Bu da kalp sağlığını destekleyici bir etki gösterir.

walnuts-101425-960-720.jpg

Ayrıca ceviz, antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve hastalıklara karşı koruyucu olabilir. Bu nedenle düzenli olarak ceviz tüketmek, vücudu dış etkenlere karşı koruyabilir.

Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda beyin sağlığını da destekler. Hafızayı ve bilişsel fonksiyonları geliştirebilir. Bu nedenle özellikle yaşlılık döneminde beyin ve sinir sistemi sağlığını korumak için ceviz tüketimi önemlidir.

Ceviz, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan çeşitli vitaminler ve mineraller içerir. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini desteklemek için ceviz tüketimi önerilmektedir.

Ayrıca ceviz lif açısından zengindir. Lif içeriği sayesinde tokluk hissi verir ve böylece kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek veya kilo kontrolü sağlamak isteyenler için ceviz tüketimi önemlidir.

CEVİZ FİYATLARI NE KADAR?

Ekmeğin birçok şehirde 10 TL olduğu biliniyor. Türkiye'de cevizin kilosu ise 90 ile 200 TL arasında değişiyor.

Yaz kış bulunabilen ceviz, ülkemizde birçok besinde kullanılıyor. Ev hanımları ''kek, pasta, börek'' yapımında sıkça cevizi kullanıyor. Tatlıcılar ise daha çok baklava yapımında ceviz kullanıyor.

Faydaları saymakla bitmeyen ceviz birçok besine göre ucuz bir fiyattan satılıyor. 

İlgili Haberler