Karpuz ve kavunu yanlış seçiyormuşuz: Meğer doğru seçme yöntemi buymuş

Karpuz ve kavunu yanlış seçiyormuşuz: Meğer doğru seçme yöntemi buymuş

Faydaları saymakla bitmeyen kavun veya karpuzu bu yöntemle seçmek gerekiyormuş

Kavun ve karpuz, yaz aylarında tüketilen ve besleyici özellikleriyle bilinen meyvelerdir. Kavun, C vitamini, A vitamini, potasyum ve lif bakımından zengin bir kaynaktır. Sindirim sistemi sağlığına olumlu etkileri bulunmaktadır. Ayrıca içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Karpuz ise yüksek su içeriğiyle vücudu nemlendirir ve susuzluğu giderir. Aynı zamanda likopen içeriğiyle kalp sağlığını destekler. Her iki meyvenin de düşük kalori içeriği sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

KARPUZ NASIL SEÇİLİR?

Karpuz seçerken aşağıdaki 6 yöntemi deneyebilirsiniz;

Ses: Karpuzun olgun olduğunu anlamak için kabuğuna hafifçe vurun. Olumlu bir işaret, derin ve tok bir sestir. Boş bir sesten kaçının, çünkü bu karpuzun olgun olmadığına işaret edebilir.
Kabuk: Karpuzun kabuğu pürüzsüz olmalıdır. Çatlaklar, ezikler veya yumuşak bölgeler bulunan karpuzları seçmekten kaçının.
Ağırlık: Karpuzun ağır olması, içinde bol miktarda su olduğunu gösterebilir. Bu nedenle, karpuzu seçerken biraz ağırlık hissedin.
Şekil: Karpuzun düzgün ve simetrik bir şekle sahip olmasına dikkat edin. Anormal şekillere sahip karpuzlar genellikle olgunlaşmamış veya düzensiz büyümüş olabilir.
Alt leke: Karpuzun alt kısmında, yani alt lekesinde sarı bir leke olması olgunluğun bir göstergesi olabilir. Bu leke, karpuzun yere temas ettiği noktada oluşur ve koyu sarıdan turuncuya doğru renk değiştirir.
Parmak testi: Parmaklarınızla karpuzun kabuğuna hafifçe bastırın. Eğer kabuk hafifçe esnekse ve baskıdan sonra hızla eski haline dönüyorsa, bu olgun bir karpuz olduğunu gösterir.

KAVUN SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ülkemizde sıklıkla satılan kavun türleri Galia, Kırkağaç ve Hasanbey’dir.

Galia tipi kavunlar yazın ilk kavunlarıdır. Sarı ve yuvarlak olan bu tip kavunlar tatlı ve suludur. 

Kırkağaç kavunu ise yazın ilerleyen dönemlerinde tezgahlarda yerini alır. Kırkağaç kavununun  şeker oranı Galia’ya göre daha düşük olsa da aroması oldukça kuvvetlidir. Kırkağaç kavunu kesilmediği sürece uzun süre saklanabilir. 

melons-6949139-1280.jpg

Hasanbey kavunu ise yazın sonuna doğru çıkan bu kavunun koyu yeşil rengi kendisini tanımayanları yanıltır. Hasanbey kavunu kendisinden beklenmeyecek kadar yoğun kokulu, tatlı ve suludur.

- Kabuğunun sertliğine dikkat edin, sert kabuk olgunlaşmadığına işaret eder.

- Kavunun sadece kabuğu değil dibi de önemlidir. Kavunun dibine dokunun. Eğer yumuşaksa olgunlaşmıştır ve içi tatlıdır.

- Kavun ağırlaştıkça içindeki şeker oranı da artacağı için boyutuna göre daha ağır olan bir kavunun iyi çıkma olasılığı çok daha yüksek.

- Kavuna avucunuzun içi ile vurduğunuzda eğer tiz bir ses çıkıyorsa henüz olgunlaşmamış ve içi boştur. Onu seçtiğiniz takdirde lezzetsiz bir kavun yemiş olursunuz.
- Karpuzdan farklı olarak iyi kavunu kokusu ele verir. Kavunun dibi hoş bir koku veriyorsa bu o kavunun içi tatlıdır demektir. 
- Kavunun sapını çekin. Sapını çektiğinizde kolayca kopuyorsa o kavunun olgunlaştığından emin olabilirsiniz.

Kaynaklar: yasemin.com - yemek.com

İlgili Haberler